XA: Στις παρυφές των 740 με ΕΤΕ, ΕFG, Alpha

Με κέρδη στη Σοφοκλέους επιχειρείται η "αφομοίωση" του χθεσινού αδειάσματος. Χαμηλότερα των πρώτων αντιστάσεων εκτονώνεται η όποια αντίδραση των τραπεζών. Άνοδος για ΕΤΕ, Αlpha, EFG.

Εμφανής η προσπάθεια σταθεροποίησης, με τους αγοραστές να βγαίνουν από τα χαμηλά ημέρας. Με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει πόντους προς τις 740 μονάδες και τον FT 20 προς τις 300 με αιχμή (κυρίως) τις τράπεζες.

Αντίδραση περιορισμένου εύρους και μέτριου τζίρου, με τραπεζικούς τίτλους που πιέστηκαν χθες να ενισχύονται έως 3% υψηλότερα. Μέτριες οι συναλλαγές (δεν ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ στις 11.00), από τις οποίες περί τις εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ στην Εθνική Tράπεζα και στην Alpha Bank, ενώ περί τις εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη Eurobank.

Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς (περισσότερο του 20άρη) τα πρώτα 30΄-40΄της συνεδρίασης δεν αφήνει περιθώριο για μεγαλύτερη αισιοδοξία ή δημιουργία προσδοκιών για κάτι θεαματικά καλύτερο. Εκτός εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης δοθούν κίνητρο και αφορμή για μία βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Από τεχνικής πλευράς, ο FΤ  20 φαίνεται να επιβεβαιώνει προσώρας την έσχατη στήριξη των 280 μονάδων ή των 270 κατ' άλλους, ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να πείσει για ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων, που είναι και η ελάχιστη προϋπόθεση για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Σε στενό εύρος η διακύμανση των τραπεζικών μετοχών, που μετά τη χθεσινή…διψήφια διόρθωσή τους θα έπρεπε (και από τεχνικής πλευράς) να αντιδράσουν ήδη περισσότερο.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Εθνικής, μετά το χθεσινό γύρισμα (και της διόρθωσης της Παρασκευής), θα δικαιολογούσε μία αντίδραση (τουλάχιστον) υψηλότερα των 2,40 ευρώ.

Όμως, η μετοχή αντέδρασε έως τα 2,36, ενώ με συναλλαγές αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ κυμαίνεται στα 2,33 ευρώ. Για την Alpha Bank, μετά το χθεσινό -11,5% δικαιολογούνταν αντίδραση πάνω από το 1,40 ευρώ. Τηρουμένων των αναλογιών, με τον ίδιο ρυθμό κινούνται και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου καθώς οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες για το συνολικό βάρος που θα επωμισθούν οι όμιλοι παραμένουν.

Από τον 20άρη υπεραποδίδουν (λίγο μετά τις 11.05) οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, της Marfin Investment Group και δευτερευόντως των CC/3E, ΔΕΗ, Τιτάν. Αντιθέτως, χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές του ΟΠΑΠ (κατά 1,58%) και του ΟΤΕ (κατά 0,41%), επιβαρύνοντας τη διακύμανση του Ftse20.

Από τον FΤ 40M, μετρημένες είναι οι περιπτώσεις εισηγμένων που διασώζονται με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές (ΜΕΤΚΑ, Ιντρακάτ, Intralot κ.ά.). Ενδεικτικές του περιορισμένου ενδιαφέροντος που παρατηρείται και σήμερα για μετοχές εταιρειών της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης.

Περίπου την ίδια ώρα, στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης οι βασικοί δείκτες ενισχύονται ήπια (έως 0,78%): ο DAX κατά 0,78% υψηλότερα στις 6.956 και ο CAC 40 στις 3.515 μονάδες. Το ευρώ παρέμενε στην περιοχή του 1,32 δολ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v