ΧΑ: Ζητούμενη η αντίδραση από τις 280 του FT 20

Στην έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας και στην αξιολόγηση από τον FTSE ποντάρουν παίκτες, οι οποίοι προσβλέπουν σε αντίδραση από την έσχατη στήριξη των 280 μονάδων για τον FTSE 20. Στα 2,20 ευρώ η τιμή-κλειδί για την ΕΤΕ.

Στην απόφαση του Eurogroup και στην επικείμενη αξιολόγηση του Χ.Α. από το FTSE ποντάρουν όσοι θεωρούν πιθανή μια αντίδραση από τις… δεύτερες στηρίξεις. Δηλαδή, από την περιοχή των 700-705 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 280 για τον FTSE 20, με κλειδί τις τράπεζες και ζητούμενη την επιβεβαίωση ή όχι των 2,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Μετά το χθεσινό Eurogroup εγκρίνεται επί της ουσίας το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ οι τελικές λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν αύριο.

Όσον αφορά τον FTSE, δεν αναμένονται θεαματικές ανατροπές, μετά το κοινό αίτημα των Χ.Α.-Ε.Κ. για αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.

Αρκούν αυτές οι δύο παράμετροι για να αναστρέψουν τη βραχυπρόθεσμη πτωτική φορά, η οποία οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη επιβάρυνση του τραπεζικού κλάδου μετά την ολοκλήρωση του PSI;

Τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται πως η κεφαλαιακή επάρκεια ορισμένων ομίλων υποχωρεί δραματικά (με τον συνυπολογισμό της επιβάρυνσης λόγω της BlackRock και κυρίως του PSI), ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, η αναπόφευκτη ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων είναι, από χρηματιστηριακής πλευράς, σχετικά μακριά και η τεχνική προσέγγιση αφήνει περιθώρια αντίδρασης από χαμηλότερα επίπεδα. Από τα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική, από τα 680-700 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, από τα 900-950 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, από τα 440 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς. Αντίδραση πριν από την αποσαφήνιση των προϋποθέσεων και των όρων για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ομίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v