ΧΑ: Διακυμάνσεις με “κουρεμένο” τζίρο

Η μιζέρια δείχνει να επιστρέφει ταχύτατα στο ΧΑ, οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις περιορίστηκαν στον τραπεζικό κλάδο και ο τζίρος μετριάστηκε δραματικά. Πιέσεις σε ΟΤΕ, ΤΤ, υπεραπόδοση για Alpha, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ.

Η μιζέρια δείχνει να επιστρέφει ταχύτατα στο Χ.Α., οι όποιες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις περιορίστηκαν αυστηρά στον Τραπεζικό κλάδο όπου έχουν μείνει κάποιοι τελευταίοι traders, όμως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς δείχνει ότι δύσκολα θα “δει” νέα χαμηλά, αλλά ακόμα δυσκολότερα θα διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Και βέβαια στην σημερινή εικόνα του ταμπλώ, ασφαλώς και δεν ήταν μόνο η στάση αναμονής για την αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE.

Ασφαλώς και αξίζει να σημειωθεί ότι, με την σημερινή, συμπληρώθηκαν 22 συνεδριάσεις από την τελευταία φορά που το Χ.Α. “είδε” τζίρο υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Στενότητα και στο εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, από την ώρα που χαμήλωσε απειλητικά η μικτή αξία συναλλαγών.

Έτσι στις τελευταίες 22 συνεδριάσεις, το ενδοσυνεδριακό υψηλό του Δείκτη έχει καταγραφεί στις 20/2 (847,63 μονάδες) και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 29/2 (714,97 μονάδες).
Μάλιστα στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις, η κίνηση του Δείκτη έγινε ακόμα στενότερη, καθώς το υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 6/3 (755,06 μονάδες) και το χαμηλότερο στις 28/2 (724,14 μονάδες).

Καθίσταται περισσότερο από πασιφανές ότι η Αγορά χρειάζεται την είδηση – καταλύτη προκειμένου αφ΄ ενός να πάψει να σέρνεται και αφ΄ ετέρου να ξεπεράσει τις δικαιολογημένες φοβίες που της δημιουργούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων (και πολύ περισσότερο των Τραπεζών), οι επερχόμενες εκλογές και βέβαια οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αυτή ξεκίνησε με τους Τραπεζικούς τίτλους να δείχνουν αποφασισμένοι να καλύψουν μέρος από το χθεσινό χαμένο έδαφος, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 390,53 μονάδες (+3,45%) και ο Γενικός μέχρι τις 747,88 μονάδες (+1,91%).

Όμως ο χαμηλών απαιτήσεων τζίρος έδειχνε ότι σύντομα οι πρωινοί αγοραστές θα έμεναν από δυνάμεις, κάτι που στην συνέχεια έγινε.

Ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 365,69 μονάδες (-3,13%) και ο Γενικός μέχρι τις 726,5 μονάδες (-1%).

Νέα εμφάνιση αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο μετά τις 16.30 και με κύριο εκφραστή την Alpha Bank, δεν είχε την απαιτούμενη ένταση, όμως εξασφάλισε το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη φέρνοντας τα κέρδη του ασορτί με την μέρα (!)

Έτσι σήμερα Τρίτη και 13, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 734,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 46 εκατ., από τα οποία μάλιστα τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Δίας Ιχθ., ΟΤΕ, Coca-Cola).

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας και η σχετική πίεση στις Κυπριακές Τράπεζες, μετά την υποβάθμιση της Κύπρου από την Moody΄ς κατά μία βαθμίδα, σε “Ba1” από “Baa3”, με αρνητικό outlook.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, δύο είναι οι λόγοι για τη σημερινή υποβάθμιση: Ο πρώτος είναι ο αυξημένος κίνδυνος η Κυπριακή Κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει και νέα οικονομική στήριξη στις Τράπεζες της Χώρας, λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα και της επίπτωσης που θα έχουν τέτοια μέτρα στην οικονομική ισχύ της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο δεύτερος είναι η πιθανή επίπτωση στην εμπιστοσύνη της Αγοράς στην Κύπρο, η οποία προέρχεται από αυτές τις ανησυχίες για τον Τραπεζικό κλάδο και τις ευρύτερες αβεβαιότητες για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και τα θεσμικά πλαίσιά της.

Στάση αναμονής συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όσο παραμένουν ανοιχτά όλα τα θέματα που δείχνουν να “βασανίζουν” την Αγορά, την ώρα που η ύφεση στην Χώρα επιτείνεται από μέρα σε μέρα.

Την ίδια στιγμή το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης που τελικά προσδιορίζεται από την απομείωση των Ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Αγοράς δημιουργώντας ανάλογες επιρροές στην διακύμανση των Τραπεζικών τίτλων, κάτι που μπορεί να δώσει εκ νέου κλίμα αυτονόμησης (αρνητικής) στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι τίτλοι που δεν σχετίζονται με το PSI, έχουν κάθε λόγο να δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης, όμως η συναλλακτική απαξίωση αποτρέπει τα γρήγορα χαρτοφυλάκια να ασχοληθούν με τις εν λόγω μετοχές και αυτή την στιγμή οι traders απασχολούν τον συντριπτικά μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο στο Χ.Α.

"Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η Ελληνική οικονομία", γράφουν οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, την τρέχουσα χρονιά ακόμα και Χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2%.

"Σε περίπτωση όπου σημειωθεί δραματική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 8%, τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν την Ελλάδα ακόμα και το Μπαγκλαντές και η Χιλή", υποστηρίζει ο Στέφεν Έλστνερ, ερευνητής του Ifo.

H Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει σε έκθεση της η UBS, τονίζοντας ότι οι πρώτες αναπροσαρμογές του νέου Ελληνικού προγράμματος θα κριθούν απαραίτητες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η ουσιαστική μείωση του χρέους από το PSI για το 2012 είναι μικρότερη από 8% και ως εκ τούτου θα κριθεί απαραίτητο ένα νέο “κούρεμα” τόσο στα διμερή δάνεια με τα κράτη της Ε.Ε, όσο και στα νέα ομόλογα.

Η UBS εκτιμά ότι η δεύτερη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να συμβεί αυτό το χρόνο, αλλά είναι πιθανό να συμβεί μέσα στο 2013. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Όσον αφορά τα νέα Ελληνικά ομόλογα που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, η UBS διατηρεί τη σύσταση “sell”, καθώς διαπραγματεύονται ήδη στο 20% της αξίας τους.

Η συμφωνία μείωσης του χρέους της περασμένης εβδομάδας είναι πράγματι η μεγαλύτερη εθνική αναδιοργάνωση στην ιστορία, επισημαίνει ο El Erian (Pimco). Όμως, βοηθά εν μέρει μόνο την Ελλάδα να ξεπεράσει το κύριο πρόβλημα του πολύ μεγάλου χρέους και της πολύ μικρής ανάπτυξης.

Και δεν θα αργήσει η στιγμή όπου η συμφωνία θα υποστεί και πάλι πιέσεις
Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει κοινωνικά και τεχνικά να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, οι επικείμενες εκλογές προσθέτουν μία ακόμη περιπλοκή. Στο μεταγενέστερο διάστημα, είναι πάρα πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι η ελληνική διάσωση έχει πρόσθετες ανάγκες.

Ακόμη κι αν εκπληρωθεί απόλυτα, που είναι πολύ δύσκολο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ βαρύ χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Με τέτοιες προοπτικές, θα είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στη Χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που θα στερήσει από την Αθήνα το απαραίτητο οξυγόνο για επενδύσεις, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και δουλειές. Γι’ αυτό και οι Αγορές προεξοφλούν μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση η Ελλάδα. Και ο επόμενος κύκλος θα είναι πολύ πιο χαοτικός. Οι κουβέντες για PSI 2 συνοδεύονται ήδη από μεγάλους φόβους για κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ το ευρώ παρουσιάζει πτωτικές διαθέσεις και κινείται πέριξ των 1,31 δολαρίων.

Στα θετικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW που βελτιώθηκε θεαματικά και ανήλθε στο 22,63 τον Μάρτιο έναντι 5,4 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2010. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 10.

Από την άλλη, μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση έναντι προβλέψεων στο 1%. Τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,6%. Επισημαίνεται ότι το ποσοστό αύξησης των λιανικών πωλήσεων του Φεβρουαρίου ήταν το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Παρά ταύτα, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed. Όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, η Fed δεν αναμένεται να προσφέρει κανένα σημάδι αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι Coca-Cola και Μυτιληναίος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-4,23%) και ΟΤΕ (-2,06%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, MPB και με μικρότερες οι Βιοχάλκο, Εθνική και Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+5,19%). Κέρδη μεγαλύτερα τοθ\υ 2% για Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

“Άχρωμη” η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών, 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 30% και άλλοι 16 με απώλειες από 5 έως 19,67%.

Να σημειωθεί ότι εκτός 20αρη, σχετική κινητικότητα επέδειξαν Πλ. Κρήτης, Πλ. Θράκης, Ιντρακάτ και Frigoglass.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί σενάρια αυξημένης αβεβαιότητας, για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς παρά την θετική εξέλιξη του PSI, η βασική παράμετρος για τη συνολική επιτυχία του προγράμματος είναι οι μεταρρυθμίσεις – αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν αυξημένη ευαισθησία στις καθυστερήσεις, επισημαίνει με νόημα ο Θεόδωρος Κρίντας.

Αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που προς το παρόν μένει μόνο στην θεωρεία και με δεδομένο ότι η Χώρα έχει βρεί σε προεκλογική περίοδο, δημιουργεί αυξημένη αβεβαιότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα τελευταία πρόσημα της Αγοράς και την σημαντική καθίζηση του τζίρου.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, η εμπιστοσύνη των Αγορών προς την Χώρα παραμένει αμφισβητήσιμη και χρειάζεται πραγματικά αποτελέσματα (συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, πρωτογενές πλεόνασμα κ.λ.π.), προκειμένου τα ξένα χαρτοφυλάκια να αρχίσουν να ξαναβλέπουν Ελλάδα (!)

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω μετακύλισης θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη υπεραποδίδοντας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν το premium στο 0,5%.

Ρολλαρίσματα θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24243, τιμή εκκαθάρισης 297,5) κινήθηκαν μεταξύ 290,75 και 302,75 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (9000 Alpha Bank, 694400 Εθνική, 208300 ΟΤΕ, 20000 Ελ. Πετρέλαια, 21000 Αγροτική, 12700 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26624), Alpha Bank (30019), Πειραιώς (3877), ΟΤΕ (6462), Κύπρου (16314), ΔΕΗ (859), Μυτιληναίος (2255), MIG (7105), ΟΠΑΠ (1503), Ταχ. Ταμιευτήριο (2681), ΕΧΑΕ (215), Coca-Cola (137), Motor Oil (2484), Ελλάκτωρα (379), Ελ. Πετρέλαια (371), Αγροτική (322), Intralot (739), MPB (2595).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (10474996 τεμ.), Εθνική (21044315 τεμ.), MIG (6135640 τεμ.), ΟΤΕ (5713646 τεμ.), MPB (8195365 τεμ.), Κύπρου (4936826 τεμ.), Πειραιώς (10376950 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 12113 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v