"Αναβάθμιση" και στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλά 11 ετών ο Nasdaq, αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch μένει να φανεί πόσο θα «μετρήσουν» στο ΧΑ. Χρήσιμη η χθεσινή επιβεβαίωση των 280 μονάδων για τον FTSE 20 και η αντίδραση της Alpha. Ανοιγμα με κέρδη 2,5%

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β- από τον οίκο Fitch, σε υψηλά 11 ετών ο Nasdaq, στις 1.395 μονάδες ο S&P 500, Βερολίνο - Παρίσι και Ρώμη εκτιμούν πως τα χειρότερα έχουν περάσει και στο Χ.Α. αναζητείται το κίνητρο-δέλεαρ προκειμένου να επιβεβαιωθούν σημαντικές στηρίξεις.

Αναμενόμενη η κίνηση του ξένου οίκου, που σημειώνει ότι «η ανταλλαγή χρέους και οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών έχουν βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχουν μειώσει τον κίνδυνο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής».

Στη Wall, το ένα ρεκόρ ακολουθεί το άλλο και οι Financial Times διερωτώνται πόσο δρόμο έχει ακόμη «ο ταύρος της Νέας Υόρκης» τη στιγμή όπου και ο 500άρης μετά το χθεσινό 1,81% αγγίζει πλέον τις 1.400 μονάδες. Έτσι δείχνουν τα πράγματα και μένει αφενός να επιβεβαιωθούν και αφετέρου να δούμε κατά πόσον και στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ακριβήςκι αποτυπώνει όσα ουσιώδη διαδραματίζονται στην οικονομία και στις πολιτικές εξελίξεις.

Αναμφισβήτητα, η τάση στα ξένα χρηματιστήρια (καθοδηγούμενη βέβαια από τη Wall ) είναι ανοδική, ωστόσο στο Χ.Α. προσμετρώνται και άλλες παράμετροι. Στις 734,8 μονάδες με αγοραστές του… τελευταίου ημιώρου χθες, στις 296,02 ο FTSE 20 με εντολές σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους εταιρειών σηματωρών.

Να υποθέσουμε πως οι αγοραστές που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε δύο φάσεις προς το τέλος της συνεδρίασης (γύρω στις 16:10 και λίγο μετά τις 16:30-16:35) γνώριζαν ή πόνταραν στην απόφαση του FTSE ή στην κίνηση της Fitch. Όπως και να έχει, η επιβεβαίωση της τεχνικότητας των 280 μονάδων (κατ' άλλους των 270 μονάδων) ήταν το σημαντικότερο γεγονός της συνεδρίασης, με τον 20άρη να υποχωρεί έως τις 290,61 μονάδες, χαμηλά επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς. Κυρίως στην τραπεζική 3άδα, που προς το κλείσιμο περιορίστηκε στις Alpha Bank, Eurobank, με την πρώτη να φθάνει σε συναλλαγές τα 6,241 εκατ. τεμάχια καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της μεγάλης διόρθωσης (αδειάσματος ίσως;) της 12ης/3.

Τελευταία χρονιά ισχυρής ύφεσης το 2012 εκτιμά η Alpha Finance, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναζητεί τα κρυμμένα …γκανιάν που πράγματι υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όμως ακόμη και τώρα το ν/σ για τον τζόγο φρενάρει την ιδιωτικοποίηση ενώ η Έλενα Λάσκαρη σημειώνει πως για… ρευστότητα, επιχειρήσεις και πραγματική οικονομία θα πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο 6μηνο.

Η αγορά χρειάζεται ζωογόνο ρευστότητα… χθες και αυτό αναμένεται να επισπεύσει αφενός την ενεργοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και αφετέρου τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα πονηρεμένοι και στις φάσεις διόρθωσης - αδειάσματος αλλά και στις ανοδικές αντιδράσεις της αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η επιβεβαίωση των 280 (270) μονάδων φαίνεται να δίνει πόντους στο ενδεχόμενο ακόμη μιας προσπάθειας επαναπροσέγγισης (τουλάχιστον) των 320 μονάδων, παρά τη δυσκολία που συναντά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να πλησιάσει (ούτε καν) τα 2,60 ευρώ. Κι αυτό γιατί η αντίδραση (κυρίως) της Alpha Bank (με αυξημένες συναλλαγές) ενίσχυσε την εκτίμησή μας αλλά και τις αναφορές που γίνονται τελευταία για τον όμιλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v