ΧΑ: Η τάση εξαρτάται από τις τραπεζικές ζυμώσεις

Η χθεσινή πτώση σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank φανέρωσε τις πραγματικές διαθέσεις των «ισχυρών χεριών» στη Σοφοκλέους. Στήριξη στις 280-270 μονάδες και αντίσταση οι 320 για τον 20άρη.

Εγκρίθηκε και επίσημα το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε όπως αναμενόταν την ελληνική οικονομία, η Alpha Bank γράφει και τυπικά τους τίτλους τέλους στη συμφωνία με τη Eurobank, η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και το Χ.Α. συνεχίζει να ποντάρει και να… προεξοφλεί.

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς χρωματίστηκε από σημαντικές ανατροπές και κλείσιμο του FΤ 20 χαμηλότερα των 300 μονάδων.

Στις 744,77 ο Γενικός Δείκτης, με την Εθνική Τράπεζα να γυρίζει από τα 2,45 στα 2,24 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, με την Alpha από το 1,54 στο 1,38 και τη Eurobank από το 1,08 στο 0,97 ευρώ. Η διαγραμματική εικόνα αυτών των τριών μετοχών, και ειδικά από τις 16:30 μέχρι και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αφήνεται στην κρίση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σημειωτέον πως η Εθνική Τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν έπεισε χθες πως μπορούν να επαναπροσεγγιστούν τα 2,60 ευρώ.

Οπισθοχώρηση μετά από σημαντικές πωλήσεις και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στα υψηλά ημέρας με την πλειονότητα των παικτών να περιμένει τον «κρυφό άσο» Κωστόπουλου.

Σε σχετικό θέμα των Γιώργου Παπανικολάου και Αναστασίας Παπαϊωάννου θα πρέπει να προσεχθεί μία ουσιώδης λεπτομέρεια, καθώς «ένα μέρος της αγοράς προεξοφλεί πως η διοίκηση της Alpha, υπό την ηγεσία του Γιάννη Κωστόπουλου, έχει βρει ή ετοιμάζει άλλη λύση» και πως «η διοίκηση μάλλον δεν θα διακινδυνεύσει να πάει στη συνέλευση των μετόχων με άδεια χέρια».

Αναπόφευκτα η αγορά δεν μπορεί να τεθεί σε τροχιά πειστικής ανοδικής διάσπασης των 350 μονάδων χωρίς τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου. Και κάτι τέτοιο δύσκολα, κατά την εκτίμηση αρκετών, μπορεί να επιτευχθεί όσο μένει ανοιχτή η εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης και του συνολικού βάρους που θα επωμιστούν οι τράπεζες.

Όμως, ο 20άρης και το Χ.Α. δεν είναι μόνο τράπεζες. Ένα ικανό μέρος του… ταμπλό διαφοροποιείται τους τελευταίους μήνες. Ενδιαφέρουσα λόγου χάρη η προσπάθεια που καταβλήθηκε χθες σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά κυρίως σε ΟΤΕ και .

Για επτά μετοχές που πριμοδοτεί το PSI κάνουν λόγο οι Γ. Σαββάκης - Χρ. Κίτσιος σε μια περίοδο όπου το stock picking είναι ό,τι πιο λογικό σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία ανάλυση της Alpha Finance, που επιλέγει επιμέρους εισηγμένες, θεωρώντας το 2012 χρονιά πυθμένα για ύφεση και οικονομία.

Και στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση σημειώνονται ενδιαφέρουσες κινήσεις. Κυρίως από την πλευρά των Ιντραλότ - Ιντρακάτ αλλά και των Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Χαλκόρ.

Αυξημένες συναλλαγές με πακέτα 169.546 μετοχών και αντίδραση κατά 3,45% στο 1,50 ευρώ για τη Fourlis. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος για τη Frigoglass στα 4,63 ευρώ αλλά και σε Τράπεζα Αττικής και J&P Άβαξ.

Οι ενδιαφέρουσες όμως περιπτώσεις επεκτείνονται και χαμηλότερα, με ενδεικτική τη Space Hellas. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη γίνεται λόγος για την ισχυρή άμυνα απέναντι στην οικονομική κρίση που παρουσιάζει η εταιρεία πληροφορικής.

Περιπτώσεις ενδεικτικές, αλλά συνάμα ενθαρρυντικές για όσους εκτιμούν πως μία προσεκτική επιλογή επιμέρους εταιρειών - μετοχών είναι εφικτή.

Βραχυπρόθεσμα ζητούμενα παραμένουν και σήμερα η επιβεβαίωση των 280 μονάδων (κατ’ άλλους των 270), η εγγύτητα του τραπεζικού δείκτη με την ευρύτερη περιοχή των 400 μονάδων και η επιβεβαίωση των στηρίξεων γύρω από τα 2,20 ευρώ για την Εθνική. Η τάση και η τακτική θα αλλάξουν μόνο στην περίπτωση επαναπροσέγγισης των 320 μονάδων για τον 20άρη και των 2,60 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Είναι εμφανές πως στον τραπεζικό κλάδο γίνονται σημαντικές ζυμώσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές ειδήσεις και ανακοινώσεις σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v