Αναβάθμιση και στο ΓΔ διά χειρός Fitch

Με τον αέρα της αναμενόμενης αναβάθμισης από τον οίκο Fitch η Σοφοκλέους επανέρχεται προς τις 750 μονάδες. Υπεραπόδοση για τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα για ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank.

Να 'ναι καλά η Fitch, λένε εδώ και μισή ώρα οι αγοραστές από τα χθεσινά χαμηλά. Πάνω από τις 300 μονάδες επανέρχεται, χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, ο Ftse 20, τις 750 μονάδες πατά και πάλι ο Γενικός Δείκτης.

Με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11.00, είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα. Αν και το ταμπλό του 20άρη είναι συνολικά πράσινο, ξεχωρίζει η αντίδραση κυρίως του τραπεζικού κλάδου. Με υπεραπόδοση της τριάδας Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση θεωρείται και είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, ο Ftse 20 απέχει ακόμη περί τις 14 μονάδες από την πρώτη σχετικά κρίσιμη αντίσταση των 320, ενώ η Εθνική Τράπεζα στο υψηλό ημέρας υπολειπόταν 15 λεπτά από τα 2,60 ευρώ.

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι αντιδρά η αγορά στη δημοσιοποίηση μιας θετικής είδησης. Αναμενόμενης, αναπόφευκτης και προεξοφλημένης, βέβαια, ενδεικτικής όμως του πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Και με ποιους ρυθμούς θα κινούνται κλάδοι και εισηγμένες όταν θα έρθει η ώρα της χρηματιστηριακής αναστροφής και επανεκκίνησης προς τα υψηλά.

Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον μας παραμένει εστιασμένο κυρίως στην Alpha Bank, όπου και σήμερα πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές. Σχεδόν 1,5 εκατ. τεμάχια λίγο μετά τις 11.00 και μέχρι τώρα υψηλό στο 1,54 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία φέρνει προς έγκριση στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο πρόταση για σύγκληση Γ.Σ. με αντικείμενο την ανάκληση του σχεδίου συγχώνευσης με τη Eurobank. Για τη μετοχή σημείο αναφοράς και καμπής, επίπεδο που πιθανότατα θα σηματοδοτούσε μια σημαντική επιχειρηματική είδηση, είναι το 1,80 ευρώ.

Αυξημένος τζίρος, όμως, πραγματοποιείται και στη Eurobank αλλά και σε Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σχετικά αυξημένος τζίρος γίνεται και σήμερα σε Ιντραλότ, Ιντρακάτ αλλά και σε Frigoglass, Fourlis, Trastor, Τέρνα Ενεργειακή.

Περίπου την ίδια ώρα, ανοδικά, αλλά ηπιότερα κινούνταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον CAC 40 να υπερβαίνει την κρίσιμη αντίσταση των 3.550 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v