ΧΑ: "Ταλαιπωρίας" συνέχεια πέριξ των 740 μονάδων

Εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο των τραπεζών με επίκεντρο την Alpha, κι ενώ παλαιότερο... φλερτ δύο ομίλων επιχειρείται να αναζωπυρωθεί. Χαμηλότερα των 300 μονάδων ο Ftse 20. Σε ισχνά επίπεδα ο τζίρος.

Με την Εθνική Τράπεζα και με λιγοστές βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΤΕ και FFG, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να κρατηθεί πάνω από τις 300 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,53%, προς τις 740 μονάδες, καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις κι οι πιέσεις κυρίως στη μετοχή της Eurobank αλλά και σε Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς.

Με λιγοστές συναλλαγές, είναι αλήθεια, που όμως ελλείψει κινήτρου εν δυνάμει αγοραστών διατηρούν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε χαμηλά επίπεδα.

Η μετοχή της ΕΤΕ κυμαίνεται μεταξύ της ελάχιστης των 2,21 ευρώ και της υψηλής ημέρας των 2,34 ευρώ. Η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2,80% προς τα 3,30 ευρώ, του ΟΤΕ κατά 1,20% προς τα 2,53 ευρώ, ενώ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σε Τράπεζα Κύπρου, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Marfin Popular.

Καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή θεωρεί αναπόφευκτη αυτήν την ταλαιπωρία από τη στιγμή όπου εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κινητικότητα υπάρχει σε δύο μέτωπα (και όχι μόνο της Alpha Bank). Τραπεζικοί και επενδυτικοί κύκλοι επιδιώκουν την αναζωπύρωση παλαιότερου φλερτ μεταξύ δύο άλλων δυνάμεων του κλάδου.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, επικεντρώνεται δε σε ΕΥΔΑΠ, Υγεία, Μέτκα, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές περίπου 32.000 μετοχών, αλλά και σε Klemmann, Βωβό, Επίλεκτο.

Με μικτό πρόσημο κινούνται ήπια (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η ισοτιμία του ευρώ κυμαίνεται στο 1,3030 - 1,3069 δολ.

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις σύντομα, αλλά με τις διεργασίες να προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες ενέργειες σε εύλογο χρόνο, δικαιολογείται η προσπάθεια ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών να συγκεντρώσουν χαρτιά στα χαμηλά των τελευταίων ημερών.

Προσβλέπουν πως μέσα στις επόμενες δύο - τέσσερις εβδομάδες θα γίνουν γνωστά τα σχέδια ενός ή δύο τραπεζικών ομίλων, ικανών να διαμορφώσουν πρόσκαιρη μόχλευση στον κλάδο και στον Ftse 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v