Αψιμαχίες σε ρηχά νερά στο χρηματιστήριο

Καχεξίας συνέχεια στο τζίρο ενώ περιορίστηκαν εντυπωσιακά οι τραπεζικοί πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση. Σωματοφύλακες για τον ΓΔ οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Ξεχώρισε με άνοδο 5% η ΤτΕ.

Οι τρεις σωματοφύλακες, για τον Δείκτη, ήταν τελικά τέσσερις και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων (ο Δείκτης άλλαξε δέκα φορές πρόσημο) και από τον καχεκτικό τζίρο, ίσως πρέπει να σημειωθεί η σημαντική μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών ακόμα και στους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Επίσης εντύπωση έκανε το γεγονός ότι Εθνική και Alpha Bank άφησαν πίσω τους τις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές και κινήθηκαν, κατά κάποιο τρόπο ανεξάρτητα.

Από εκεί και πέρα και στα δύσκολα της συνεδρίασης, “πλάτη” στον Δείκτη έβαλαν ΔΕΗ και ΟΤΕ, με τους δύο τίτλους να συμπληρώνουν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ στην περίπτωση του ΟΤΕ ίσως χρειάζεται να σημειωθεί και η σημερινή προσυμφωνημένη συναλλαγή των 2 εκατ. τεμ. στα 2,61 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, κάτι πήγε να κάνει ο Μυτιληναίος, ενώ ακόμα λιγότερα πράγματα έδωσε η Coca-Cola, ίσως επηρεασμένη και από την σημερινή έκθεση της UBS.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της Coca Cola 3Ε σε “sell” (από “ουδέτερη”) προχώρησε η UBS βάζοντας τιμή στόχο τα 13,00 ευρώ, (έναντι 16,00 ευρώ προηγουμένως).

Στο Τραπεζικό ταμπλώ και πλην των Εθνικής και Alpha Bank, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία το σημερινό +5,02% της Τρ. Ελλάδος, που ξαφνικά “στέγνωσε” την προσφορά και ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Μάλιστα αυτό μπορεί να έχει ενδιαφέρον, αν η μετοχή επιδείξει συνέπεια και συνέχεια, καθώς την Δευτέρα (19/3) και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα για την χρήση 2011.

Τεχνικά και πλην του ΟΤΕ, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο.

Στην περίπτωση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ο τίτλος δημιούργησε ένα ισχυρό πυθμένα στην περιοχή των 2,20 ευρώ και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2,65 – 2,70 θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,90 – 3,00 ευρώ.

Ιδιαίτερα κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση για την περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κάποιες καθυστερημένες πωλήσεις λόγω εξόδου από τον δείκτη Stoxx 600.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει ότι ο τίτλος πιθανότατα “είδε” τα χαμηλά του και δεν αποκλείεται να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Ο Γενικός Δείκτης, απέφυγε το κλείσιμο χαμηλότερα των 734 μονάδων, κάτι που θα άνοιγε την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τις 708 – 690 μονάδες.

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 752 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) θα ήταν σηματωρός για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις (!)

Κλεισίματα υψηλότερα των 800 μονάδων θα απαιτήσουν ειδήσεις και τζίρους υψηλότερους των 100 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, ο FTSE, φλερτάρει επικίνδυνα με τιμές χαμηλότερα της ζώνης της ζώνης 313 – 300 και επαναφέρει τα σενάρια για αναζήτηση στήριξης προς τις 280 μονάδες.

Σε περίπτωση νέας ανοδικής αντίδρασης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ανοδική διάτρηση της ζώνης 342 – 350 μονάδων.

Παρά την περίπου σταθεροποιητική κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, η πλειονότητα των αναλυτών δηλώνει επιφυλακτική, τονίζοντας ότι η Χώρα βρίσκεται σε εντεινόμενη ύφεση και δεν αποκλείεται για τη φετινή χρονιά, η οικονομία της μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6%, επιπροσθέτως.

Η ανεργία των νέων είναι σήμερα πάνω από το 50%. Υπάρχει μηδενική ένδειξη σταθερότητας πόσο μάλλον ανάπτυξης, που σημαίνει ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τελευταία συμφωνία διάσωσης διασώζει κάποια χρήματα για τις Τράπεζες, αλλά δεν κάνει τίποτα για την ίδια την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο ενός νέου γύρου μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι εταίροι της Ευρωζώνης, οι αποδοχές των Ελλήνων θα μειώνονται, οι ίδιοι θα δαπανούν λιγότερα χρήματα, περισσότερες Επιχειρήσεις θα κλείνουν και η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυτό που φαίνεται με απόλυτη ακρίβεια, είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν δίδαξαν απολύτως τίποτα στους καθ’ ύλην αρμοδίους (!)

Από την άλλη οι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι σταδιακά ο πολιτικός παράγοντας που συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές θα αρχίσει να επηρεάζει ανάλογα την εγχώρια Αγορά, ως στοιχείο αβεβαιότητας για την έκβαση και την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στα πολιτικά κόμματα.

Στην περίπτωση που η εσωτερική ειδησεογραφία διαμορφώσει αρνητικό κλίμα δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τα προηγούμενα χαμηλά έτους, εκτιμούν οι ασυγκράτητα απαισιόδοξοι (!)

Φέτος θα είναι μια χρονιά προκλήσεων για την Ευρωζώνη, αναφέρει η Ernst & Young σε νέα της έκθεση, προβλέποντας επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013. Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνει, ότι μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης.
 
Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή. Ακόμη και μετά τη διαγραφή χρέους της τάξεως του 53,5%, η σχέση χρέους / ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί και κατά το τρέχον έτος. Είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο Δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον εντείνει τους κινδύνους. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα έχουν συμβάλει στην είσοδο της οικονομίας σε βαθειά ύφεση διαψεύδοντας συστηματικά τις επίσημες προβλέψεις.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2012.

Εν τω μεταξύ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της BIS, το Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα πήρε το πρώτο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είχαν στην κατοχή τους Ελληνικά Κρατικά ομόλογα 68 δισ. δολαρίων.

Εάν η Ελλάδα είχε προχωρήσει τότε στην αναδιάρθρωση του χρέους της, με τους ίδιους όρους του PSI, οι Τράπεζες αυτές θα είχαν χάσει 51 δισ. δολάρια.

Όμως, στους 15 μήνες που ακολούθησαν, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες μείωσαν τουλάχιστον στο μισό τις θέσεις τους στα Ελληνικά ομόλογα, στα 31 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι και οι ζημιές τους μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 45%, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οποίους παρουσιάζει το Bloomberg, η πραγματική ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους από το PSI ανέρχεται μόλις στα 59 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 161% στα τέλη του έτους, μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Θα επιστρέψει στο 165% του ΑΕΠ το 2013.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ξεκίνημα Wall Street, ευρώ και χρυσό, όμως οι ανησυχίες δείχνουν να εντείνονται για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας. Η Κινεζική οικονομία βρίσκεται ήδη σε φάση ''απότομης προσγείωσης,'' υποστηρίζει ο Adrian Mowat, έγκυρος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι μειωμένες, η παραγωγή τσιμέντου είναι μειωμένη, η παραγωγή ατσαλιού είναι μειωμένη, τα υλικά οικοδομής είναι μειωμένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πια, είναι γεγονός'', τόνισε. Σε “ΑΑΑ” διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας ο διεθνής οίκος Fitch ενώ αναθεωρεί το “outlook” σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 14000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και διαμορφώθηκαν στις 351000. Οι αναλυτές περίμεναν 357000 αιτήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 365000 αιτήσεις.

Ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Μάρτιο βελτιώθηκε επί 4ο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2010 στο 20,2. Ο δείκτης μεταποίησης στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης είχε κλείσει τον Μάρτιο στο 19,53. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 17,5.

Βελτιώθηκε αισθητά η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή της Φιλαδέλφειας το Μάρτιο όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of Philadelphia. Ειδικότερα, ο δείκτης Philly Fed σκαρφάλωσε στις 12,5 μονάδες από 10,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10,5 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οριακά περισσότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Τιτάνα.Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+7,6%), ΔΕΗ (+4,67%) και Εθνική (+5,36%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Μυτιληναίο και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca-Cola, Motor Oil, Folli Follie Group.Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank, του 4% για Πειραιώς και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 737,24 (13.41) και υψηλό τις 752,74 (16.34) για να κλείσει τελικά στις 750,32 μονάδες με κέρδη 0,75%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 49,7 εκατ. από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Folli Follie Group).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 29,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Δημήτρης Παπαριστείδης, τονίζοντας ότι σταμάτησε το “γαϊτανάκι” των υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Το Χ.Α. έχει σημαντικές δυσκολίες μπροστά του, όμως τα χειρότερα έχουν περάσει, αν η Χώρα επιτέλους πραγματοποιήσει αυτά που έχει υπογράψει και το οποία έπρεπε να είχε κάνει χρόνια πριν (!)

Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από το πελατειακό Κράτος και η πολιτική εξουσία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της Χώρας και όχι στην ανάπτυξη του κόμματος (!)

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι το “κλειδί” για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., καθώς αν δεν επαναλειτουργήσει το Τραπεζικό Σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να σηματοδοτεί την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμά ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius Finance.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη. Το συμβόλαιο Μαρτίου έκλεισε με discount 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12469, 6693 για τον Μάρτιο και 5776 για τον Ιούνιο τιμή εκκαθάρισης Μαρτίου 299,5), κινήθηκαν μεταξύ 291 και 302,5 μονάδων. Ρολλαρίσματα και από τις δύο πλευρές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 ανέβηκε στο 68% ενώ ο όγκος ήταν και εδώ χαμηλός στα 526 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (393 δικαιώματα αγοράς και 193 δικαιώματα πώλησης).

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσίασαν τα μετοχικά ΣΜΕ εν αναμονή της λήξης του Μαρτίου, με συνολικά 169400 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (21000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 215900 Alpha Bank, 5800 Coca-Cola, 424200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21454), Alpha Bank (19786), ΟΤΕ (18021), Ταχ. Ταμιευτήριο (8652), ΟΠΑΠ (1091), Πειραιώς (15572), Κύπρου (14414), Μυτιληναίο (2768), MPB (5593), ΔΕΗ (2848), ΓΕΚ (46457), MIG (6211), Μέτκα (362), Αγροτική (1587), Coca-Cola (121), Motor Oil (397), Ελ. Πετρέλαια (372), Ελλάκτωρα (1453), ΕΧΑΕ (445), Σιδενόρ (331), Intralot (1240), Τιτάνα (163).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21918215 τεμ.), Eurobank (10474996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (10245050 τεμ.), MPB (8195365 τεμ.), MIG (6091640 τεμ.), ΟΤΕ (5921946).

Να σημειωθεί ότι 7339 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v