ΧΑ: Αναζητεί κατεύθυνση και κίνητρο

Σε φάση συσσώρευσης οι τράπεζες και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση οι μεγαλομέτοχοι για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Κλειδί παραμένουν οι 280 μον. για τον FTSE 20 και τα 2,20 ευρώ για την Εθνική.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και κινήτρων βρίσκεται το Χ.Α. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να συνεχίζουν τη διαδικασία συσσώρευσης σε απολύτως τεχνικά όρια, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί, κατ’ αρχάς, η βραχυπρόθεσμη τάση.

Πέριξ των 750 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή που ορίζεται από τις 280 (270) έως τις 320 μονάδες ο FTSE 20, και με τον τραπεζικό δείκτη να παραπέμπει στην αναμονή ισχυρών παικτών για τη συνέχεια.

Είναι γνωστό πως πολλά θα κριθούν από τη διακύμανση του τραπεζικού δείκτη και από την πορεία των ομίλων του κλάδου που έχουν να σηκώσουν ένα σημαντικό βάρος - κυρίως οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Ήδη τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να διαμορφωθούν οι όροι κι οι προϋποθέσεις των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έρχονται.

Εάν κινούμασταν αυστηρά επενδυτικά και με γνώμονα τις επικείμενες ΑΜΚ, θα παραμέναμε εκτός παιδιάς. Θα περιμέναμε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών το σύνολο των μετοχών του κλάδου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ενδιάμεσα να μεσολαβήσει μια προσπάθεια βραχυπρόθεσμης μόχλευσης, άσχετα με το εάν στη συνέχεια ακολουθήσει μεγαλύτερη διόρθωση.

Ζυμώσεις, διεργασίες και κινητικότητα συνεχίζονται εργώδεις στο παρασκήνιο του κλάδου και με τους τρεις μεγάλους ομίλους να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα. Σχέδια, όμως, και επαφές φέρεται να γίνονται και από άλλη τράπεζα (η μετοχή συμμετέχει στον FTSE 20). Μόνο που όλα αυτά τα σχέδια θα εξελιχθούν στη συνέχεια.

Μερίδα κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον τη γενική συνέλευση της Alpha Bank, καθώς θεωρεί πιθανότατη την ανακοίνωση σημαντικών εξαγγελιών από την πλευρά της διοίκησης Γ. Κωστόπουλου.

Στον χθεσινό Εκηβόλο αναφερόμασταν και σε άλλους δύο ομίλους, για τους οποίους επιχειρείται εδώ και έναν - ενάμιση μήνα να «ξαναζεσταθεί» ένα παλαιότερο ειδύλλιο.

Με τις τράπεζες σε αυτήν την κατάσταση, μερίδα παικτών έχει λάβει θέσεις και συνεχίζει να ποντάρει για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, ή ακόμη άλλων δύο-τεσσάρων τίτλων.

Μεταφορά ρευστότητας κι ενδιαφέροντος, που είναι εμφανής τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v