Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλουραλισμός κινήσεων με triple witching και ΕΚΤ

Οι πληροφορίες για βελτίωση της αξιολόγησης των ενέχυρων από ΕΚΤ και η ολοκλήρωση του triple witching βοήθησαν την αγορά. Ισχυρά κέρδη για τρίτη μέρα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, ΜΙG. Απώλειες για Eurobank, TT.

Συνεδρίαση δύο όψεων και αυξημένων συναλλαγών, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το πρώτο μισό να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα στον Τραπεζικό κλάδο και μέσω αυτού στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, όμως μετά τις 14.00 και ενώ ο Δείκτης είχε “δει” τα χαμηλά ημέρας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι “εφεδρείες” του 20αρη, με επικεφαλής τους ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ στην πορεία ακολούθησαν και άλλοι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Μάλιστα, ΟΤΕ και ΔΕΗ συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 17,23% και 13,29% αντίστοιχα.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται από πωλήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω εξόδου από τον Stoxx 600, όμως η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 2,90 ευρώ έδειξε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει την ισχυρή ζώνη αντίστασης 2,90 – 3,00 ευρώ.

Μετά από αρκετό καιρό κινητικότητα στον τίτλο του Μυτιληναίου, ενώ και ο ΟΠΑΠ επανέκτησε απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Για τον τελευταίο, ίσως αξίζει δεύτερης ανάγνωσης, η έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία, την απόφαση της Κομισιόν για το θέμα της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών αναμένει με ενδιαφέρον ο οίκος αλλά και όλη η Αγορά τυχερών παιχνιδιών καθώς από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές ή όχι από την Κομισιόν, εξαρτάται η τύχη του νομοσχεδίου, του ΟΠΑΠ αλλά και όλης της Αγοράς.

Στην έκθεσή της, η Morgan Stanley σημειώνει ότι αν οι απαντήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικές, τότε η Κομισιόν θα διεξάγει επίσημη έρευνα που θα συνοδευτεί πιθανώς από Προειδοποιητική Επιστολή ή και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαδικασία που θα επηρεάσει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση. Στην ανάλυσή της η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι “Underweight” με τιμή-στόχο τα 8 ευρώ καθώς θεωρεί ότι είναι δύσκολο κανείς να περιμένει αύξηση στα κέρδη του ΟΠΑΠ από τα σημερινά επίπεδα, με δεδομένο την αβεβαιότητα του θεσμικού πλαισίου και τον κίνδυνο απώλειας της άδειας του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ μετά την ιδιωτικοποίηση.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου απογοήτευσαν Eurobank και Ταχ. Ταμιευτήριο και επιβεβαίωσε την άθλια παρουσία της η Γενική Τράπεζα, ο τίτλος που έκλεψε και σήμερα την παράσταση ήταν αυτός της Τρ. Ελλάδος, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (ανεξάρτητα κλίματος), αλλά γιατί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη (+7,78%), στο υψηλό ημέρας, με αυξημένες συναλλαγές και με αξιοπρόσεκτο “bid” (!)

Ικανοποιητική η συμπεριφορά της Εθνικής που έκλεισε με ανεκτέλεστο αγορών 1709420 τεμ. (!), ενώ προς το τέλος αύξησε κινητικότητα και η Alpha Bank, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ άρχισε να βελτιώνει τις αποτιμήσεις με τις οποίες αποδέχεται Ελληνικά ομόλογα (που είχαν μείνει εκτός PSI) για εγγύηση παροχής ρευστότητας. Αν και οι αποτιμήσεις διαφέρουν ανάλογα το είδος του τίτλου, εντούτοις στελέχη της Αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι σε μεσοσταθμικό επίπεδο η βελτίωση των αποτιμήσεων κινείται στα όρια του 5% περίπου και ανάλογη είναι η βελτίωση στα επίπεδα ρευστότητας των Τραπεζών.

Έως και ιδεατή χαρακτήρισαν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου την εικόνα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, καθώς μετά από αρκετό καιρό το ενδιαφέρον φάνηκε να επεκτείνεται και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, αρκεί βέβαια αυτό να έχει διάρκεια και αυξανόμενους πρωταγωνιστές.

Στα ιδιαίτερα θετικά και η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 1,65%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 6,41%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 12,4% και 45% αντίστοιχα.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και θετικά τεχνικά μηνύματα.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του και μάλιστα σε απόσταση ασφαλείας τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (752 μονάδες) και ελπίζει σε κίνηση προς τις 795 μονάδες.

Παρά ταύτα για να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της δύσκολης ζώνης 800 – 820 μονάδες, θα χρειαστεί τζίρους σαφώς υψηλότερους των 100 εκατ. ευρώ.

Επιλεκτικές κινήσεις συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας πως με την ολοκλήρωση του PSI+, η Αγορά θα είναι ακόμα πολύ ανήσυχη, σχετικά με το θέμα των εκλογών και όχι μόνον, με το καλύτερο σενάριο είναι μια αδύναμη Κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα είναι ευάλωτη μετά από κάθε δύσκολη ψηφοφορία, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και δεύτερος εκλογικός γύρος.

Παραμένει ζητούμενο η απεξάρτηση του ενδιαφέροντος από τις Τραπεζικές μετοχές, καθώς δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μία ακόμα Τραπεζική αντίδραση, όμως αυτή θα είναι μάλλον βραχύβια, με δεδομένο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια απέχουν επιδεικτικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της Αγοράς, όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιμένουν να ασχολούνται με Τραπεζικές μετοχές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλότερες από τις τότε τρέχουσες τιμές και θα προσδιορισθούν με βάση την καθαρή θέση κάθε Τράπεζας μετά το PSI+ και την Blackrock, τουλάχιστον με αυτά που γνωρίζει μέχρι τώρα η Αγορά. 


Μπορεί μεν το πρόβλημα της Ελλάδας να έχει απομονωθεί, αλλά η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη σε καμία περίπτωση επιλυθεί, τονίζει η UBS, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη διπλή συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα (η δανειακή σύμβαση και το PSI), έφερε μια αλλαγή στο παιχνίδι.

Επιτρέπει στις Αγορές να διαφοροποιηθούν μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Περιφέρειας. Προειδοποιεί ακόμη ότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις εν όψει, μεταξύ των οποίων το σπιράλ ύφεσης-χρέους σε Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς και η υλοποίηση της δημοσιονομικής συνθήκης.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 22 Ιουνίου 2012.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street (στο ξεκίνημα), ενώ το ευρώ κινείται υψηλότερα των 1,3150 δολαρίων.
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδυναμώθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και υποχώρησε στο 74,3 από 75,3 στην προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη στο 76.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,79%), Jumbo (-0,55%), Τιτάν (-2,64%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-8%) και Eurobank (-5,35%). Να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτοι έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+8,24%), MIG (+7,36%) και ΔΕΗ (+6,55%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 25 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 743,43 (13.39) και υψηλό τις 767,79 (16.40) για να κλείσει τελικά στις 764,8 μονάδες με κέρδη 1,93%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 89 εκατ. από τα οποία τα 9,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 21,43%, ενώ στην λίστα των ημερήσιων πρωταγωνιστών συγκαταλέγονται και Βωβός, Ιντρακόμ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά άρχισε να “αλληθωρίζει” εκτός του Τραπεζικού κλάδου και η στροφή του ενδιαφέροντος σε Εμποροβιομηχανικές μετοχές, μόνο θα θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η συνολική εικόνα του Χ.Α. παραπέμπει περισσότερο σε ένα σκηνικό αναμονής και μετακύλησης ενδιαφέροντος από τον τραπεζικό κλάδο προς τις μετοχές των δεικτοβαρών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, EΛΠΕ) ή άλλων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποιήσης (ΟΤΕ, Coca Cola, Motor oil).

Από την άποψη αυτή η Αγορά μπορεί να συντηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα, ή και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, αποσβένοντας τις πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο και δίνοντας επιλογές που εκτός από μεγάλη αξία έχουν ισχυρά ποιοτικά δεδομένα και μπορούν να αποτελέσουν ένα πυρήνα μετοχών που θα έχει υψηλότερο έρισμα στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση ισορροπίας ύστερα από την πρόσφατη (και πρώτη μετά από 2,5 χρόνια) αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ωστόσο οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί τζίροι είναι δείγμα της μεγάλης επιφυλακτικότητας που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών.

Σε γενικές γραμμές, πλην του PSI – για το οποίο ακόμη δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα νούμερα - και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου:

η έκθεση της BlackRock για τον Τραπεζικό κλάδο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση του 2011. Παράλληλα εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι προσεχείς εκλογές στη Χώρα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για την έκβαση και την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στα πολιτικά κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., οι πιθανότητες για το ανοδικό σενάριο της Αγοράς είναι σαφώς μεγαλύτερες απ' όσες έχει η νέα υποχώρηση.

------ΧΠΑ

Η λήξη Μαρτίου συνοδεύτηκε από κέρδη για την υποκείμενη, με τον δείκτη FTSE-20 να κλείνει 2,09% υψηλότερα.

Αντίστοιχα κέρδη για το συμβόλαιο υψηλής κεφαλαιοποίησης Ιουνίου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του πρώτου μήνα πλέον, πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή.

Ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς συνολικά 8887 συμβόλαια του δείκτη FTSE-20 άλλαξαν χέρια, ενώ οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα διαμορφώθηκαν στις 16250.
 
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 60%. Ο όγκος συναλλαγών οριακά βελτιωμένος, στα 1651 δικαιώματα (884 calls και 767 puts).

Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (1100000 Alpha Bank, 55000 MPB, 30000 Αγροτική, 29000 Εθνική, ενώ αμείωτη ήταν η κινητικότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με την κυριότερη σε Alpha Bank (20439 τεμ.), Coca-Cala (373 τεμ.), Intralot (1980 τεμ.), Motor Oil (111 τεμ.), MPB (3479 τεμ.), MIG (4398 τεμ.), ΟΤΕ (8786 τεμ.), Εθνική (21074 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (405 τεμ.), Πειραιώς (6127 τεμ.), Ελλάκτωρα (1378 τεμ.), Μυτιληναίο (2298 τεμ.), Αγροτική (4313 τεμ.), ΕΧΑΕ (221 τεμ.), ΔΕΗ (2593 τεμ.), ΟΠΑΠ (1764 τεμ.), ΓΕΚ (2856 τεμ.), Κύπρου (24452 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (1200 τεμ.).

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v