"Ανοίγει" το παιχνίδι στη Σοφοκλέους

Η στάση αναμονής και τα ανοιχτά μέτωπα στις τράπεζες οδηγούν σε στροφή ρευστότητας και προς άλλες εισηγμένες. Το... επιτόπου τροχάδην του ΓΔ και τα σενάρια για τις επόμενες τραπεζικές κινήσεις. Τα στατιστικά.

Αέρα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την άντληση ρευστότητας, δίνει η αναβάθμιση των τίτλων που έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή ήταν η κυρίως αφορμή για το «τράβηγμα» στο ΧΑ το τελευταία 45-50΄της χθεσινής συνεδρίασης.

Και κάνουμε λόγο για αφορμή, καθώς τη στιγμή που ο ΓΔ ενισχυόταν έως τις
767,79 και ο Ftse20 έως τις 308,54 μονάδες η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν από αδιάφορη έως ελαφρώς υποτονική.

Θα πείτε μα η κίνηση της ΕΚΤ αφορά πρωτίστως τις ελληνικές τράπεζες, το εγχώριο σύστημα και την οικονομία που θεωρητικά παίρνουν ανάσα. Πόσο μάλλον, που κάτι τέτοιο ανακοινώνεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Όμως θα θέλαμε να μετρήσουμε την αντίδραση των αγοραστών (προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ) εάν δεν έπρεπε να καλυφθούν θέσεις, να αγοραστούν μετοχές από την υποκείμενη αγορά, να κυλήσουν όλα χωρίς μεγάλο κόστος. Όπερ και εγένετο…

Άλλωστε επί της ουσίας δεν άλλαξε και κάτι θεαματικά καθώς ο ΓΔ έκλεισε στις 764,80, ο 20άρης στις 306,56 μονάδες με υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών. Ο Ftse20 συνεχίζει να κυμαίνεται μονότονα στο γνωστό εύρος των 280(270) – 320 μονάδων αδυνατώντας μάλιστα τις τελευταίες συνεδριάσεις να πλησιάσει το πρώτο όριο, πολύ δε μάλλον την ουσιαστική αντίσταση των 350 μονάδων. Σαν επί τόπου …τροχάδην χαρακτήρισε φίλος της στήλης την κίνηση του ΧΑ, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συσσώρευσης σε πολύ συγκεκριμένο κανάλι κάνει λόγο η Εμπορική Τράπεζα στην ανάλυση της.

Για αυτό θα σταθούμε στα επί μέρους, που κίνησαν το ενδιαφέρον μας και δευτερευόντως στην ευρύτερη εικόνα. Οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (στα 88,843 εκατ. ευρώ εχθές )έως 50% περισσότερες από των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων δείχνουν πως αφορμής δοθείσης…παιχνίδι γίνεται στο ΧΑ.

Έστω και έτσι, έστω και με αφορμή λ.χ. την κίνηση της ΕΚΤ και λόγω του «κλεισίματος» τριών σειρών προϊόντων. Στη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκε η εκτίμηση παικτών, πως η στασιμότητα-αναμονή στις τράπεζες στρέφει ρευστότητα και ενδιαφέρον προς άλλες εισηγμένες. Δεν είναι τυχαίο, πως σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή του ΟΤΕ απέφερε 14,8% έναντι οριακής μεταβολής του Ftse20 και 1,65% του Γενικού Δείκτη.

Άλλωστε η απόκλιση των δύο δεικτών μιλάει από μόνη της για το που στράφηκε το ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης κατά 8,48% ενισχύθηκε η μετοχή της ΔΕΗ, κατά 7,76% της CC/3E, και 8,89% των FFG. Μικρότερες αποδόσεις σημειώθηκαν για άλλες μη τραπεζικές μετοχές (ΜΟΗ, Μυτιληναίος κ.λπ).

Αντιθέτως η εικόνα για τις τράπεζες ήταν από το μείον 31,94% του ΤΤ μέχρι το οριακό -0,19% της Κύπρου. Σε αυτή την φάση της αγοράς δεν περνά απαρατήρητη η διάσταση μεταξύ Alpha vs Eurobank με τη μετοχή της πρώτης να αντιδρά κατά 4,23% στα 1,48 ευρώ, της δεύτερης να υποχωρεί κατά 5,35% στα 0,85 ευρώ.

Σημειωτέον, πως την εβδομάδα που επισημοποιήθηκε και τυπικά το…ναυάγιο της συμφωνίας των δύο ομίλων οι απώλειες για τη μετοχή της Alpha κυμάνθηκαν στο -3,90% έναντι 22,73% της Eurobank.

Όσοι θεωρούν το χρηματιστηριακό…ταμπλώ αδιάψευστο «αποτυπωτή» των όσων πραγματικά συμβαίνουν περιμένουν με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Από την πλευρά μας εστιάζουμε στις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο του κλάδου και θέλουν την Alpha να είχε επαφές με την European Bank of Reconstruction & Development και όσον αφορά στην Eurobank να φημολογείται άλλη μία προσπάθεια αναθέρμανσης του (χιλιοπαιγμένου) φλερτ με την Εθνική.

Όμως έχει καταστεί σαφές, πως… χωρίς τράπεζες το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει ανοδικά πάνω από τις 800 και ο 20άρης να προσεγγίσει τις «στοιχειωμένες» 350 μονάδες. Σε σχετικό διάγραμμα τηςeZMarket (που έχουμε ανεβάσει επανειλημμένα στον Εκηβόλο ) φαίνονται οι 4 ή 5 ανεπιτυχείς προσπάθειες ανοδικής διάσπασης του χαμηλού ορίου (του εύρους 350-400 μονάδων).

Από αυτή την άποψη είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να μεταφέρεται μέρος του παιχνιδιού είτε σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (που άλλωστε προσφέρουν και στηρίξεις στους δείκτες ) είτε σε μετοχές- σηματωρούς (Μυτιληναίος, ΜΟΗ, Τιτάν κ.α. αλλά και Μέτκα, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και άλλων από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση).

Για τη συνέχεια και όσο συντηρούνται οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο (οδεύοντας όμως προς την τελική φάση των α.μ.κ) το ΧΑ πιθανότατα θα κυμαίνεται στο βραχυπρόθεσμο κανάλι, κάτι που φαίνεται πως -σε αυτό τον κύκλο- βολεύει τους περισσότερους.

Και το σημαντικό, κατά την εκτίμηση ορισμένων, η διατήρηση μίας σχετικά ασφαλούς απόστασης από τα ελάχιστα της αγοράς. Και για να μην ξεχνιόμαστε για τον 20άρη ιστορικό χαμηλό παραμένουν οι 236,32 μονάδες,

Για την ΕΤΕ τα 1,29 ευρώ σημειώθηκαν στις 11//1/2012, για την Alpha τα 0,418 την 20/12/ 2011, για τον ΟΤΕ τα 2,18 ευρώ προ ολίγων ημερών στις 5 Μαρτίου.

Θα κλείσουμε δε την αναφορά μας επαναλαμβάνοντας την πάγια εκτίμηση παραγόντων της αγοράς σύμφωνα με την οποία

- βρισκόμαστε σε έναν ιστορικής σημασίας πυθμένα, που συνοδεύεται με μία τεράστια διαδικασία αναδιανομής του πλούτου και επομένως οι θέσεις που λογικά προτιμώνται είναι οι αγοραστικές,

- ένα μέρος των θέσεων αυτών (που αφορούν σε εταιρείες για τις οποίες εκτιμάται, ότι θα επιβιώσουν την…επόμενη ημέρα) πρέπει να προορίζεται για μακροχρόνια διακράτηση,

- η μεταβλητότητα την περίοδο σχηματισμού του πυθμένα θα είναι αυξημένη,

- οι «βυθίσεις» που θα συμβαίνουν θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρίες τοποθετήσεων ( και μείωσης κόστους κτήσης)

ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ολοκληρωθεί η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζικών ομίλων.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764,80 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,65%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 παρέμεινε αμετάβλητος, ο Mid 30 με κέρδη 1,89% και ο Small Cap 80 με άνοδο 2,38%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν ο κλάδος της Τεχνολογίας κατά 14,82%, των Τροφίμων & Ποτών 7,58%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 7,31% και του Εμπορίου κατά 6,52%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-6,41%), και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-1,72%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Καθημερινή (32,62%), Hellas OnLine (32%), Ιντερτέκ (27,25%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (19,21%), Paperpack (19,10%), Άττικα Συμμετοχών (18,72%), Εδραση (18,52%), Ridenco (17,85%), Παπουτσάνης (17,85%), Compucon (16,44%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (-34,43%), TT (-31,94%), Προοδευτική (-26,72%), Eurobank (-22,73%), Ακρίτας (-21,75%), Φιερατέξ (-20,17%), Nutriart (-20%), Τρία Άλφα (-19,75%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-19,66%) και Σάνυο (-17,14%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v