Με μέτριο τζίρο περνά τις 310 μονάδες ο 20άρης

Το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης στις τράπεζες οδηγεί σε υπεραπόδοση Εθνική, Eurobank, αλλά και Marfin, ΤΤ. Σε άνοδο οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ. Πάνω από τις 310 μονάδες κινείται ο FTSE 20. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Στα υψηλά ημέρας διατηρούνται βασικοί δείκτες και μετοχές. Με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό κυρίως την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ο FTSE 20 αντιδρά κατά 2,32% με τοπικό υψηλό μέχρι τώρα τις 314,34 μονάδες και ο Γενικός κατά 1,45%, με κορυφή τις 776,88 μονάδες.

Οι συναλλαγές μπορεί με το ζόρι να ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14:10, ωστόσο σχεδόν το 50% επικεντρώνεται στις τρεις ισχυρές του κλάδου, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Στις πρώτες δύο μάλιστα φαίνεται να τοποθετούνται και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια με αφορμή φήμες που κάνουν τον γύρο της αγοράς για πολλοστή φορά, αλλά και με γνώμονα εκτιμήσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων.

Πράγματι, όσο περνούν οι ημέρες, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων πως οι ΑΜΚ θα γίνουν με κίνητρα ισχυρά και δελεαστικά για τους υφιστάμενους μετόχους. Το σύστημα έχει την ευχέρεια να διευκολύνει κάτι τέτοιο, αν και τους όρους του παιχνιδιού τους ρυθμίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα, η μετοχή της Εθνικής αντιδρούσε έως τα 2,60 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 9,1 εκατ. ευρώ και της Eurobank έως το 0,92 ευρώ με συναλλαγές 2,6 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Bank, όπου συνεχίζονται η συσσώρευση και το μάζεμα, υψηλή τιμή σημειώθηκε νωρίτερα στο 1,53 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το κλίμα που διαμορφώνεται σταδιακά αφενός στην εκταμίευση της πρώτης δόσης και στον καθορισμό της προκαταρκτικής τιμής των ελληνικών ομολόγων κατά τη δημοπρασία της ISDA, αφετέρου στην προσπάθεια προεξόφλησης για τους όρους συμμετοχής στις ΑΜΚ και τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όμως, πέραν των τραπεζών, το παιχνίδι έχει ανοίξει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και προς άλλες κατευθύνσεις. Είναι ενδεικτική η νέα αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 2,88 ευρώ, με απόδοση 17,70% σε διάστημα εβδομάδας.

Έως τα 3,80 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η ΔΕΗ, που ενισχύεται κατά 16,77% την ίδια περίοδο. Κατά 8,13% ενισχύεται η μετοχή της Marfin Investment Group, ενώ σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι επανέρχονται Τιτάν, Ελλάκτωρ στο 1,35 ευρώ, η Motor Oil που επαναπροσεγγίζει τα 5,90 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια που πλησιάζουν την αντίσταση των 5,5 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και για τη μετοχή της Βιοχάλκο, αλλά και για τον Μυτιληναίο που θα πρέπει να υπερβεί τα 3 ευρώ για να έχει συνέχεια.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε Αττικής, ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, Μέτκα, Creta Farm, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass.

Εμφανής η υπεραπόδοση των βασικών δεικτών του Χ.Α., έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Με το χρηματιστήριο της Μαδρίτης να υποχωρεί κατά 0,71% στις 5.476 μονάδες, της Λισαβόνας κατά 0,37% προς τις 5.572 μονάδες, ενώ 0,52% ενισχύεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου προς τις 17.080 μονάδες.

Στις άλλες αγορές, η τιμή του πετρελαίου (crude oil) ενισχύεται οριακά στα 107,18 δολάρια ανά βαρέλι, ο χρυσός υποχωρεί οριακά στα 1.655 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το ευρώ παραμένει σταθερά χαμηλότερα του 1,3200, με ελάχιστο ημέρας το 1,39 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v