ΧΑ: Το ενδιαφέρον σε ΕΤΕ, Eurobank

Εμφανής προσπάθεια μόχλευσης στις τράπεζες (κυρίως μέσω ΕΤΕ - Eurobank) με τον FTSE20 να αντιδρά υψηλότερα των 310 μονάδων. Σε απόσταση… αναπνοής από τα 2,60 ευρώ η Εθνική.

Καλή εικόνα παρουσιάζει σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση.

Με μέτριους βέβαια τζίρους βασικοί δείκτες και μετοχές διατηρούνται έως 1,45% υψηλότερα, "δοκιμάζοντας" τις πρώτες αντιστάσεις.

Λίγο μετά τις 11.20 η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 770 μονάδων, τον FTSE20 στις 311, με υπεραπόδοση (κυρίως ) των τραπεζών. Κίνηση που οφείλεται αφενός στην αντίδραση της μετοχής της Εθνικής (με τοπικό υψηλό στα 2,58 ευρώ) κι αφετέρου στην προσπάθεια μόχλευσης που επιχειρείται στη μετοχή της Eurobank.

Στο σχόλιό μας της 17ης/3 γινόταν αναφορά τόσο στις επαφές της Alpha με την EBRD όσο και στην προσπάθεια αναθέρμανσης του ειδυλλίου των Eurobank- Εθνικής, διαδικασία που φέρεται να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα με ενάμιση μήνα.

Ο χρόνος, το πλούσιο παρασκήνιο και οι τελικές ισορροπίες είναι αυτά που θα χωροθετήσουν εκ νέου το σκηνικό στις τράπεζες, με τους τρεις ομίλους να διαδραματίζουν (και λόγω θέσης ) καθοριστικό ρόλο.

Στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές τραβούν τον τίτλο προς την πρώτη κρίσιμη περιοχή (όπως θεωρούνται τα 2,60 ευρώ), ενώ ανοδική τάση διαμορφώνεται και για τη μετοχή της Eurobank. Το αν θα ευοδωθεί η μία ή η άλλη προσπάθεια και αν θα προχωρήσει το ένα ή το άλλο σενάριο θα φανεί συν τω χρόνω.

Όμως, έχει καταστεί προφανές στην τραπεζική πιάτσα πως ο κλάδος θα αλλάξει συθέμελα με νέες συμμαχίες, καινούργια σχήματα και επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση από τα ταμεία των δανειστών και λιγότερο από τους υφιστάμενους μετόχους.

Όμως, πέραν των τραπεζών, το παιχνίδι επιχειρείται να ανοίξει μέσω είτε βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ είτε αγορών σε μετοχές-σηματωρούς στην κατηγορία τους.

Σε υψηλότερα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται οι τίτλοι του Οργανισμού και της Επιχείρησης, με ικανοποιητικές συναλλαγές και με ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης σημαντικών αντιστάσεων.

Σχετικά καλές συναλλαγές πραγματοποιούνται και σε μετοχές των Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων, Marfin Investment Group. Αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass και σε ακόμη 2-4 εταιρίες από τη μεσαία κατηγορία.

Με μικρές απώλειες κινούνταν λίγο μετά τις 11.30 οι κυριότεροι κλαδικοί δείκτες του DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ μικτές τάσεις με χαμηλά ποσοστά μεταβολής κυριαρχούσαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v