Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές έκαναν το 5x5

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΓΔ με σημαντική καθίζηση του τζίρου. Επέστρεψε το ενδιαφέρον για τράπεζες. Τέταρτη ημέρα ανόδου για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη για ΕΤΕ (6,2%), ΜPB (14,3%), ΕΥΡΩΒ (8,8%).

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από τις 12/3 (κλείσιμο στις 733,89 μονάδες) καταγράφει αθροιστικά κέρδη 5,85%.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε και σήμερα με διαθέσεις αυτονόμησης έναντι των μεγάλων διεθνών Αγορών, όμως, σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας είχε σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη και πλέον σημαντική διαφοροποίηση ήταν η σημαντική καθίζηση του τζίρου, η δεύτερη η επιστροφή του ενδιαφέροντος των βραχυπρόθεσμων παικτών στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ και η διαφαινόμενη διάχυση του ενδιαφέροντος για πολλοστή φορά δεν είχε διάρκεια.

Εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, όπου όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο (ακόμα και αυτή της Γενικής), και όσον αφορά τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΔΕΗ και ΟΤΕ που δείχνουν να απομακρύνονται αισθητά από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.Και στους δύο τίτλους έχει βελτιωθεί σχετικά και η τεχνική εικόνα.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,90 – 3,00 ευρώ μπορεί να δώσει ώθηση προς την επόμενη ζώνη 3,20 – 3,40 ευρώ.

Η ΔΕΗ, αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 3,80 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,10 ευρώ, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί το “κάτι παραπάνω”.

Βελτιωμένη η τεχνική εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που “αναπνέει” εκ νέου υψηλότερα της ζώνης 300 – 313 και δείχνει ότι θέλει να αναμετρηθεί με τις 320 μονάδες, ανοδική διάτρηση των οποίων ανοίγει τον δρόμο προς τις 360 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο παραμένει το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 780 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 800 και 847 μονάδες.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς τονίζοντας ότι το μίγμα εγχώριων νέων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ενώ το momentum έχει διάρκεια απορροφώντας την βραχυπρόθεσμη προσφορά που προέρχεται από γρήγορα χαρτοφυλάκια.

Ακόμα πιο επιφυλακτικοί δηλώνουν σε όσους επιμένουν να δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο, όπου και συστήνουν γρήγορες κινήσεις και σφιχτά “stop loss”.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών μετά το PSI, τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock, τα δάνεια του εξωτερικού και τα δάνεια σε ΔΕΚΟ προσδιορίζονται μεταξύ 48 και 50 δισ ευρώ.

Τον Απρίλιο η Τράπεζα Ελλάδος θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της κάθε Τράπεζας, ενώ στην συνέχεια οι τραπεζίτες θα κληθούν να καταθέσουν τα “capital plans” τους.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, καμία Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις στρατηγικής σημασίας, προτού εκδοθούν οι Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΤΧΣ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ακόμα μία συνεδρίαση σημαντικών κερδών για την Τράπεζα Ελλάδος, όπου η μερισματική απόδοση (αναμένεται να γίνει γνωστή σήμερα) θα αποτελέσει σημαντικά καταλύτη για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

Στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη, αξίζει να σημειωθεί η μόνιμα με αρνητικό πρόσημο των Coca-Cola και ΟΠΑΠ.Στην περίπτωση της πρώτης, σε “Α/Stable/Α-1” διατηρεί την αξιολόγηση η Standard and Poor΄s σε έκθεσή της.

Η αξιολόγηση αντανακλά την άποψη του οίκου για το προφίλ ρίσκου του ομίλου ενώ λαμβάνει υπόψη το υψηλό μερίδιο Αγοράς, το επίπεδο ανταγωνισμού και την γεωγραφική διασπορά Από την άλλη, στα 16,6 ευρώ, από τα 14,7 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει την τιμή - στόχο η Citigroup, συστήνοντας την αγορά της μετοχής.

Ο οίκος αναβαθμίζει κατά 3-4% τις προβλέψεις του για τα κέρδη της εταιρείας στο διάστημα 2012-2014 και επισημαίνει ότι η εισηγμένη είναι μια από τις βασικές προτάσεις αγοράς που δίνει στους πελάτες του, από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση της Ευρώπης.
 
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street (με τον S&P 500 να διεκδικεί υψηλά 4ετίας), ενώ υψηλότερα των 1,32 δολαρίων κινείται το ευρώ.

Η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη Χώρα της Ευρωζώνης που θα καταρρεύσει, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής της PIMCO Mohamed El-Erian. Ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας δεν θα είναι αρκετό, με αποτέλεσμα η Χώρα να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Επίσης εκτιμά, ότι φέτος θα δείξει εάν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί ή θα γίνει μικρότερη αλλά ισχυρότερη οντότητα. Η πρώτη επιλογή “φαίνεται λιγότερο πιθανή, αλλά σίγουρα δεν έχει αποκλειστεί”.

Η πιστωτική στενότητα εντείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι αυξανόμενες πτωχεύσεις πιέζουν τις Τράπεζες προς την εσωστρέφεια, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young.

Οι Τράπεζες αποφεύγουν τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις και τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, και επικεντρώνονται στο "νοικοκύρεμα", καθώς οι πιέσεις από την ευρύτερη οικονομία εντείνονται και νέοι κανονισμοί επιδεινώνουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

Ο δανεισμός προς όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας μειώνεται, ενώ οι Τράπεζες προβλέπουν αύξηση των πτωχεύσεων σε όλους τους βασικούς τομείς στην Ευρώπη. Ο προβληματισμός είναι εντονότερος για τους κλάδους των Κατασκευών, όπου το 46% των Τραπεζών βλέπουν αύξηση των χρεοκοπιών.

Ακολουθούν η Αυτοκινητοβιομηχανία, το Εταιρικό (corporate) real estate, οι Υπηρεσίες και οι Μεταφορές, όπου το 38% των τραπεζών αναμένουν αύξηση των χρεοκοπιών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός 20αρη, αξίζουν υποσημείωσης τα σημαντικά ημερήσια κέρδη για την Τρ. Αττικής.

Επίσης η Μέτκα συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 14,54% και μάλιστα έδωσε ελπιδοφόρο, τεχνικά, κλείσιμο, αφού υπερκέρασε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,00 ευρώ.

Αν το επιβεβαιώσει, μπορεί να κινηθεί προς την ζώνη 7,55 – 7,60 ευρώ.Ακόμα χαμηλότερα, 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σχετικά λίγες συναλλαγές και αθροιστικά κέρδη 73,33% για την Attica Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κρίσιμο παραμένει το ερωτηματικό, σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι διεργασίες που έχουν σχέση με την περαιτέρω συγκέντρωση του Τραπεζικού κλάδου, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.
 
Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2011, αυτά αναμένεται να έχουν μόνο μεμονωμένη (και βραχυπρόθεσμη) επίδραση στο ταμπλώ, αφού η κακή εικόνα για το σύνολο των εταιρειών την περασμένη χρονιά, έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στις σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών.

Από την άλλη, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες γύρω από τα μελλούμενα της Ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ
, δηλώνει αισιόδοξος και θεωρεί πιθανή την κίνηση του Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ επισημαίνει την τοποθέτηση κεφαλαίων και εκτός Τραπεζικού ενδιαφέροντος και κυρίως σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μη Τραπεζικούς τίτλους θα είναι το επόμενο κλίμα που θα επικρατήσει στην Αγορά, σύμφωνα με τον Στρατή πολυχρονέα.

Η υποχρεωτική ανταλλαγή των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων για όλους τους κατόχους τίτλων αξίας €177 δισ. και η αναβάθμιση των νέων Ελληνικών χρεογράφων από την Fitch αρχικά (σε “Β-“ ) και την S&P (“CCC”) στη συνέχεια, αποτέλεσαν αναμφισβήτητα σημαντικές θετικές ειδήσεις, οι οποίες φαίνονται να μην έχουν κεφαλαιοποιηθεί ακόμα στις τιμές των μετοχών.

Ως βασικοί λόγοι για αυτό προβάλλουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με ΕΕ και Τρόικα (ανάγκη λήψης και νέων πρόσθετων μέτρων) και η αμφισβήτηση για τη ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωστόσο οι εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις των εταιρειών και οι θετικές προσδοκίες που τείνουν να διαμορφωθούν μετά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και την έγκριση της εκταμίευσής του δεύτερου πακέτου στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, δυστυχώς και πάλι με την μορφή των δόσεων, αποτυπώθηκε στο Χ.Α. την εβδομάδα που διανύσαμε μέσω Δεικτοβαρών τίτλων, πλην Τραπεζών.

Ακόμα και το διαφαινόμενο ναυάγιο της συγχώνευσης των Alpha Bank και Eurobank, δηλαδή του επιχειρηματικού νέου της χρονιάς το 2011, δεν μπόρεσε να κάμψει επί της ουσίας το αγοραστικό ενδιαφέρον για άλλους τίτλους.

Αν και η μέχρι στιγμής συναλλακτική δραστηριότητα δεν παραπέμπει σε σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών και εκκρεμούν ακόμα, πλην της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και η ανακοίνωση του συνόλου των εταιρικών αποτελεσμάτων για το 2011, η διαφαινόμενη απουσία ουσιαστικών εγχώριων αρνητικών ειδήσεων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, με τον S&P 500 να καταγράφει νέα υψηλά από τον Ιούνιο του 2008, εξαιτίας της ανακοίνωσης καλύτερων εκ των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και των θετικών εκτιμήσεων της FED για την πορεία της οικονομίας, περιορίζει και τις οποίες ανησυχίες για το ξένο παράγοντα στην τρέχουσα φάση, καθώς και τα spreads των 10ετών ομολόγων Χωρών Ευρωζώνης με τα Γερμανικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή/και υποχωρούν.

Από τεχνικής απόψεως για τον FTSE/ASE -20 το κλειδί είναι η κατάκτηση των 320 μονάδων και εν συνεχεία η διάσπαση των 365-370 μονάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. ζητούμενο για την επιβεβαίωση της αλλαγής κλίματος και ψυχολογίας στο Χ.Α. είναι η σταδιακή αύξηση του τζίρου, ενώ σημαντικό σημείο αναφοράς θα είναι το ποσοστό κάλυψης της ΑΜΚ για την Τράπεζα Κύπρου.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το premium στο 0,67%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4390, τιμή εκκαθάρισης 313,75), κινήθηκαν μεταξύ 303,5 και 314,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Συνέχισε να μειώνεται (57%) η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ενώ δραματική υποχώρηση σημειώθηκε στην κινητικότητα καθώς διαπραγματεύτηκαν μόλις 612 δικαιώματα (426 calls και 186 puts).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (663500 Alpha Bank, 7900 Coca-Cola, 17000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10051), Alpha Bank (10601), ΟΤΕ (1203), Ταχ. Ταμιευτήριο (488), ΟΠΑΠ (405), Πειραιώς (1238), Κύπρου (15375), Μυτιληναίο (567), MPB (701), ΔΕΗ (1625), ΓΕΚ (309), MIG (382), Αγροτική (471), Coca-Cola (104), Ελλάκτωρα (187), ΕΧΑΕ (162).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (50000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (22171415 τεμ.), Eurobank (10474996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (10252350 τεμ.), MPB (8251465 τεμ.), MIG (6091640 τεμ.), ΟΤΕ (5719046).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v