ΧΑ: Στις 320 μον. κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Μετά το ανοδικό σερί 5x5, το Χ.Α. πλησιάζει στις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις. Και βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ συνεχίζεται το… άνοιγμα του παιχνιδιού σε άλλους κλάδους.

Με τον αέρα του 5 στις 5 ανοδικές συνεδριάσεις, το Χ.Α. φαίνεται να εισέρχεται σε τροχιά δοκιμασίας των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων. Για τον FTSE 20, που χθες αντέδρασε έως τις 316,98 μονάδες, για να κλείσει στις 314,38, πρώτη ζώνη δοκιμασίας θεωρούνται από πολλούς οι 320 μονάδες.

Βέβαια, για να γίνει λόγος περί αλλαγής τάσης ο δείκτης θα πρέπει να κινηθεί πειστικά πάνω από τις 350 μονάδες και με αύξηση συναλλαγών προς τις 400 μονάδες. Αυτό όμως είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο χρειάζεται επιπλέον κίνητρα και προϋποθέσεις, που ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί.

Για τον Γενικό Δείκτη μια καλή περιοχή θεωρούνται οι 800 μονάδες κι πρακτικά απαιτείται η κάλυψη ενός κενού περίπου 24 μονάδων, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιβεβαιωθεί σε αυτήν ή στην αμέσως επόμενη φάση της αγοράς.

Σε αυτήν τη συγκυρία η Wall Street συνεχίζει ανοδικά, με την Apple να «λάμπει» πάνω και από τα 600 δολάρια, στις αγορές ομολόγων οι ισορροπίες διατηρούνται με σχετική άνεση, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις».

Στα επιμέρους της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, τη στιγμή που η ISDA αναφέρει πως η πληρωμή των CDS θα υπολογιστεί με τιμή τα 21,5 σεντς στο ευρώ.

Γι’ αυτό το ευρύτερο θέμα ενδιαφέρουσα θεωρούμε την προσέγγιση του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη για την πληρωμή των CDS και το «φέσι» στους ιδιώτες. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ εκτιμά πως δεν είναι μόνο 12.000 τα φυσικά πρόσωπα που ζημιώνονται και προτείνει την αποκατάσταση του «κουρέματος» των κατόχων ομολόγων με μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων.

Στο Χ.Α. η προσπάθεια να ανοίξει το παιχνίδι και προς άλλους επιμέρους τομείς και μετοχές αποδίδει σταδιακά καρπούς.

Περίπου 23% έχει ενισχυθεί σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή του ΟΤΕ, κατά 21,5% της ΔΕΗ, ενώ με μικρότερη απόδοση έχουν ενισχυθεί ο Μυτιληναίος (11,5%), η MIG (5,9%), η Βιοχάλκο (2,7%), αλλά και η Jumbo, η Folli Follie, η 3E, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil κι η Τιτάν.

Ανάλογη κίνηση, σε μικρότερο βαθμό και με λιγότερες συναλλαγές, σημειώνεται την ίδια περίοδο για ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΑΘ, Intralot (17,5%), Μέτκα (13,8%), Σελόντα (7,8%), αλλά και για Σιδενόρ, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Creta Farm και για αρκετές ακόμη από την κατηγορία της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης. Και το τελευταίο νομίζουμε πως είναι από τα μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα κέρδη αυτής της περιόδου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να «μοχλευθεί» ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Και παρότι οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν τη συσσώρευσή τους, με ενδεικτική τη διακύμανση του 20άρη από τις 280 (270) έως τις 320 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v