Με rotation πάνω από τις 780 μονάδες

Το 6x6 έκανε ο Γενικός Δείκτης επιτυγχάνοντας κλείσιμο υψηλότερα των 780 μονάδων, με τη “δεύτερη ομάδα” του 20άρη που έδειξε να αναπληρώνει τις “κουρασμένες” τραπεζικές μετοχές. Πτώση για Alpha, Marfin, Kύπρου, ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε το 6Χ6 επιτυγχάνοντας κλείσιμο υψηλότερα των 780 μονάδων, με τη “δεύτερη ομάδα” του 20αρη που έδειξε να αναπληρώνει επιτυχώς τις “κουρασμένες” Τραπεζικές μετοχές.

Leader της σημερινής ανοδικής κίνησης ο τίτλος του ΟΠΑΠ που “ξέχασε” ότι χθες κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σήμερα φορώντας από την αρχή τα “πράσινα” οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τον Δείκτη έχοντας αξιοπρόσεκτες βοήθειες από Motor Oil, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Τιτάνα, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια και λιγότερες από Εθνική και Eurobank.

Για τους περισσότερους αναλυτές, η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 740 μονάδες αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τη βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, όμως βασικό ζητούμενο παραμένει η αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να δοκιμάσουμε εκ νέου τα πρόσφατα χαμηλά του Φεβρουαρίου, καθώς πλησιάζει ο χρόνος όπου θα ανακοινωθούν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών και τα όποια περιθώρια για βελτίωση των αποτιμήσεων στενεύουν σημαντικά.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η επενδυτική ψυχολογία αν και δεν υποστηρίζεται από ειδήσεις σημαντικού βεληνεκούς έχει αλλάξει προς το θετικότερο, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από την μερική “κινητοποίηση” και άλλων τίτλων εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν χαμηλότερος από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ η πρώτη ώρα συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο που ξεπερνούσε τα 14 εκατ. σαφή ένδειξη ότι στα υψηλά ημέρας επιχειρήθηκε διακριτικό “ξεφόρτωμα”.

Από εκεί και πέρα και μένοντας στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει αναφοράς η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον τίτλο της Motor Oil, στον απόηχο των μάλλον ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, ο οποίος μετά από 24 συνεδριάσεις “ξαναβλέπει” κλείσιμο υψηλότερα των 6,00 ευρώ.

Όπως αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, η Motor Oil προτίθεται να διανείμει για τη χρήση του 2011 μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,25 ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ θα προταθεί και επιστροφή κεφαλαίου, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Από την πλευρά της, η Merrill Lynch σε έκθεση (20/3) χαρακτηρίζει την εταιρεία κορυφαία επιλογή και διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,6 ευρώ και τη σύσταση “buy”.

O διεθνής οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένης, το 2012 στο 1,08 ευρώ. Κινητικότητα και στον Μυτιληναίο, που έστω και καθυστερημένα προσπάθησε να ακολουθήσει την κίνηση της Μέτκα.

Όμως εκπλήξεις έκρυβαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον ΟΤΕ και στο χαμηλό τους Βιοχάλκο, Κύπρου, Jumbo, Alpha Bank, MPB. Χαμηλότερα του 20αρη και στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξιοπρόσεκτες ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Τρ. Ελλάδος, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αυξημένες συναλλαγές και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, καθώς δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας, ενώ και η καθαρή μερισματική απόδοση ήταν σαφώς χαμηλότερη των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

Ακόμα χαμηλότερα, σημαντική κινητικότητα στην ΓΕΚ Τέρνα, μετά τις σημαντικές συναλλαγές που έγιναν στα 1,09 και 1,10 ευρώ (όχι “πακέτα”).

Πιο συγκεκριμένα στα 1,09 ευρώ άλλαξαν χέρια 716000 τεμ. και στα 1,10 ευρώ 207000 τεμ. Αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για την Χαλκόρ, μετά από ένα αξιοπρόσεκτο “bid” που εμφανίστηκε στα 0,53 ευρώ, το οποίο όμως ικανοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τους πωλητές.

Σημαντικά κέρδη με σχετικά λίγες συναλλαγές στην Autohellas, καθώς το μέρισμα των 0,15 ευρώ διαμορφώνει σχετικά ικανοποιητική απόδοση.

Λίγα πράγματα από Νερά και Λιμάνια, με τα δεύτερα να παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση παρά το πιθανό Τουρικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκική Global Investment Holdings εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθετήσεων στην Ελλάδα κυρίως στον Ενεργειακό κλάδο και στις υποδομές Μεταφορών με έμφαση στα Λιμάνια.

”Ως Global Investment Holding εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και η προτεραιότητά μας είναι οι Λιμένες”, δήλωσε ο Adnan Nas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο πρακτορείο Reuters, και συμπλήρωσε:

“Μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ίδια κεφάλαια τις συμφωνίες μέχρι 1 δισ. δολ. και θα αναζητήσουμε συνεταίρους για τις συμφωνίες που είναι πιο δαπανηρές από αυτό το επίπεδο”.

Η Global έχει ήδη τον έλεγχο τριών Λιμένων στην Τουρκία και τοποθετήσεις στους κλάδους Ενέργειας, Μεταφορών, αλλά και στον Χρηματοοικονομικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25%, έναντι 4,61% της αμέσως προηγούμενης.

H Fitch Ratings επιβεβαίωσε σήμερα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “B-“ των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς και αφαίρεσε τις αξιολογήσεις από την κατηγορία πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative - RWN).

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος το outlook είναι σταθερό. Η Fitch ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η διατηρεί την αξιολόγηση “B-“ της ATEbank σε καθεστώς “RWN” για να αντικατοπτρίζονται "οι αβεβαιότητες σχετικά με τη βιωσιμότητα της".

Η κίνηση του οίκου είναι ακόλουθο της αναβάθμισης της Ελλάδας στις 13 Μαρτίου σε “B-“ από “Restricted Default” και της αναθεωρημένης άποψης του οίκου για την εξωτερική στήριξη στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών έπειτα από το PSI+ που συμφωνήθηκε στις αρχές του μήνα.

"Η Ελλάδα έχει ακόμη μια μεγάλη ανηφόρα να ανέβει", σχολιάζει η Royal Bank of Scotland Group. Σύμφωνα με την ίδια, η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι σε θέση να επαναφέρει σε βιώσιμη τροχιά την Ελληνική οικονομία.

"Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο, τρίτο, πακέτο διάσωσης", τονίζει."Υπάρχει μια συγκεκριμένη άποψη: Εάν είναι να χρεοκοπήσεις, τότε κάνε τη χρεοκοπία σου να μοιάζει μεγάλη", σημειώνει το Peterson Institute for International Economics. Κατά τον οίκο, το Ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κάτω του 90% του ΑΕΠ για να μπορέσει η Χώρα να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.

"Η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη 20 δισ. ευρώ εντός των ερχόμενων τριών ετών, εάν βρεθεί εκτός στόχων", εκτιμά η JP Morgan.

Από την άλλη και σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9-15 Μαρτίου, το 43% των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι μια Χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σε σχέση με το 40% που αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει και το 6% που απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Ωστόσο, περίπου οι μισοί από αυτούς που αναμένουν έξοδο από την Ευρωζώνη για μια Χώρα, θεωρούν ότι αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Μόλις ένα τέταρτο αυτών εκτιμούν ότι θα συμβεί στο γ΄ τρίμηνο του 2012. Σε αντίθεση με το Χ.Α., στο “κόκκινο” κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.Το δημοσιονομικό outlook της Ισπανίας παραμένει δύσκολο παρά τους πρόσφατα αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα, σύμφωνα με τη Moody’s.

Ο διεθνής οίκος δηλώνει πως οι ευκολότεροι στόχοι δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση “A3” των Κρατικών ομολόγων με αρνητικό outlook διότι πιθανή απόκλιση από τους αρχικούς στόχους και ο βραδύτερος ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής είχαν ήδη ενσωματωθεί στην ανάλυση για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall στο κλίμα που διαμορφώνουν οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας και ενώ τα στοιχεία για την Αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν αναπάντεχα 1,1% μετά την μεγάλη αύξηση του Ιανουαρίου, αλλά οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών εκτινάχθηκαν 5,1% τον Φεβρουάριο.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 698000 στο 12μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 1,5% στις 700.000. Οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν 5,1% στις 717.000 από 1,6% τον Ιανουάριο, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+5,38%), ΟΤΕ (+4,1%) και ΟΠΑΠ (+3,17%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τιτάν και Εθνική.

Από την πλευρά των “κόκκινων” οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-7,26%) και Κύπρου (-3,83%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 790,29 μονάδες (10.58) και από εκεί και πέρα εν μέσω σχετικών διακυμάνσεων, σχετικά στενού εύρους, έκλεισε στις 781,88 μονάδες με κέρδη 0,66%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 58 εκατ. από τα οποία τα 5,2 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΕΤΕΜ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil).

Κακή η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 28,62%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αποχρώσες ενδείξεις κόπωσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, διαπιστώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης, ο FTSE έχει κοντινή στήριξη τις 308 και τις 296 μονάδες ενώ το “stop loss” του intraday ανεβαίνει στις 299 μονάδες.

Ο ταλαντωτής που ουσιαστικά μας προειδοποιεί βρέθηκε ήδη σε ψηλά επίπεδα και χρειάζεται χρόνο ή διόρθωση τιμών για να μπορέσει και πάλι να βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη το ημερήσιο μας είναι ιδανικό μιας και έχουμε και 4 “λευκές” συνεδριάσεις έχοντας πλησιάσει στο επίπεδο αντίστασης μας (317-325) που δικαιολογεί διόρθωση.

Κατοχύρωση του 325 και σε ημερήσιο τότε το πιο πιθανό είναι η Αγορά να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά της. Το θετικό είναι πως έχουμε διάχυση της κίνησης σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ κάτι που δίνει ευκαιρίες και για trading αλλά και την Αγορά να μην φοβίζει με τον τρόπο που το κάνει.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι εν αναμονή των ΑΜΚ και πλέον έχουν πάρει την “σκυτάλη” τα υπόλοιπα “χαρτιά” του 20αρη.Το καλό είναι πως έχουμε σχετική διάχυση της κίνησης. Η Μέτκα ήδη πιάνει τον πρώτο σοβαρό στόχο μας (7,17 ευρώ) και θέλει προσοχή.Η ΔΕΗ κατοχυρώνει τα 3,65 ευρώ που πλέον τα κάνει στήριξη ενώ στόχο έχει το 4,30 ευρώ.Η ΕΥΑΘ για τους κατόχους θέλει προσοχή στα 4,30 ευρώ, ενώ η Σιδενόρ δίνει ένα καινούργιο ημερήσιο σήμα με το “stop” να μπαίνει στα 1,18 ευρώ και στόχο στα 1,60 ευρώ.

Η ΕΧΑΕ προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο 3,26 – 3,30 κάτι που αν καταφέρει θα δώσει κίνηση προς τα 3,56 – 3,68 ευρώ, σε πρώτη φάση. Στήριξη έχει τα 3,15 και 3,00 ενώ κάτω από 2,94 ευρώ η μετοχή γίνεται αδιάφορη και πάλι. Ουσιαστικά αν η Αγορά κινηθεί ανοδικά με αυξημένους όγκους, η εισηγμένη αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά.

Η κίνηση του ευρώ συνεχίστηκε απροβλημάτιστα ενώ πλησιάσαμε πολύ κοντά και στο ημερήσιο επίπεδο– αντίσταση στην περιοχή των 1,33 δολαρίων που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα μας δώσει εκτός από intraday και εκεί ημερήσιο αγοραστικό σήμα από “square” θέση.

Για αύριο το 13290 – 13310 είναι κύρια αντίσταση, ενώ πλέον το 1,3180 γίνεται κύρια στήριξη.Ο DAX έχει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην περιοχή του 7050-7040 και αντίσταση στο 7100 και 7150.

Κύρια στήριξη του είναι το παλιό ψηλό στην περιοχή 6980-6950 που ως εκεί δεν χαλάει την μεγάλη τάση του μιας και μπορεί να θεωρηθεί και επιβεβαίωση από την διάσπαση των πρόσφατων υψηλών.

Πλέον οδεύουμε στο τελείωμα μιας μεγάλης ημερήσιας κίνησης που ενδεχομένως να δώσει χρονικές ανάσες αλλά και διόρθωση τιμών μιας και όλα δείχνουν ότι μετράει μέρες ανάποδα πλησιάζοντας κοντά και στα παλιά του υψηλά.

Ο S&P 500 ήδη βρέθηκε στην πρώτη του σημαντική στήριξη της περιοχής του 1398-1400 που μπορεί να δώσει και πάλι μία αντίδραση προς το 1405. Απώλεια του 1400 μπορεί να οδηγήσει στο κύριο επίπεδο στήριξης του στην περιοχή των 1385 μονάδων, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με ελαφρώς υψηλότερες συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σχετικά υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε discount 0,20% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5118, τιμή εκκαθάρισης 312), κινήθηκαν μεταξύ 310 και 319 μονάδων. Ελάχιστες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 μειώθηκε στο 53% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα μόλις 197 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (162 δικαιώματα αγοράς και 32 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 32986 συμβόλαια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Coca-Cola, 600000 ΟΤΕ, 5000 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6723), Alpha Bank (7795), ΟΤΕ (3726), Ταχ. Ταμιευτήριο (178), ΟΠΑΠ (1060), Πειραιώς (1016), Κύπρου (8234), Μυτιληναίο (515), MPB (508), ΔΕΗ (853), ΓΕΚ (789), MIG (741), Αγροτική (143), ΕΧΑΕ (105), Intralot (286).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (22059415 τεμ.), Eurobank (10474996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (9955350 τεμ.), MPB (8196465 τεμ.), MIG (6091640 τεμ.), ΟΤΕ (5719046).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v