Πτώση και κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

Ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων και με… αντίπαλο την τεχνική ανάλυση αρκετοί παίκτες επιλέγουν την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Ζητούμενη η επιβεβαίωση ή όχι των 300 μον. για τον 20άρη.

Εν τέλει οι 320 μονάδες αποδεικνύονται… τείχος υψηλότερο από τις τρέχουσες δυνατότητες της αγοράς. Σημαντικές απώλειες, αλλά με αντιστρόφως ανάλογο μέτριο τζίρο, σημειώνονται για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Έως τις 766,7 μονάδες διόρθωνε περίπου στις 12:55 ο Γενικός Δείκτης και έως τις 306,9 ο FTSE 20.

Με τους πωλητές, αν και λίγοι και προσεκτικοί, να έχουν τον πρώτο λόγο όταν βεβαιώθηκαν για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πρακτικά, λίγο μετά τις 11:25 - 11:30, όταν επιβεβαιώθηκε η τεχνική προσέγγιση για τον τραπεζικό δείκτη και τον FTSE 20 το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό βάφτηκε κόκκινο.

Στη σύνθεση των πωλητών βρίσκει κάποιος και παίκτες που κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες αλλά και επενδυτές που ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων σπεύδουν αμέσως να λάβουν αντίθετες θέσεις.

Προσώρας, από τεχνικής πλευράς, η διόρθωση του FTSE 20 δεν προοιωνίζεται σύντομα ταλαιπωρία προς τις 280 (270) μονάδες.

Ούτως ή άλλως, ο τζίρος είναι μέτριος, λιγότερος ακόμη και από τον μέσο όρο των τελευταίων 1-2 εβδομάδων.

Περί τα 2,7 εκατ. ευρώ φθάνει η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που υποχώρησε όμως έως τα 2,48 ευρώ. Αυτό ενεργοποιεί αυτόματα τις άμυνες λίγο χαμηλότερα προς τα 2,40 ευρώ.

Έως το 1,33 ευρώ υποχώρησε η Alpha Bank, που εάν κλείσει κάτω από το 1,32 ευρώ κινδυνεύει με διόρθωση προς το 1,20 ευρώ.

Απώλειες σημειώνονται και για τις μετοχές των Eurobank, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και των Τράπεζας Κύπρου, Marfin Popular.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενες θεωρούνται οι πωλήσεις στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ καθώς του Οργανισμού σημειώνει εβδομαδιαία απόδοση 18,40%, περίπου όσο και της Επιχείρησης.

Ελάχιστα τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, που δεν πρόλαβε τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση των άλλων δύο. Επιπλέον, στην αγορά δεν φαίνεται να είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο οι ανακοινώσεις για διάθεση του ποσοστού που διατηρεί το Δημόσιο σε ιδιώτες.

Συγκριτικά μικρότερη είναι η πίεση - διόρθωση στις μετοχές της Motor Oil και της Marfin Investment Group, ενώ Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Τιτάν είναι οι μόνες τέσσερις που διασώζονται από τον δείκτη.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση κρατάμε την ανθεκτικότητα που δείχνει η ΓΕΚ Τέρνα, με αυξημένες συναλλαγές πάνω από τα 225.000 τεμάχια, και τη νέα αντίδραση για τη μετοχή του Σαράντη καθώς συνεχίζονται οι αγορές από τους βασικούς μετόχους, ενώ έως το 1,89 ευρώ αντέδρασε η Τέρνα Ενεργειακή και έως τα 4,98 ευρώ η Frigoglass.

Περίπου την ίδια ώρα, μικτές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο DAX παραμένει σε τροχιά πάνω από τις 7.050 μονάδες, ο CAC 40 στην περιοχή των 3.540 και ο FTSE 100 λίγο χαμηλότερα των 5.900 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v