ΧΑ: ΟΠΑΠ και 3Ε στηρίζουν το Γενικό Δείκτη

Κυρίως η Coca Cola 3Ε και ο ΟΠΑΠ απορρoφούν τις μικρές πιέσεις σε Εθνική και Eurobank. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Άνοδος για Κύπρου. Κρατούν οι 305 μονάδες για τον FTSE 20 και οι 760 για τον Γ.Δ.

Κυρίως σε μη τραπεζικούς τίτλους στηρίζεται η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης και αφού μέχρι τις 10:40 είχαν επιβεβαιωθεί οι αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις, ο FTSE 20 και ο Γενικός Δείκτης αντέδρασαν με τα δύο πιο δεικτοβαρή μη τραπεζικά χαρτιά.

Με τη μετοχή της Coca Cola 3Ε προς τα 15 ευρώ και τον ΟΠΑΠ προς τα 7,40. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών διαμορφώνονταν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank.

Αυτό εξηγεί την απόκλιση μεταξύ του Γ.Δ. και του 20άρη: ο πρώτος ενισχύεται 0,75% με υψηλό ημέρας στις 773,54 μονάδες, έναντι 0,58% του δεύτερου. Ο FTSE 20 πριν από λίγο αντιδρούσε έως τις 308,80 μονάδες.

Με συναλλαγές μέτριες καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 5,3 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11:15, δηλαδή στα χθεσινά χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Δεύτερος υψηλότερος τζίρος σημειώνεται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που ενισχύεται έως 2,35%, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια κίνηση ανάλογη με αυτήν που είχε ωθήσει τον ΟΤΕ και δευτερευόντως τη ΔΕΗ υψηλότερα.

Ισχυρή ένδειξη για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες θεωρείται η σημαντική αύξηση του τζίρου, και μάλιστα σε ανοδική φορά, γεγονός που δεν φαίνεται να περνά απαρατήρητο σε αυτήν τη φάση για τη μετοχή του Οργανισμού.

Κατά τι υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, της MIG, της Motor Oil και της Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Επίλεκτος, Τράπεζα Αττικής, Ιντραλότ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Trastor και ακόμη δύο - τέσσερις από την ίδια κατηγορία.

Στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις και οι κυριότεροι δείκτες υποχωρούν έως 1,80% (χρηματιστήρια Μιλάνου, Βρυξελλών).

Μικρή υποχώρηση σημειωνόταν για την τιμή του πετρελαίου στα 106,10 δολάρια ανά βαρέλι, περαιτέρω προς τα 1.641,80 δολάρια διόρθωνε ο χρυσός, ενώ το ευρώ οπισθοχωρούσε νωρίτερα έως το 1,3151 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v