ΧΑ: Επανέρχεται η επιφυλακτικότητα

Εμπόδια και προσκόμματα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν τον κλάδο και τον FTSE 20. Σημείο καμπής η περιοχή λίγο χαμηλότερα των 300 μονάδων για τον 20άρη.

Τουλάχιστον έναν μήνα πίσω κινδυνεύει να πάει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί, τα δικαιώματα και την τιμή επαναγοράς μετατίθενται για τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι εκλογές απειλούν να εκτροχιάσουν το χρονοδιάγραμμα.

Να μία παράμετρος που αρκετοί δεν είχαμε συνεκτιμήσει και όσα σημειώνονται στο σχετικό θέμα του euro2day δικαιολογούν μέρος της επιφυλακτικότητας που έχει επανέλθει στον εν λόγω κλάδο. Δεν θεωρούμε πως σε αυτήν την ενδεχόμενη εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί (κυρίως) η έκταση της χθεσινής διόρθωσης για τις μετοχές του κλάδου. Ωστόσο, αίφνης ανακύπτει ένας… joker που θα πρέπει να προσμετρηθεί, να αποτυπωθεί και να ενσωματωθεί σε επίπεδο αποτίμησης.

Από τεχνικής πλευράς, η λίγο… άτσαλη υποχώρηση των βασικών δεικτών, με τον FTSE 20 να πιάνει χαμηλό στις 306,3 μονάδες, ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης.

Βραχυπρόθεσμα, στηρίξεις και τεχνικές περιοχές έχουν διαμορφωθεί σε όλο το εύρος της διαδρομής προς τις 280 μονάδες (κατά άλλους στις 270). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο χαμηλώνει τον πήχη για τις σηματωρούς του κλάδου, με την Εθνική να χάνει, χθες, 6,13%, στα 2,45 ευρώ, ενώ η Alpha Bank διόρθωσε έως το 1,33 και έκλεισε στο 1,35 ευρώ.

Μέτριος μεν ο τζίρος -κόλλησε στα 39,5 εκατ. ευρώ-, όμως φάνηκε πως σε 2-3 τραπεζικές μετοχές και σε συγκεκριμένα «χαρτιά» (από άλλους κλάδους και κατηγορίες ) μπορεί να υπάρξει συνέχεια πωλήσεων.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη η υποχώρηση, αν και στη μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες (-3,61%), παρά την υποαπόδοση που κατέγραφε έναντι των άλλων δύο τίτλων σε διάστημα εβδομάδας αλλά και μήνα.

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό και πάλι στις τράπεζες, λογικότερη τακτική είναι η αμυντική και η eZMarket εκτιμά πως «οι μετοχές του κλάδου εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή της γραμμής λαιμού των σχηματισμών αναστροφής (της ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί) που έχουν δημιουργηθεί. Όσο βρίσκονται σε αυτήν τη θέση, συμπεραίνει η ομάδα ανάλυσης, απαιτούνται υπομονή και εστίαση».

Γι' αυτό αργότερα θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο 2-4 διαγράμματα μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών του FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v