Αρνητικό κλείσιμο σε σαρακοστιανή συνεδρίαση!

Απόλυτα άνευρη η χθεσινή μέρα στο ΧΑ, με επιλεκτικές κινήσεις και το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων. Υπεραπόδοση για ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τρ. Κύπρου. Επιστροφή νευρικότητας στην αγορά ομολόγων.

Επικράτησαν τελικώς οι αρνητικές διαθέσεις στην αγορά, με επιλεκτικές κινήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, σε μία απόλυτα άνευρη συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων.

Παρά το γεγονός ότι κατ΄ αρχήν πήραν πρωτοβουλίες ΟΠΑΠ και Coca-Cola, προκειμένου να αναπληρώσουν την εμφανή Τραπεζική κόπωση, στην πορεία και οι δύο αρχικοί πρωταγωνιστές έχασαν δυνάμεις και έτσι το όποιο ενδιαφέρον στον 20αρη περιορίστηκε σε Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil και Κύπρου, που έδωσε αντίδραση αγνώστου διαρκείας μετά την παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που προηγήθηκε.

Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 20αρη, όπου συνέχισαν ανοδικά Ιντρακόμ και Ιντρακάτ (με σημαντικό όμως spread μεταξύ αγοραστών – πωλητών), ανέβασε κι άλλο συναλλαγές η Q&R και ο Επίλεκτος, με λίγα κομμάτια στο ανώτατο όριο ανόδου το Πλαίσιο, συνεχίζει να επιχορηγείται από την σημαντική μερισματική απόδοση η Autohellas, ενώ ο Άβαξ δείχνει να αφήνει πίσω του το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ και να διεκδικεί κάτι καλύτερο.

Επίσης, μετά την σημαντική υποχώρηση που προηγήθηκε, έδειξαν διαθέσεις σχετικής αντίδρασης Ελαστρον και Profile.

Τίποτα άξιο λόγου από εκεί και πέρα, για μία Αγορά που απονευρώνεται με μαθηματική ακρίβεια, ενώ όλο και περισσότεροι τίτλοι επανέρχονται σε μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές.

Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή της S&B Βιομ. Ορυκτά.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Alpha Finance, σε ύψος ρεκόρ θα κινηθούν τα κέρδη (EBITDA) το 2011. Η ΑΧΕ διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,2 ευρώ και τη σύσταση “outperform” για τη μετοχή της εισηγμένης, προβλέποντας πωλήσεις ύψους 453 εκατ., EBITDA, 72 εκατ. και καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει “την καλή αρχή” που γίνεται φέτος με ισχυρή ζήτηση σε όλους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας, που θα ανακοινώσει αποτελέσματα αύριο.

Πως αντέδρασε η μετοχή; Με μηδενικό όγκο συναλλαγών (!!!)

Εξαιρετικά ανήσυχοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, βλέπουν τον τζίρο να επιστρέφει αργά αλλά σταθερά στην απόλυτη καχεξία και εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί ότι παραμένει χαμηλή η ορατότητα όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών και βέβαια τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα κρατήσουν το Χ.Α. σε “ομηρεία” και σαν πλέον θετικό σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης.

Από την άλλη τα αποτελέσματα των Τραπεζών παίρνουν παράταση, ενώ από τις υπόλοιπες εισηγμένες και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόλις 42 έχουν “μπει στον κόπο” να ανακοινώσουν αποτελέσματα για την χρήση 2011, όπου σημειώνεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,5%, μείωση των EBITDA κατά 22% και η τελική γραμμή δείχνει ζημιές 3,3 δισ ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.)

Για τους λάτρεις των μερισματικών αποδόσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας ΑΧΕ και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει μέρισμα οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΠΑΠ και δεν αναμένονται και πολλές ακόμα εισηγμένες να μπουν σε αυτή την διαδικασία, τα μέχρι στιγμής αθροιστικά μερίσματα φθάνουν τα 456 εκατ. όταν πέρυσι οι εισηγμένες διένειμαν συνολικά μερίσματα 1,4 δισ ευρώ (!!!)

Σε κόκκινο φόντο η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, όπως και το ξεκίνημα της Wall Street, καθώς οι περισσότεροι μακροοικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα, πίεσαν την ψυχολογία των επενδυτών.

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα νέα στοιχεία για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης. Σύμφωνα με τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC, οι δραστηριότητες της Κινεζικής μεταποίησης συρρικνώθηκαν και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ υποχώρησε στο 48,1 τον Μάρτιο από 49,6 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο 4 μηνών.

Αιφνιδιαστική επιδείνωση σημειώθηκε στις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου της Ευρωζώνης σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται από τους δείκτες ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάρτιο στο 48,7 από 49,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ανάκαμψη στο 49,7. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Δυσμενέστερα των προβλέψεων τα στοιχεία για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 2,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 3%.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Αγγλία σημείωσαν πτώση 0,8% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα είναι 0,5%. Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων εννέα μηνών.

Από την άλλη, μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν στις 348000 από 353000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν αύξηση στις 354000. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του Πορτογαλικού χρέους, υποστηρίζει ο Mortiz Kraemer, επικεφαλής Κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ευρώπη της Standard & Poor’s. Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Kraemer υποστήριξε ότι το χρέος της Πορτογαλίας βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το Ελληνικό χρέος και πως η Λισσαβόνα έχει επιδείξει ικανότητες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Αρνήθηκε όμως, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Πορτογαλίας υποστηρίζοντας πως η Πορτογαλία διαφέρει από την Ελλάδα, κυρίως επειδή έχει πολύ χαμηλότερο χρέος.

Ευνοϊκές εξελίξεις στο πλαίσιο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς και περιορισμό του συστημικού κινδύνου μετά την έγκριση του δευτέρου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, βλέπει για το επόμενο διάστημα η JPMorgan Asset Managment.

Ωστόσο, η μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων του Αμερικανικού Χρηματοπιστωτικού κολοσσού προειδοποιεί πως ορισμένες Αγορές αξιών εμφανίζονται υπερβολικά αγορασμένες με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης στο επόμενο διάστημα.

“Απλώς σταματήσαμε για να πάρουμε μια ανάσα”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter σε συνέντευξή του στο CNBC, αναφερόμενος στη σειρά μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα και στις μαζικές ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα. Η άποψή του είναι ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν, απλώς μετατοπίζονται για την… επόμενη ημέρα.

Μάλιστα προβλέπει μια μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβαση της ΕΚΤ εντός του 2012 ή στις αρχές του 2013. Ο αναλυτής εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ότι υπάρχει κίνδυνος και για την Ιρλανδία, ενώ η κατάσταση στην Ισπανία επιδεινώνεται σημαντικά ως προς τα δημόσια οικονομικά της.

Να συνεχιστούν οι υποβαθμίσεις Κρατών της Ευρωζώνης, αναμένει για το επόμενο διάστημα η Citigroup, καθώς οι προοπτικές τις ανάπτυξης δεν αφήνουν περιθώρια για να έχουν σημαντικά αποτελέσματα οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Ιταλία και η Ισπανία θα υποστούν τουλάχιστον μία ακόμη υποβάθμιση από τους οίκους Standard & Poor’s και Moody’s μέσα στο 2012. Παράλληλα, αναμένεται υποβάθμιση και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατά μία ή δύο βαθμίδες. Σύμφωνα με τη Citigroup οι αδύναμες Χώρες της Ζώνης αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να θέσουν υπό έλεγχο ελλείμματα και χρέος.

Νευρικότητα και στην Αγορά ομολόγων με τις ανησυχίες να επιστρέφουν δριμύτερες. Αποτέλεσμα, η απόδοση του Ισπανικού 10ετους να ξεπεράσει το 5,4% και του Ιταλικού το 5% και αυτό ίσως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα (!)

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Κύπρου και στο χαμηλό οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Folli Follie Group.

Ελ. Πετρέλαια (+3,08%), Μυτιληναίος (+0,67%), Κύπρου (+6,81%), Motor Oil (+2%), MPB (+0,74%), οι τίτλοι που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Εθνική και Folli Follie Group και της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάνας, Alpha Bank. MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος περίπου 12 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 762,57 (10.34) και υψηλό τις 774,31 (13.32) και έκλεισε τελικά στις 765,07 μονάδες με κέρδη 0,33%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 33,2 εκατ., από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Motor Oil).

Κακή η τελική αναλογία, με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 28,91% και άλλοι 20 με απώλειες από 4 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη μεταξύ της στήριξης των 730 μονάδων και της αντίστασης των 780 μονάδων, μια κίνηση που χαρακτηρίζει ολόκληρο το Μάρτιο, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Κάποια θετικά νέα όπως η ομαλή πορεία της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, η αναβάθμιση του Ελληνικού χρέους από Fitch και S&P και η πρόσθετη ρευστότητα για τις Ελληνικές Τράπεζες αντισταθμίζονται από αρνητικά γεγονότα, όπως η αμφιβολία για το αν χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας και η αγωνία για τις Τραπεζικές αυξήσεις που εντάθηκε μετά την αποτυχία της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώσει το ποσό του €1 δισ που χρειαζόταν ως κεφαλαιακή ενίσχυση.

Παρά την επιτυχία του PSI και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ ξένοι οίκοι και η Τράπεζα της Ελλάδος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον προβληματισμό προκαλεί στους επενδυτές η μη κάλυψη του 100% της αύξησης κεφαλαίου από την Τράπεζα Κύπρου και δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις κυρίως της Marfin Popular Bank αλλά και των μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών που θα χρειαστούν μεγαλύτερα ποσά, ακόμα και με το όριο κατώτατης κάλυψης των αναγκών στο 10-15%.

Έτσι, η εύρεση στρατηγικών επενδυτών θα είναι καίριας σημασίας για πολλές από αυτές.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πίσω στη στήριξη των 730 μονάδων και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα βοηθούσε στη διάσπαση των 780 μονάδων, ειδικά με τους χαμηλούς όγκους που παρατηρούνται σε ορισμένες συνεδριάσεις.

Δεν αποκλείεται όμως να αυτονομηθούν θετικά μετοχές εκτός Τραπεζικού κλάδου που έχουν υποαποδόσει στο τελευταίο διάστημα, σε συνάρτηση με εταιρικά γεγονότα, όπως η επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και η ανάληψη ενός νέου έργου από τη Μέτκα, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Από κοντά και οι τεχνικές συμβουλές από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Οι 320 μονάδες δεν μπόρεσαν να διασπαστούν από τον FTSE που δίνει και πάλι σοβαρή επιστροφή προς τις 301 μονάδες. Για αύριο οι 301-297 είναι στήριξη ενώ οι 307-310 κοντινή αντίσταση.

Ο ταλαντωτής μας που άλλη μια φορά μας προειδοποίησε έγκαιρα διόρθωσε αισθητά αν και θέλει και χρόνο για να αντιστρέψει.Στην περίπτωση του ευρώ, το ημερήσιο επίπεδο αντίστασης στην περιοχή του 1,33 πληρώθηκε δίνοντας την αναμενόμενη διόρθωση που σταμάτησε και πάλι στο 1,3180 επίπεδο το οποίο όσο κρατάει δεν ανησυχεί την ανοδική intraday “long” θέση. Για αύριο το 1,3249 είναι αντίσταση.

Κατοχύρωση των δύο μπορεί να δώσει 13150 ή 1,3112 κάτω ενώ πάνω 1,3270 και 1,3292αντίστοιχα.

Για τον Γερμανικό δείκτη DAX κύρια στήριξη δείχνουν οι 6955 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 6830 μονάδων.Για τον δείκτη – σηματωρό S&P 500 οι 1406 μονάδες αποδείχθηκαν σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Από την άλλη, αν δεν αντέξει η στήριξη στις 1394 μονάδες θα βγουν εκ νέου πωλητές με στόχο τις 1389 και 1385 μονάδες, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με νέα συρρίκνωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το premium στο 0,40% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3402, τιμή εκκαθάρισης 303,75), κινήθηκαν μεταξύ 298,5 και 307,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (75000 Alpha Bank, 47000 Εθνική, 14000 Πειραιώς, 5100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6355), Alpha Bank (3260), ΟΤΕ (566), Ταχ. Ταμιευτήριο (418), ΟΠΑΠ (871), Πειραιώς (324), Κύπρου (8733), Μυτιληναίο (198), MPB (1006), ΔΕΗ (377), ΓΕΚ (374).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21668915 τεμ.), Eurobank (10499996 τεμ.), Κύπρου (5217426 τεμ.), Πειραιώς (9652350 τεμ.), MPB (8197365 τεμ.), MIG (6091640 τεμ.), ΟΤΕ (5960646).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v