Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προβλέψεις για... νέφωση

Τα σύννεφα στις ευρωαγορές και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης στη Wall υποχρεώνουν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε οπισθοχώρηση. Κλειδί οι 295-300 για τον FTSE 20 και τα 2,35 ευρώ για την Εθνική.

Πιέσεις στη Wall Street κόντρα στο νέο χαμηλό 4 ετών των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη.

Τα νέα καλά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη διάθεση των επενδυτών μετά τα κατώτερα των αναμενομένων στοιχεία στην Κίνα και στην Ευρώπη, με συνέπεια οι δείκτες της Wall να κινηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος. Άλλη μία παράμετρος ισχυρότατη, που συνεκτιμάται πλέον στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, σε μία συγκυρία όπου οι συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη αρχίσει να επιβαρύνουν και άλλες χώρες, πέραν της Ελλάδας.

Η δεύτερη ματιά και η προσεκτικότερη παρακολούθηση όσων συμβαίνουν λ.χ. στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ή στην Ιρλανδία αλλά ακόμη και κάποιες αδύναμες ενδείξεις από την Ολλανδία και τη Γερμανία φαίνεται να επενεργούν ανασχετικά στις αγορές.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις εκκρεμότητες και τις παθογένειες που διατρέχουν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, οι οποίες αποτυπώνονται και προεξοφλούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εξηγείται η αναδίπλωση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η εμφανής αδυναμία του FTSE 20 να υπερβεί τις 320 μονάδες (πόσο μάλλον τις 350) θεωρήθηκε ισχυρή τεχνική ένδειξη, υποχρεώνοντας αρκετούς να χαμηλώσουν τον πήχη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δοκιμάστηκαν μεν οι πρώτες στηρίξεις, ωστόσο η κλίση είναι εμφανής. Στις 765,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 304,87 ο FTSE 20, με την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών να κλίνει χαμηλότερα.

Για τη μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, τα 2,60 ευρώ (δεν συζητάμε για τα 3-3,20), αποδείχτηκαν τείχος αδιαπέραστο με το χθεσινό τοπικό υψηλό στα 2,47 ευρώ να μετατρέπεται σε αντίσταση. Θα χρειαστούμε βέβαια και τη σημερινή συνεδρίαση (όπως και της επόμενης Δευτέρας), όμως τα τεχνικά σημάδια πληθαίνουν.

Επιπρόσθετα για ουδεμία μετοχή του κλάδου δεν επιτεύχθηκε η ανοδική λύση σχηματισμού, με συνέπεια οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να κλείσουν θέσεις και να οπισθοχωρήσουν προς τις πρώτες στηρίξεις.

Σημειώναμε και χθες πως οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν διευκολύνουν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) ούτε τον κλαδικό δείκτη ούτε τον FTSE 20. Προσπάθειες αντίδρασης είναι εμφανείς, αλλά σε μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΤΕ να είναι σηματωρός για αρκετούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ενδεικτική θεωρούμε την εκτίμηση του Ιωάννη Δεληγιάννη (στον χθεσινό Εκηβόλο) πως "ο ΟΤΕ (με την ''ιδιαίτερη'' σχέση του με την ισοτιμία eurjpy) φαίνεται να εκπλήρωσε την ΙΣΤΟΡΙΚΗ καθοδική του κίνηση.

Αυτό είναι καλό και κακό, γιατί:

- Σηματοδοτεί ότι πλέον υπάρχει μια κάποια ορατότητα στο χρηματιστήριο και στο κοντινό μέλον.
- Ιστορικά προκαταλαμβάνει τα νεότερα χαμηλά του Γ.Δ. (μαζί με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ) και αρκετά σύντομα θα έχουμε νεότερα χαμηλά (συνεπικουρούμενος από διόρθωση στη WS)".

Ομολογούμε πως ανάλογες προσεγγίσεις έχουμε ακούσει από αρκετούς φίλους και αναγνώστες αυτήν την περίοδο και κατά την εκτίμησή μας σε μεγάλο βαθμό τις θεωρούμε βάσιμες. Όπως επίσης για την τεχνική σημασία που αποδίδεται από αρκετούς στον ρόλο της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.

Θα συμπληρώναμε, μάλιστα, την αδυναμία ανοδικής λύσης για την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κορύφωση της ανοδικής κίνησης στη Wall και την εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Στοιχεία που μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης (ή όχι) των 280 μονάδων (κατ' άλλους των 270) για τον 20άρη. Ανάλογη θέση -ελλείψει μάλιστα νέων κινήτρων άμεσα στις τράπεζες- είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και για τον κλαδικό δείκτη και τον FTSE 20.

Εστιάζουμε επίσης στην εμφανή αποκλίνουσα τάση μεταξύ του Γ.Δ. και του FTSE 20 (που αποδίδεται στη διαφοροποίηση τραπεζικών - μη τραπεζικών μετοχών), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v