Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνει το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αθροιστικές απώλειες 9%, δεύτερη εβδομάδα στο "κόκκινο" για τον τραπεζικό κλάδο. Εντυπωσιακή συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών στα 22 εκατ. Άνοδος για 3E, OTE, ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

Η σταθερή και κατά πολλούς εντυπωσιακή συρρίκνωση του τζίρου, δεν φαίνεται να αποτρέπει την περαιτέρω διάβρωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων.

Τρανή απόδειξη η σημερινή συνεδρίαση, που μπορεί να έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 48 συνεδριάσεων (ο αμέσως χαμηλότερος τζίρος στις 16/1 με 22,377 εκατ.), παρά ταύτα δεν εμπόδισε τον Τραπεζικό δείκτη να καταγράψει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αθροιστικές απώλειες 9,03%. Στην περίπτωση του εν λόγω δείκτη η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 360 μονάδες, ενώ σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι 345 μονάδες.

Όμως και στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους η τεχνική εικόνα δεν είναι καλύτερη.
Alpha Bank και Πειραιώς συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Εθνική και Eurobank.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στην ζώνη 1,30 – 1,29 ευρώ, καθώς κλεισίματα σε χαμηλότερα επίπεδα θα ανοίξουν τον δρόμο προς τα 1,13 ευρώ.

Κρίσιμα τα 0,3590 ευρώ για την Πειραιώς, καθώς η αμέσως επόμενη στήριξη είναι σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,3300 ευρώ.

Βαραίνει η τεχνική εικόνα και για την Εθνική, που αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, έστω και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών που υποδηλώνουν ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον, πολλά θα κριθούν στην ζώνη 2,20 – 2,10 ευρώ.

“Νότιας” κίνησης συνέχεια και για την Eurobank που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 0,90 ευρώ και η επόμενη μάχη θα δοθεί στην ζώνη 0,80 – 0,79 ευρώ.

Αντίθετα έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Ελ. Πετρέλαια και δύο η Motor Oil. Ο πρώτος τίτλος έχει σημαντική αντίσταση στην ζώνη 5,89 – 6,20 ευρώ, ενώ ο δεύτερος άφησε πίσω του τα 6,20 ευρώ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,50 ευρώ.

Χαμηλότερα του 20αρη, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών κερδών με ελάχιστες συναλλαγές για το Πλαίσιο, ενώ σχετική κινητικότητα επέδειξαν Frigoglass, Autohellas, Σιδενόρ, Σωλ. Κορίνθου κ.λ.π.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες με αυξημένες συναλλαγές συνδύασε η Eurobank Properties, καθώς από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης ποσού Ευρώ 0,406656 ανά μετοχή.

Στα υπό σημείωση της ημέρας η είδηση για πιθανή αλλαγή έδρας στην S&B Βιομ. Ορυκτά, όπως και το γεγονός ότι η Σάνυο μηδένισε την θέση της στην FHL Κυριακίδης, με τον βασικό μέτοχο της δεύτερης να αποκτά το εν λόγω ποσοστό.

Απίστευτη καθίζηση και στις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι.

Προβληματισμένοι με την κάθετη υποχώρηση του τζίρου και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, με το αρνητικό κλίμα να επιστρέφει δριμύτερο στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, υπάρχουν ακόμη σημαντικές αμφιβολίες για το αν θα προσελκύσουν οι εγχώριες Τράπεζες επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για την ενίσχυσή τους.

Όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους παράγοντες “σκαλώνουν” ως τώρα στην αβεβαιότητα για τους όρους και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Μάλλον επιφυλακτικό το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, καθώς επιμένουν τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Από την άλλη, πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, γεγονός που αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για επενδυτές και αναλυτές. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,6% στις 313000. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet Research, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών θα αυξηθούν τον Φεβρουάριο σε 325000 από 321000 τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη και η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Τραπεζικό. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,03% και ο Τραπεζικός απώλειες 4,42%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 13,56% και 38,59% αντίστοιχα.

Στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου μόνο ο τίτλος της MIG έκλεισε αμετάβλητος, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και MPB και του 2% για την Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, με αρνητικό πρόσημο μόνο οι Ελλάκτωρ (-0,75%) και Μυτιληναίος (-0,32%).Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Coca-Cola (+3,52% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο και Τιτάνα (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και του 1% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (έκλεισε στο υψηλό ημέρας), Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 775,16 μονάδες (10.49), στις 17.00 βρέθηκε στις 767,9 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 772,66 μονάδες με κέρδη 0,99%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 22,5 εκατ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, 24 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 20% και άλλοι 22 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 16,46%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μία συνεδρίαση που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε σε τζίρο τα 22 εκατ. μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια, τονίζει απογοητευμένος ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη, οι άνευρες διακυμάνσεις και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος βοηθούν την αμυντική στάση του Χ.Α. έναντι των τάσεων που επικρατούν στις διεθνείς Αγορές.

Η επιστροφή των δημοσιονομικών φόβων στην Ευρωζώνη δημιουργεί ένα πεδίο αβεβαιότητας το οποίο έχει κατά αρχάς προβολή πάνω στα επιτόκια δανεισμού των Κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου και κατά δεύτερο λόγο έχει επηρεάσει την ψυχολογία στις Αγορές μετοχών παρατείνοντας την διάθεση κατοχύρωσης κερδών από το πρόσφατο ανοδικό ράλι.

Εν τω μεταξύ, το μίγμα νέων από την εγχώρια ειδησεογραφία δεν φαίνεται ικανό να δώσει εναύσματα κίνησης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η αγορά παραμένει σε φάση συσσώρευσης και η διττή εικόνα (Τράπεζες – Βιομηχανικοί τίτλοι) των αποδόσεων, είναι δείγμα μετατόπισης του ενδιαφέροντος αλλά και πιθανής κόπωσης στους τίτλους που είχαν δώσει την βασική κατεύθυνση της Αγοράς στα πρώτα στάδια της ανοδικής κίνησης.

Από τεχνικής άποψης, η περιοχή των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι απαιτητική ως προς την συναλλακτική δύναμη της αγοράς καθώς από τα επίπεδα αυτά και ως τις 847 μονάδες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί όγκοι πολύ υψηλότερης αξίας (80- 100 εκατ. ευρώ) που πιθανόν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη επέκταση της ανόδου χωρίς ανάλογη αύξηση των συναλλαγών.

Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Αγοράς, αξίζει να αναφέρουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων (πλην των Τραπεζών) για τα αποτελέσματα του 2011, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι έλεγχοι της BlackRock για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Στις διεθνείς Αγορές η σημερινή διερευνητική ματιά από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για τον Γερμανικό δείκτη DAX, η επιβεβαίωση της διάσπασης στην περιοχή του 6955 που μέρες περιμέναμε ήρθε επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την προηγούμενη διάσπαση των ψηλών και που δικαιολογεί μία αντίδραση αν μη τι άλλο ...

Σε περίπτωση αντίδρασης (που δεν φαίνεται) οι πρώτες αντιστάσεις στις 7013 και 7045 μονάδες, ενώ πρώτη στήριξη στις 6953 και μία “βιαστική υπερβολή” θα ήταν ανεκτή μέχρι το 6927 μονάδες.

Για τον S&P 500, η διάσπαση του 1394 έβγαλε την κίνηση που περιμέναμε πατώντας στην περιοχή του 1380-85 που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και την προηγούμενη διάσπαση. Δεν θεωρούμε πως είναι εύκολο να περιμένουμε ιδιαίτερα ανοδικές καταστάσεις παρόλα αυτά μία σοβαρή ανοδική αντίδραση είναι εφικτή. Αντίσταση η περιοχή του 1395-8 και στήριξη το 1387 κοντινή και το 1380-82 κύρια. Διάσπαση του 1398 μπορεί να δώσει και πάλι τα ψηλά του. To διάγραμμα του S&P παραμένει “long”.

Από εκεί και πέρα, οι 1378-1381 είναι η κύρια στήριξη, που αν χαθεί δίνει και μία πρώτη έξοδο. Όσο το επίπεδο κρατάει δεν μπορούμε να πούμε πως ο εν λόγω δείκτης ξεκινάει μία σοβαρότερη διόρθωση και μπορεί να συνεχίσει “κουτσαίνοντας” ανοδικά να ανεβαίνει κερδίζοντας όχι τόσο σε τιμές όσο σε χρόνο.

Παρόλα αυτά το επίπεδο 1410 ήταν ένας μεγάλος στόχος μας και χρειάζεται προσοχή πλέον. Όλα δείχνουν πως πλέον δεν είναι θέμα τιμών αλλά θέμα χρόνου για μία έστω και τοπική κορύφωση.

Κατοχύρωση του 1380 σε κλείσιμο μέρας μπορεί να μας δώσει μία πρώτη κίνηση στο 1340-1346 που δύσκολα όμως θα κρατήσει και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί στην περιοχή του 1300-1310.

Η “ερώτηση του ενός εκατομμυρίου” είναι τι θα κάνει η Ελληνική Αγορά στην περίπτωση που o S&P αποφασίσει να κάνει μία τόσο γρήγορη διόρθωση, τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανάξια λόγου, καθώς οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος και όχι μόνον.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με σαφώς υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε discount 0,80% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 842, τιμή εκκαθάρισης 302), κινήθηκαν μεταξύ 300,75 και 306,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7289), Alpha Bank (4283), ΟΤΕ (524), Ταχ. Ταμιευτήριο (239), ΟΠΑΠ (376), Πειραιώς (536), Κύπρου (2956), MPB (200), ΔΕΗ (168), ΓΕΚ (105), Motor Oil (135), MIG (172).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21683915 τεμ.), Eurobank (10499996 τεμ.), Κύπρου (5222426 τεμ.), Πειραιώς (9666350 τεμ.), MPB (7718753 τεμ.), MIG (5986638 τεμ.), ΟΤΕ (5960846).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v