Συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" για ΧΑ, τράπεζες

Όσο διατηρούνται οι εκκρεμότητες-αβεβαιότητα στις τράπεζες θα παραμένει και η ταλαιπωρία για το Χ.Α. Κρατά τις 300 μονάδες ο Ftse 20, ξεχωρίζει η ΕΤΕ από τις τράπεζες. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil. 

Με πιέσεις στις τράπεζες ξεκίνησε η συνεδρίαση και συνεχίστηκε καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές διορθώνουν έως και 0,96% χαμηλότερα.

Με μέτριο μεν τζίρο, που δεν ξεπερνά τα 4,3 εκατ. ευρώ στις 11:20, αλλά με τη Eurobank να διορθώνει ως 4,43%, την Τράπεζα Πειραιώς έως 3,60% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως 2,26%. Χαμηλότερες τιμές για Alpha Bank, Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου και Εθνική Τράπεζα, όμως η τελευταία με συγκριτικά μικρότερο ποσοστό.

Εξαρχής είχε σημειωθεί η εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τον κλάδο, ενώ οι παίκτες αλλά και οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι περιμένουν την αποσαφήνιση των όρων και των προϋποθέσεων της ανακεφαλαιοποίησης των ομίλων. Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει ως τις 764,46 κι ο Ftse 20 έως τις 302,83 μονάδες.

Όσο ο κλάδος των τραπεζών παραμένει σε… εκκρεμότητα τόσο θα επιμένουν οι πωλητές και θα περιμένουν οι εν δυνάμει αγοραστές. Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν τελικά δοθεί στους παλαιούς μετόχους η δυνατότητα να επαναγοράσουν τη συμμετοχή τους, εάν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι υπέρ ή όχι των παλαιών μετόχων. Σε αυτήν την περίπτωση, υποστηρίζει η ίδια πηγή, ακόμη και αρκετοί ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να λάβουν θέσεις στο τραπεζικό παιχνίδι.

Επίσης, σημειώνεται πως στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαδικασίες κι οι διεργασίες μεταξύ μεγαλομετόχων, παραγόντων και λοιπών εμπλεκομένων για την ευόδωση δύο πολύ σημαντικών κινήσεων.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές (και ειδικά αυτή που φέρεται να σχετίζεται με τη συγχώνευση δύο ομίλων) θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Δύσκολο, κατά την εκτίμησή μας, γιατί θα πρέπει να φέρει υπογραφές συγκεκριμένων παραγόντων και αυτό δύσκολα φέρεται να δέχεται μέχρι τώρα η πλευρά της Ν.Δ.

Όμως, όλη αυτή η αβεβαιότητα κι η ρευστότητα αποτυπώνονται στο ταμπλό και κρατούν τον τραπεζικό δείκτη σε απόσταση από την ισχυρή αντίστασή του και τον Ftse 20 σε κατάσταση «ταλαιπωρίας», στο εύρος της μέγιστης τιμής των 320 και της ελάχιστης των 280 -ή 270- μονάδων.

Αναπόφευκτα, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε μη τραπεζικούς τίτλους και σε μετοχές σηματωρούς. Έτσι και σήμερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil είναι οι τρεις που ξεχωρίζουν.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με λιγοστές είναι η αλήθεια συναλλαγές ξεχωρίζουν Αττικής, Dionic, Frigoglass.

Περίπου την ίδια ώρα, οι κυριότεροι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ήπια και το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης και στην αγορά των ισπανικών ομολόγων και δευτερευόντως των πορτογαλικών αλλά και των ιταλικών. Το ευρώ κυμαίνεται στο 1,3231 - 1,3263 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v