ΧΑ: Κλειδί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Εκκρεμούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη στιγμή που επανέρχονται οι ανησυχίες για την ισπανική οικονομία. Κλειδί οι όροι συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων και οι 280 μονάδες για τον FTSE 20.

Λύση στο καυτό θέμα των παραμέτρων της ανακεφαλαιοποίησης από την παρούσα κυβέρνηση ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, επιβάλλοντας την επιτάχυνση της διαδικασίας, μετά από «κοιλιά» ενός μήνα.

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου, ο οποίος σημειώνει πως για να βρεθεί λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και να διασφαλίζει ισχυρά κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών αποφασίστηκε να υπάρξει σήμερα ή αύριο νέα συνάντηση του υπουργού με τους τραπεζίτες.

Το Χ.Α., από την πλευρά του, κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων στον κλάδο, αλλά και σε άλλους έναν-δύο τομείς, και βεβαίως στο κλίμα που διαμορφώνεται εκ νέου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Βραχυπρόθεσμα, η τάση παραμένει αμφίσημη, καθώς η αντίδραση προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, με ξεκάθαρο τράβηγμα, δημιούργησε μια εικονική κατάσταση για τους βασικούς δείκτες. Στις 772,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 306,83 μονάδες ο FTSE 20, χαμηλότερα της πρώτης ουσιαστικής αντίστασης ο τραπεζικός δείκτης.

Στον Εκηβόλο τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει αρκετά χρήσιμα, κατά την εκτίμησή μας, διαγράμματα δεικτών και μετοχών-σηματωρών, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τη νέα επιδείνωση του κλίματος για την ισπανική οικονομία, τις αγορές ομολόγων χωρών της ευρωπεριφέρειας, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού.

Σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η παράταση δύο εβδομάδων στην περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ξένου δικαίου.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβεβαίωση ή όχι των 280 (270) μονάδων για τον FTSE 20 παραμένει το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σε αυτήν τη φάση, πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και τον χρόνο δημοσιοποίησης δύο πολύ σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων που αφορούν τους ισχυρούς ομίλους του κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v