Οι πωλήσεις στις τράπεζες πιέζουν τον FTSE-20

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία τραπεζών με σημαντικές απώλειες για Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΤΤ. Κρατά τα 2,28 ευρώ η ΕΤΕ. Υπεραποδίδουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίος, Jumbo, Ελλάκτωρ.

Την απόσυρση των διατάξεων για τον συνυπολογισμό των παταριών και των υπόγειων χώρων ως τεκμηρίων ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στον διάλογο για το φορολογικό. Αυτό σημειωνόταν νωρίτερα σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη μόνο που λίγο μετά τις 14:05 η Ν.Δ. έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση, με την οποία αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ «πάτησε» στην αφορμή που της έδωσε ο νέος τσάρος της οικονομίας για να επιτεθεί από την πλευρά της.

Το ανωτέρω περιστατικό το αναφέρουμε ως ενδεικτικό όσων… τραγελαφικών παρατηρούνται όλο και συχνότερα, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομία, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η αλήθεια είναι πως η θητεία του Φίλιππου Σαχινίδη στη θέση του ως τσάρου της οικονομίας δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύλογα και με τη χώρα σε προεκλογική περίοδο μερίδα τραπεζιτών κι επιχειρηματιών επιφυλάσσεται για το αν μπορούν να προχωρήσουν κάποια πράγματα μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν υποθέσουμε πως οι εκλογές διεξαχθούν όντως την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μία-δύο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε αυτήν τη φάση φαίνεται να μετατίθενται για μετά τις εκλογές.

Οριακά χαμηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης στις 771,5 μονάδες, στις 306 ο FTSE 20. Με την αξία των συναλλαγών στα 13,8 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14:15), με αξία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ σε μόλις 5 τίτλους: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σταθερή στα 2,33 ευρώ, με εύρος διακύμανσης για σήμερα τα 2,28-2,36 ευρώ. Σημαντικές πιέσεις κι απώλειες για την Alpha Bank κατά 2,26%, για τη Eurobank κατά 3,41%, για την Τράπεζα Πειραιώς σε ποσοστό 3,60% και κατά 4,15% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πέραν των τραπεζικών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν σε αυτήν την τριάδα, καλάθι επιλογών που συμπληρώνεται με τίτλους εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Motor Oil.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα είναι μάλλον χειρότερη καθώς διασώζονται μόνο τα ισχυρά χαρτιά της κατηγορίας. Και συγκεκριμένα Μέτκα, Frigoglass, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ, Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη δύο -τρεις επιμέρους τίτλοι.

Λίγο μετά τις 14:20 οι πωλητές επανήλθαν σε τραπεζικές μετοχές, πιέζοντας τον κλαδικό δείκτη και βασικούς δείκτες προς τα χαμηλά ημέρας. Υπενθυμίζουμε πως τα ελάχιστα ημέρας σημειώθηκαν το διάστημα 10:55-11:05, για τον μεν 20άρη στις 302,83 μονάδες, για τον δε Γενικό Δείκτη στις 764,46.

Περίπου την ίδια ώρα, δεν σημειώνονταν θεαματικές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ούτε στις αγορές ομολόγων - συναλλάγματος. Ο DAX ενισχυόταν προς τις 7.045 μονάδες, ο CAC 40 προς τις 3.480, ο FTSE 100 προς τις 5.890 κι ο Euronext 100 οριακά στις 650 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v