ΧΑ: Προσπάθεια για παιχνίδι χωρίς τις τράπεζες

Πιέζουν τρόικα, δανειστές για συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου. Κλειδί παραμένουν οι 280 μονάδες για τον FTSE 20, σημείο καμπής τα 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ. Συνεχίζεται η μετακύλιση θέσεων σε επιλεγμένα τραπεζικά χαρτιά.

Συγχωνεύσεις με το καλό ή με το… κακό βλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τις ελληνικές τράπεζες το στρατηγικό πλάνο που έχει συντάξει η τρόικα και προβλέπεται να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Αναστασία Παπαϊωάννου, και ενώ ο χρόνος τρέχει όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και το Χ.Α. αλλά και ευρύτερα για τη διαμορφούμενη Νέα Ευρώπη.

Στο σχετικό θέμα της έγκριτης συναδέλφου σημειώνεται: «Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τρόικα έχει διαμηνύσει ήδη στις διοικήσεις των τραπεζών: 'Αν δεν τα βρείτε μόνοι σας θα το πράξουμε εμείς αμέσως μετά την προσφυγή στο ΤΧΣ».

Κοινό μυστικό είναι πως όσο ο κλάδος παραμένει υπό αναδιάταξη, αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση δύσκολα θα μπορέσει (και από τεχνικής πλευράς) να δώσει ουσιαστική κίνηση. Αφορά βεβαίως την προοπτική επαναπροσέγγισης των 500 μονάδων.

Άλλωστε, όπως σημειώνει η eZMarket «όσο ο κλαδικός δείκτης δεν διασπά ανοδικά τις τοπικές αντιστάσεις που αποτελούνται από α) το επίπεδο των 424 μονάδων, β) τον κινητό μέσο όρο και γ) το χάσμα της 21ης/2/2012, ΚΑΝΕΝΑ ανοδικό σενάριο δεν μπορεί να εξεταστεί». Χρήσιμα, κατά την εκτίμησή μας, για τον κλαδικό δείκτη και μετοχές-σηματωρούς έχουμε ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες στον Εκηβόλο.

Η… κωλυσιεργία στις τράπεζες μας πηγαίνει πίσω, ενώ κατ' άλλους μπορεί να μας πάει και χαμηλότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ζώνη από τις  290 έως τις 270 μονάδες θεωρείται σημείο αναφοράς για τον FTSE 20 και για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Οι εκτιμήσεις μας για το παρασκήνιο του κλάδου, λίγο ως πολύ γνωστές, αφορούν προφανώς τους θεωρούμενους τρεις μεγάλους (Εθνική, Alpha και Eurobank) αλλά και έναν τέταρτο παίκτη (εν μέρει διαφωτιστικό το σχόλιο του Χαμαιλέοντα της 26ης/3).

Υπό άλλες συνθήκες, θα περιμέναμε η Alpha να βγάλει είδηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή αναβολή και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι στη συνέχεια. Μερίδα παικτών εκτιμά πως πολύ δύσκολα θα ανακοινωθούν σημαντικές ειδήσεις συνεργασίας πριν από τις εκλογές, όπως λ.χ. μία συμφωνία ΕΤΕ - Eurobank παρ' όσα φημολογούνται και πάλι στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στις 767,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 303,45 ο 20άρης, με γενναίο άδειασμα χθες σε Alpha, Eurobank αλλά και σε Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκριτικά καλύτερα τα πήγε η ΕΤΕ, αν και η διολίσθηση προς τα 2,20 ευρώ κινδυνεύει να ενεργοποιήσει πωλητικά αντανακλαστικά, ενισχύοντας το καθοδικό σενάριο στην περίπτωση όπου υποχωρήσει κάτω και από τα 2,10-2,08 ευρώ. Η εδώ και καιρό εμφανής μετακύλιση θέσεων και η προσπάθεια διαφοροποίησης των μη τραπεζικών συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Για ακόμη μία συνεδρίαση ο ΟΤΕ -κυρίως- αλλά και ο ΟΠΑΠ δικαίωσαν όσους εδώ και 10-15 ημέρες έχουν τοποθετηθεί στη γνωστή 3άδα (οριακά χαμηλότερα στα 3,79 ευρώ η ΔΕΗ). Οι εταιρείες Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και FFG συμπληρώνουν την ομάδα του FTSE 20. Αντίστοιχα ολιγομελής ομάδα, κυρίως Μέτκα, ΓΕΚ Τέρνα, Frigoglass, Fourlis, ΕΥΔΑΠ και ακόμη 2-4 περιπτώσεις από τον FtMid, δίνει λίγο χρώμα, κινητικότητα και ενδιαφέρον και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v