Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα… ρέστα του στην ανακεφαλαιοποίηση

Η χθεσινή σύσκεψη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ στο Μαξίμου δεν βγάζει αμέσως είδηση. Κλειδί παραμένουν οι 280 μονάδες για τον FT 20, με ζητούμενη την άμεση αντίδραση της ΕΤΕ.

Μόνο μια θεαματική κίνηση στις τράπεζες θα μπορούσε να σπάσει το αρνητικό σερί και να επαναφέρει τον κλάδο και το Χ.Α. σε φάση αναστροφής.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε και χθες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρασύροντας τον FTSE 20 στις 292,53 μονάδες. Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε χθες, παρά τις προσδοκίες που εν μέρει αδικαιολόγητα καλλιεργήθηκαν και ώθησαν τις τράπεζες και τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα προς τα μέσα της συνεδρίασης, η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 1,070 ευρώ, της Eurobank στο 0,676 ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας στα 2,08 ευρώ.

Έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες περισσότερο πως βραχυπρόθεσμα το κλίμα θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από αυτήν την άποψη, η αγορά περίμενε με εύλογο ενδιαφέρον τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο χθες στο Μαξίμου, αλλά χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάτι συγκεκριμένο μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως ο Λ. Παπαδήμος φέρεται να κατανοεί την πλειονότητα των αιτιάσεων που τίθενται από την πλευρά των τραπεζιτών, ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι δανειστές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά απ’ ό,τι πληροφορούμεθα δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, κάτι που μένει να φανεί σήμερα ή αύριο. Πάντως, ο Φ. Σαχινίδης, ορθώς ποιών, μεταθέτει στο υπουργικό συμβούλιο το σχετικό θέμα, και αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα σχετικά κείμενα δεν θα φέρουν την υπογραφή μόνο του υπουργού Οικονομικών.

Αυτό, κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών, σημαίνει πως το όλο πλαίσιο που θα αφορά μια τόσο καθοριστική διαδικασία για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές.

Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα από το συγκεκριμένο θέμα, το Χ.Α. δύσκολα μπορεί να κινηθεί και πάλι προς τις 800 μονάδες και ο FTSE 20 προς τις 320 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες.

Επιμέρους κινήσεις που αφορούν συγκεκριμένους ομίλους δεν αρκούν για να μεταβάλουν τη βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών. Συμβάλλουν ωστόσο σε ικανό βαθμό στη διαφορά απόδοσης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου και στη μείωση του μέσου κόστους.

Ενδεικτικά, η ανακοίνωση των θεαματικών αποτελεσμάτων χθες της ΜΕΤΚΑ μπορεί να μη βοήθησε τον Μυτιληναίο, οδήγησε όμως σε υπεραπόδοση τη μετοχή της θυγατρικής. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο Μυτιληναίος και η Motor Oil ανήγγειλαν χθες επισήμως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Στο σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη σημειώνεται πως «αύριο που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστεί ότι θα υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων».

Μετά από πολύ καιρό και συνεχείς αναβολές και εμπλοκές, κάτι κινείται επιτέλους από το ΤΑΙΠΕΔ στον χώρο των ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτό βραχυμεσοπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά για επιμέρους επιχειρήσεις και τους κλαδικούς δείκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v