Η ανακεφαλαιοποίηση ρυθμιστής της τάσης

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η διόρθωση των προηγούμενων ημερών οδηγούν σε αντίδραση του ΓΔ προς τις 760 μονάδες. Κέρδη για Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ.

Η ενδοσυνεδριακή ρελάνς στον τραπεζικό κλάδο, που σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας, συνεχίζεται. Με βασικούς δείκτες και μετοχές να παραμένουν σε τροχιά αντίδρασης, και συγκεκριμένα με τον Γενικό Δείκτη προς τις 760 και τον FTSE 20 έως τα υψηλά των 298,66 μονάδων.

Αναμφίβολα, οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνέβαλαν στην ανάσυρση από τα ελάχιστα ημέρας.

Προφανώς, ούτε η συνάντηση Λ. Παπαδήπου - Φ. Σαχινίδη θα βγάλει είδηση σήμερα, όμως όπως όλα δείχνουν έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την αποσαφήνιση των όρων του παιχνιδιού.

Και ανάλογα με το ποιοι θα είναι αυτοί θα πρέπει να περιμένουμε ή ένα νέο… βύθισμα των τραπεζών με άμεση υποχώρηση του FTSE 20 και του Χ.Α. γενικότερα ή μία βραχύβια θεαματική εκτίναξη προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Παρ' όλα αυτά, ένα κοινά αποδεκτό εύρος διακύμανσης για τον 20άρη παραμένει η ζώνη των 280 - 320 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών παραμένει μέτρια και λίγο μετά τις 15:00 προσέγγιζε τα 37 εκατ. ευρώ, ωστόσο παρέμενε επικεντρωμένη στις τρεις τραπεζικές μετοχές και σε έναν-δύο μη τραπεζικούς τίτλους.

Μεγαλύτερη αντίδραση σημειώνεται για Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς ήταν οι μετοχές που πιέστηκαν περισσότερο στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επανακάμπτει προς τα 2,20 ευρώ.

Άσχετα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, η αγορά χρωστούσε, από τεχνικής καθαρά πλευράς, μια αντανακλαστική κίνηση- αντίδραση μετά το άδειασμα των προηγούμενων ημερών.

Ωστόσο, η απογευματινή συνάντηση στάθηκε αφορμή να αναθαρρήσουν αρκετοί, ενώ λογικά από αργά το απόγευμα και μετά θα πρέπει να διαρρεύσουν φήμες, εκτιμήσεις και πληροφορίες για το τι θα γίνει εν τέλει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα 7,43 ευρώ ενισχύεται ο ΟΠΑΠ, αν και μετά την έκθεση της Credit Suisse θα περίμενε κάποιος κάτι περισσότερο. Στα 3,19 ο ΟΤΕ, στα 3,84 η ΔΕΗ.

Υποχωρεί στα 2,90 ευρώ ο Μυτιληναίος σε αντίθεση με τη Μέτκα που με συναλλαγές 130.000 τεμαχίων ενισχύεται έως 5,58% στα 7,38 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν Eurodrip, ΕΧΑΕ, Κλουκίνας Λάππας, Σωληνουργεία Κορίνθου, Fourlis, Τράστορ.

Στο 0,99 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Άβαξ, ενώ συνεχίζονται οι αγορές από βασικούς μετόχους της εταιρείας.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επικρατούν ήπιες τάσεις με ενδεικτική τη μικρή διόρθωση του DAX στις 7.068 μονάδες και την οριακή ενίσχυση του CAC 40 στις 3.471 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v