Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πτώση με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη

Στα επίπεδα των 740 μονάδων υποχωρεί το ΧΑ με απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και 3Ε. Κλειδί παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το επιδεινούμενο ισπανικό πρόβλημα. Κέρδη για MPB, Αlpha.

Μικτές, ήπιες τάσεις, με ελάχιστο τζίρο, κυριαρχούσαν μέχρι τις 11:10. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά στις 751 μονάδες και αφού αρχικά είχε επιχειρηθεί μια ασθενής αντίδραση προς τις 755, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Λίγο υψηλότερα προς τις 294 μονάδες ο FTSE 20, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φάση της βραχυπρόθεσμης κίνησης τη στήριξη των 280-290 μονάδων.

Όμως, οι συναλλαγές μετά βίας προσέγγιζαν τα 4,5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης, στοιχείο ενδεικτικό της αναμονής αλλά και της ρηχότητας της αγοράς μας.

Από τον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει σηματωρός και κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης, η Alpha Bank ενισχύεται ως 3,74% στο 1,11 ευρώ, η Eurobank κατά 2,07% στο 0,690, η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,326, η Marfin Popular Bank στο 0,248 κι η Εθνική Τράπεζα στα 2,11 ευρώ.

Η τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ διόρθωσε και σήμερα χαμηλότερα των 2,10 ευρώ έως τα 2,07 ευρώ, επιμένοντας δηλαδή και σήμερα γύρω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Καλό θα ήταν να μη χαθεί αυτό το όριο, κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, και να μη γράψει τον άσο μπροστά, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανάλογου κλίματος.

Με συγκριτικά μέτριες συναλλαγές αντιδρούν Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, MIG, Μυτιληναίος.

Ωστόσο, σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Νωρίτερα, φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς έκαναν λόγο για τη χορήγηση κινήτρων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικά για τους υφιστάμενους μετόχους.

Στο χθεσινό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λεπτομερής προσέγγιση όλων των ενδεχόμενων «κλειδιών» της καθοριστικής διαδικασίας.

Όμως, εάν δεν βεβαιωθούμε για τους τελικούς όρους, δύσκολα θα θεωρήσουμε ισχυρή τη μία ή την άλλη φήμη. Παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν βέβαιο πως θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το φλέγον θέμα στο αυριανό eurogroup, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως, σε αυτήν τη συγκυρία έχει να αντιπαλέψει και με τις εξελίξεις που οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ισπανία. Αναμφίβολα, στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το ισπανικό πρόβλημα θα είναι το πρώτο στην ατζέντα.

Αρκετοί ξένοι αναλυτές δεν αποκλείουν τη λήψη συνταγών ανάλογων με αυτές που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Νωρίτερα, το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχωρούσε κατά 1,02%, της Βιέννης κατά 1,13%, ενώ ο DAX υποχωρούσε εκ νέου χαμηλότερα των 6.700 μονάδων. Όσον αφορά το ευρώ, κυμαίνεται στο 1,3315 - 1,3342 δολ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v