Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσο έτοιμος!!!

Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε περιορισμένο αριθμό blue chips, η θετική υποδοχή των... άκρως αρνητικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ και το νέο ιστορικό υψηλό του ΟΠΑΠ συνθέτουν τη νέα εικόνα των προσδοκιών που διαμορφώνεται στη Σοφοκλέους. Στο φόντο των πρωτοβουλιών της Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ παραμένει ζητούμενο η περαιτέρω εδραίωση του θετικού κλίματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι αγοραστές των 2,5 εκατομμυρίων μετοχών του ΟΤΕ στα 12,5 ευρώ (+1,96%) δείχνουν το δρόμο της αγοράς. Και αυτό γιατί, μέσω της προεξόφλησης των περισσότερων αρνητικών ειδήσεων που μπορεί να υπάρξουν για έναν οργανισμό του μεγέθους και της βαρύτητας του ΟΤΕ, επιχειρείται η φυγή προς τα εμπρός, την βελτίωση δηλαδή της θέσης ενός δυσκίνητου και δυσλειτουργικού ομίλου.

Αυτοί που επένδυαν χθες στον ΟΤΕ, την ημέρα δηλαδή που η διοίκησή του ανακοίνωνε τα χειρότερα αποτελέσματα από την είσοδο του ΟΤΕ στη Σοφοκλέους, προσβλέπουν και επενδύουν στην προοπτική εξόδου από την κρίση.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι ανάλογο ισχύει και για την Εμπορική Τράπεζα, στο ίδιο στοίχημα ποντάρουν όσοι αγοράζουν Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, τη στιγμή που ο κλάδος δεν θεωρείται δα και ο φθηνότερος στην Ευρώπη.

Είναι όμως ελκυστικός με την προϋπόθεση πως η αναδιάρθρωση, η αναδιάταξη δυνάμεων με σκοπό την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς μπορεί να φέρει κέρδη με πολλαπλασιαστή μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό.

Από αυτή την άποψη, οι ξένοι συνεχίζουν να βλέπουν... μισοάδειο ποτήρι την κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους, ενώ οι Έλληνες -στην πλειονότητά τους - μισογεμάτο. Μέχρι στιγμής οι πρώτοι κερδίζουν σταθερά σε όλες τις επιμέρους μάχες που έχουν δοθεί.

Μακροπρόθεσμα, η πορεία της αγοράς, δηλαδή του υγιούς τμήματός της, σχετίζεται με την προοπτική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, μέρους της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας.

Εάν συμβεί αυτό, τότε μέσω του Χρηματιστηρίου θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέρους του εκσυγχρονισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε και στην περίπτωση της Εθνικής.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως λόγω της συναλλαγματικής ανισορροπίας πλεονάζουσα ρευστότητα αναζητεί διέξοδο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Σοφοκλέους να επιχειρεί να προσελκύσει μέρος αυτού του κεφαλαίου.

Εάν το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν επιβαρυνθεί δραματικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η περιοχή στήριξης των 2.605 μονάδων δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, καθώς οι αγοραστές της τελευταίας διόρθωσης (προς τις 2.555 μονάδες) στην πλειονότητά τους ξένοι, κατοχυρώνουν κέρδη με βραδύ ρυθμό.

Αυτό εξηγεί γιατί σε διορθωτικές συνεδριάσεις οι πωλήσεις των ξένων είναι συγκριτικά λιγότερες σε σχέση με τις αγορές τους σε ανοδικές συνεδριάσεις. Το ενδεχόμενο καταγραφής νέας υψηλής τιμής έτους θα λέγαμε πως είναι περισσότερο στατιστικού χαρακτήρα στοίχημα και όχι ουσιαστικού.

Προϋποθέσεις για να αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 2.700 μονάδες υπάρχουν, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι το κατ’ αρχήν ζητούμενο. Η βελτίωση του κλίματος, προσπάθεια επίπονη που κατακτείται καθημερινά, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το αν η χρονιά θα κλείσει στις 2.600 ή τις 2.700 μονάδες.

Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Magna Trust ”Ακολουθώντας τη ρήση ”want what the market wants” εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει την διαφυγή του από τα επίπεδα των 2.650 μονάδων κινούμενος επιθετικά και χωρίς στάση προς τα επίπεδα των 2.800 μονάδων”.

Πλέον, προσθέτει ο ίδιος, οι όγκοι που απαιτούνται σε μια καλή ανοδική ημέρα δεν είναι της τάξεως των 200 εκ. ευρώ, γεγονός το οποίο διευκολύνει την εξοικονόμηση δυνάμεων των αγοραστών οι οποίοι έχουν ξανά την βραχυπρόθεσμη τάση με το μέρος τους αλλά και τις ξένες αγορές οι οποίες φαίνονται αποφασισμένες να παραμείνουν κοντά στα υψηλά έτους αναμένοντας καλύτερες ημέρες στο ξεκίνημα του 2005.

Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη της τάξης του 0,91%, ο FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε 1,08%, κατά 0,69% υποχώρησε ο FTSE/ASE 40, ενώ αντίθετα πτώση 2,45% κατέγραψε ο FTSE/ASE 80 και 0,32% ο FTSE/ASE 40.

Απώλειες της τάξης του 4,58% κατέγραψε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, κατά 4% υποχώρησε αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, και 3,35% των ασφαλειών.

Αντίθετα, άνοδο 5,21% κατέγραψε ο κλάδος των διυλιστηρίων, κατά 1,55% ενισχύθηκαν οι εταιρίες πληροφορικής και κατά 1,13% ο βιομηχανικός κλάδος. Οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 2,08%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε το προνόμιο της Αλυσίδας (+25,1%), ακολούθησε το προνόμιο της Βιοσώλ (+24,1%), το κοινό της Βιοσώλ (18,2%), η Μινέρβα με άνοδο 12,2% και το προνόμιο της Ρόκας (+10,6%).

Ακολούθησε η Μπαλάφας με κέρδη 10,5%, η Reds με άνοδο 10,3%, η Σωληνουργία Κορίνθου που ενισχύθηκε 8,5%, η Ελλατέξ (+6,9%) και η Fashion Box (+6,8%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες σημείωσε η Domus (-39,8%), ακολούθησε η Ελμέκ Σπορτ (-30,6%), η Eurodrip (-24,4%), η Βερνίκος Κόττερα (-21,8%) και η Intersonic με απώλειες 20,4%.

Ακολούθησε η Έλτον Διεθνούς Εμπορίου με πτώση 14,8%, ο Πουλιάδης υποχώρησε 14,7%, η ΕΤΜΑ σημείωσε απώλειες 14,6%, η Δυναμική Ζωή κατά 14,5% και η PC Systems με πτώση 13,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v