Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ διαφάνειας (και) από ΔΣ του Χρηματιστηρίου

Τρεις αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στη Σοφοκλέους έλαβε -σε συντονισμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου. Τι προβλέπεται για τις εταιρίες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, τη συναλλακτική δραστηριότητα και την παράταση των συναλλαγών. Δείτε πίνακα με χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μπαράζ διαφάνειας (και) από ΔΣ του Χρηματιστηρίου
Τρεις αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στη Σοφοκλέους, αλλά και στη διευκόλυνση των ξένων θεσμικών επενδυτών έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου, ακριβώς μία ημέρα μετά το μπαράζ μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιος.

Μεταξύ των νέων μέτρων που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου προβλέπεται η ένταξη σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης των εταιριών που δημοσιεύουν ισολογισμούς με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά με τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2004 στις αρχές του 2005.

Προβλέπεται επίσης η παράταση των συναλλαγών έως και τις 16:30 (από τις 16:15) στην τιμή κλεισίματος, πλην όμως για το μέτρο αυτό, όπως και για το προηγούμενο, απαιτείται τροποποίηση του κανονισμού του χρηματιστηρίου.

Η απόφαση αυτή, όπως έγινε γνωστό, στοχεύει στη διευκόλυνση ξένων θεσμικών επενδυτών που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν ουδέτερη επενδυτική πολιτική και σήμερα απέχουν από την ελληνική αγορά.

Αποφασίσθηκε επίσης ότι στη διαμόρφωση του πίνακα των 10 μετοχών με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες απώλειες θα συμμετέχουν μόνον οι εταιρίες που είχαν τζίρο άνω των 10.000 ευρώ τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ από τον ίδιο πίνακα θα αποκλείονται οι μετοχές που τελούν σε καθεστώς επιτήρησης. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2004.

Μάλιστα, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερη η στρέβλωση που παρατηρείται στη μέχρι τώρα κατάρτιση του πίνακα, το χρηματιστήριο έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό πίνακα με τις 15 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τις 15 με τη μεγαλύτερη πτώση, ο οποίος περιλαμβάνει μεταβολές της χρηματιστηριακής τιμής της 22ας Νοεμβρίου 2004.

Στον πίνακα αυτό (σ.σ. δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”) με κόκκινα γράμματα είναι σημειωμένες 8 και 6 εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στις 15 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση αντίστοιχα και ο τζίρος τους τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν μικρότερος των 10.000 ευρώ.

Επίσης στον πίνακα Kερδισμένων/Xαμένων συμπεριλαμβάνονται 5 μετοχές από την ”Αγορά Γ - Υπό Επιτήρηση” που διαπραγματεύονται με δημοπρασίες.

Νίκος Χίος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v