Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Oι εκτιμήσεις των αναλυτών για το εννεάμηνο

Κοινή είναι η άποψη Ελλήνων και ξένων αναλυτών ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου και γ΄τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ ήταν χειρότερα και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, πλην όμως εστιάζουν σε μια σειρά παράγοντες, όπως το πρόγραμμα αναδιάρθωσης και το κόστος των ολυμπιακων αγώνων σε συνάρτηση με τη μη διανομή μερίσματος. Οι αναλυτικές προβλέψεις 4 οίκων.

ΟΤΕ: Oι  εκτιμήσεις των αναλυτών για το εννεάμηνο
Κοινή είναι η άποψη Ελλήνων και ξένων αναλυτών ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου και γ΄τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ ήταν χειρότερα και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, πλην όμως εστιάζουν σε μια σειρά παράγοντες, όπως το πρόγραμμα αναδιάρθωσης και το κόστος των ολυμπιακων αγώνων σε συνάρτηση με τη μη διανομή μερίσματος.

Η Citigroup εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, τονίζοντας ότι ”έρχονται καλύτερες ημέρες”, ενώ η UBS επισημαίνει πιθανές αρνητικές εξελίξεις και στο μέλλον από τη σταθερή τηλεφωνία.

Αναλυτικότερα, η UBS σε σημερινή έκθεσή της χαρακτηρίζει τα μεγέθη γ΄ τριμήνου του ΟΤΕ χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, διατηρώντας ως τιμή-στόχο τα 12,5 ευρώ και σύσταση ”neutral 1”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος, τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του ΟΤΕ είναι πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών του. Σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εκτιμήσεων διαμορφώνονται τόσο τα καθαρά κέρδη όσο και τα EBITDA της ελληνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών.

Η UBS αναφέρει ότι οι αδυναμίες που παρατηρούνται στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία αντισταθμίζονται από ισχυρή απόδοση στην Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αρμενία.

O διεθνής οίκος δίνει έμφαση στην ανακοίνωση του ΟΤΕ, ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2004, χωρίς να περιμένει αξιοσημείωτη βελτίωση για το 2005.

Ωστόσο, αν και ο οίκος εκτιμά ότι η διοίκηση προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, θεωρεί ότι οι υποβόσκουσες τάσεις στη σταθερή τηλεφωνία είναι τόσο ισχυρές, που τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης ενδέχεται να είναι απογοητευτικά.

Από την πλευρά της η Citigroup σε έκθεσή της (26/11) διατηρεί τη σύσταση Hold, αποδίδει το χαρακτηρισμό high Risk στη μετοχή του ΟΤΕ και θέτει τιμή στόχο τα 10,5 ευρώ.

Θεωρεί τα μεγέθη γ΄ τριμήνου ανάμεικτα, εκτιμά ότι το 2005 οι καταστάσεις θα βελτιωθούν και αναγνωρίζει στην πρόταση Βουρλούμη για τη μη διανομή μερίσματος την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το εξοικονομηθέν ποσό για τα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναφέρει πως τα αδύναμα περιθώρια και η μη διανομή μερίσματος δεν αποτελούν βασικά σημεία, δεδομένου ότι βρίσκεται εν εξελίξει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, ενώ εντός του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν δαπάνες που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως εκτιμά η τράπεζα, εάν εξαιρεθούν οι έκτακτες δαπάνες, ύψους 30 εκ. ευρώ που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς, τα ΕΒITDA του ομίλου διαμορφώνονται και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προσδοκιών, αλλά κατά 10% και όχι κατά 26%.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Proton Securities, η δήλωση του κ. Βουρλούμη για τη μη διανομή του μερίσματος του 2004 για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης του ομίλου έχει λογική, αν και δεν είναι φιλική προς την αγορά.

Η χρηματιστηριακή εταιρία βλέπει θετικά την πρόταση, καθώς η αναδιάρθρωση στη σταθερή τηλεφωνία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του ομίλου. Όπως αναφέρει η Proton, αν και τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, η απόδοση των θυγατρικών γεννά ελπίδες ότι εάν το σχέδιο περικοπής θέσεων εργασίας είναι επιτυχημένο, ο ΟΤΕ ενδέχεται να γίνει η πιο ισχυρή περίπτωση αναδιάρθρωσης στον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v