Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απέσυραν την εμπιστοσύνη τους οι αγοραστές

Η αδυναμία αποφάσεων στο χθεσινό Eurogroup και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, επανέφεραν τα νέφη ανησυχιών στο ταμπλό του Χ.Α. "Βουτιά" για Alpha Bank (-9,4%), Eurobank (-9,3%), ETE (-9,4%). Άνοδος 5,7% για ΕΥΔΑΠ.  

Η αδυναμία αποφάσεων στο χθεσινό Eurogroup και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, επανέφεραν τα νέφη ανησυχιών στο ταμπλώ του Χ.Α. και έδωσαν επιπλέον “καύσιμα” στην εν εξελίξει και απόλυτα αναμενόμενη Τραπεζική διόρθωση.

Η τελευταία “ανέβασε στροφές”, καθώς τα τεράστια κέρδη που έχουν προηγηθεί δίνουν την δυνατότητα στους πωλητές να κινηθούν και επιθετικότερα και παρέσυρε το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, βυθίζοντάς το στο “βαθύ κόκκινο”, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά, ασφαλώς και το μεγαλύτερο κομμάτι των επαγγελματιών του χώρου δεν περίμενε κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη – ανακοίνωση από το χθεσινό Eurogroup, άλλωστε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προϊδεάσει για την μη ανακοίνωση της τελικής απόφασης, όμως ξένισαν ιδιαίτερα οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την Χώρα έχουν στενέψει δραματικά, ενώ από την άλλη η βίαιη εσωτερική υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, πιθανότατα δεν τελειώνει εδώ.

Και βέβαια ακολούθησαν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων να διαγκωνίζονται στο ποιος θα αναλάβει την λιγότερη ευθύνη και θα κερδίσει τις περισσότερες εντυπώσεις, σαν υποστηρικτής των λαϊκών συμφερόντων, κάτι που θα “εξαργυρωθεί” στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Έτσι μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σαμαρά, ακολούθησαν σήμερα οι δηλώσεις Καρατζαφέρη, που τόνισε πως δεν θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση στην μεθαυριανή ψηφοφορία, για να ακολουθήσουν οι παραιτήσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης που ανήκουν στο ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Ροντούλη, Βορίδη, Γεωργιάδη και Γεωργίου στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, με τους πολιτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν την πιθανότητα ανασχηματισμού, καθώς κύκλοι στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να παραμείνουν στη θέση τους Υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν την βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, δηλαδή τη νέα δανειακή σύμβαση (Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ. είναι 16 βουλευτές).

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, παραχωρώντας την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως δήλωσε, δεν θα ψήφιζε το νέο μνημόνιο την Κυριακή.

Πρώτος επιλαχών για να αναλάβει την έδρα είναι ο νυν δήμαρχος Άρτας Γ. Παπαλέξης, ο οποίος όμως δήλωσε πως δεν θα δεχθεί τη θέση.

Ο δεύτερος επιλαχών, Γκόκας Χρήστος, δήλωσε και αυτός ότι δεν προτίθεται να ορκιστεί βουλευτής, ενώ ερώτημα παραμένει η θέση της τρίτης επιλαχούσας (Κατσαντούλα Αν.) η οποία δεν έχει διευκρινίσει τι θα πράξει. Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα εάν ψηφιστεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εξέφρασε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων, Νίκος Ζωίδης.

Εν τω μεταξύ, στις 14 Φεβρουαρίου η Ελλάδα δημοπρατεί τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα δεικτών και μετοχών, η σημερινή σημαντική υποχώρηση, έδωσε “χώρο” επιστροφής των ανησυχητικών τεχνικών σεναρίων, όμως τα πάντα μπορεί να αλλάξουν άρδην αν την Κυριακή περάσει από την Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και το επόμενο Eurogroup δώσει το “πράσινο φως” και ολοκληρωθούν οι εξελίξεις για το PSI.

Από εκεί και πέρα ο Τραπεζικός κλάδος και οι επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις θα κρατήσουν “ζεστό” το ενδιαφέρον, όμως όλο και περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δείχνουν να “συμπλέουν” με το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι βασικοί μέτοχοι δεν αποκλείεται να περιμένουν σε δεύτερη φάση να επαναγοράσουν από το Κράτος τις μετοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι και πλειοψηφικά πακέτα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις. Μένοντας στον Τραπεζικό χώρο και την τεχνική εικόνα, η μετοχή της Alpha Bank συνέχισε την “νότια” κίνηση και η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται από την ζώνη 1,40 - 1,30 ευρώ.

Υπερκέρασε τα περιθώρια “υγιούς” υποχώρησης μέχρι τα 2,85 ευρώ έχει ο τίτλος της Εθνικής και τώρα η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 2,60 – 2,55 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 0,90 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρηση θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 0,78 ευρώ.

Τις έχασε ενδοσυνεδριακά, αλλά έκλεισε τελικά υψηλότερα από τις 430 μονάδες ο Τραπεζικός δείκτης. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 370 – 360.

Επίσης, το επίπεδο κλειδί για τη πορεία του δείκτη FTSE παραμένει η περιοχή των 312 με 300 μονάδων, αφού χάθηκε έστω και για λίγο η πρώτη στήριξη στις 330 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων “χαλώντας” το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο. Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον εν λόγω δείκτη προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Αν δώσει άλλα δύο κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται στην ζώνη 750 – 740 μονάδες.

Σε αυτό το “μουντό” τοπίο, δεν πρέπει να μην σημειωθεί η “contrarian” κίνηση λίγων τίτλων που έδειξαν ότι με λίγο καλύτερες συνθήκες θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά περισσότερα.

Αυτό, στο ταμπλώ του 20αρη φάνηκε από τον τίτλο της ΔΕΗ που αξίζει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Τεχνικά για να δώσει ενδείξεις εξόδου από ο μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, σε πρώτο λόγο, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 5,25 ευρώ.

Πηγαίνοντας χαμηλότερα, τουλάχιστον ικανοποιητική η εικόνα από τα Νερά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που μπορεί να υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, όμως η όλη συμπεριφορά τους επιβεβαίωσε το πιθανό ενδιαφέρον “διορατικών” χαρτοφυλακίων.
Στα υπ΄ όψιν και η Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΘ, σε “αφιλόξενο” περιβάλλον και με απόλυτα ελεγχόμενη προσφορά.

Τέλος ακόμα χαμηλότερα και σήμερα η Creta Farm έδειξε ότι θέλει να ξεπεράσεις τις “άτσαλες” αποχωρήσεις που προηγήθηκαν και την οδήγησαν σε ιστορικά χαμηλά και να επανακαταλάβει μέρος του χαμένου εδάφους.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 4,62% και τον Τραπεζικό 5,38%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +17,18% και +65,61% αντίστοιχα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει συμφωνία μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ώστε να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο Τραπεζικό της Σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία προειδοποιεί η Fitch Ratings.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη για τους αναλυτές της Credit Suisse μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακόμη και τώρα που Ελληνική Κυβέρνηση - τρόικα - ιδιώτες πιστωτές διατείνονται πως έχουν συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους τόσο του σχεδίου αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους (PSI+), όσο και των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας ανάλυσης του οίκου, τα Ελληνικά ομόλογα που θα υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο θα διαπραγματεύονται με premium έναντι των Ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται στο Ελληνικό δίκαιο.
 
Παράλληλα, κατά την Credit Suisse, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, ορισμένοι από τους ομολογιούχους των παλαιών Ελληνικών ομολόγων να μην συμμετάσχουν σε μια αναδιάρθρωση που θα συνοδευθεί από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) για τα νέα ομόλογα.

Εάν οι Ελληνικές αρχές, καταλήγει η Credit Suisse, επιλέξουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της βίαιης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, τότε θα πρέπει στο καθεστώς αυτό να υπόκεινται και τα Ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο.

Προσπαθούν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ
! Μόνο έτσι εξηγούνται οι νέες απαιτήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γράφει ο αρθρογράφος της Telegraph, Jeremy Warner. “Κάθε προσποίηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εγκαταλείφθηκε.
 
Εξάλλου, η υπομονή των ξένων απέναντι στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί. Οι υποσχέσεις της Αθήνας είναι πιο άχρηστες παρά ποτέ”. “Επιπλέον, το να διώξουν την Ελλάδα είναι, βέβαια, η σωστή προσέγγιση για όλες τις πλευρές.

Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Ελλάδα να επιβιώσει μέσα στην Ευρωζώνη. Οικονομικά και πολιτικά, η Χώρα βρίσκεται σε κατάρρευση”, αναφέρει ο αρθρογράφος. “Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα επένδυε στην Ελλάδα τώρα, ξέροντας ότι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα θα έφευγε από το ευρώ και ότι μέσα σε μια νύχτα, θα έχανε τα δύο τρίτα των χρημάτων του.

Οι πλούσιοι Έλληνες έχουν υιοθετήσει την ίδια άποψη. Βγάζουν τα χρήματά τους από τη Χώρα όσο γρηγορότερα μπορούν”, συνεχίζει. “Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Δεν απέχει πολύ από το βιασμό της Ελλάδας από τους συμπατριώτες της. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές από το να επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και να φύγει από το ευρώ. Όσο περισσότερο αφήνει τα πράγματα, τόσο πιο απελπιστική θα γίνει η καταστροφή της”.

Αρνητική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, κάτω από τα 1,32 δολάρια το ευρώ, ενώ απώλειες σημειώνουν πετρέλαιο και χρυσός.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τρεις οι διασωθέντες από το “ναυάγιο” του 20αρη, δύο με θετικό πρόσημο, ΔΕΗ (+2,86%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,17%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Folli Follie Group.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και των οκτώ για την MIG.

Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 6% για Ελλάκτωρα, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB και του 5% για τον Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 780,85 μονάδες (15.18) και έκλεισε τελικά στις 797,35 με απώλειες 3,23%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) προσγειώθηκε στα 85,9 εκατ.
Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 28 τίτλοι που έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 19,55%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πολιτικό κλίμα εντός και εκτός των τειχών -ενόψει της ψηφοφορίας στην Βουλή μεθαύριο- εξακολουθεί να κυριαρχείται από απαισιοδοξία και από δηλώσεις - παραιτήσεις που έχουν περισσότερο αρνητικό περιεχόμενο αναφορικά με τις επιπτώσεις των νέων μέτρων, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παράλληλα, η συμπεριφορά της Αγοράς ακόμη και τις τελευταίες δύσκολες ημέρες δείχνει ότι έχει προεξοφλήσει ότι θα περάσουν και τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας από την Ελληνική Βουλή.

Αν απομονωθούν οι πολιτικές εξελίξεις, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι η Αγορά και κυρίως ο Τραπεζικός κλάδος έδειχναν έτοιμοι για σημαντική διόρθωση.

Το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί για έναν “πυρήνα” εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αποκρατικοποιήσεις, έδειξε ότι μπορεί να διατηρηθεί και να δώσει τους επόμενους πρωταγωνιστές της Αγοράς, ακόμα και σε δύσκολες συνεδριάσεις όπως η σημερινή.

Από εκεί και πέρα ο πολιτικός παράγοντας παραμένει ο πρωταρχικός καταλύτης στην Αγορά, που σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., θα διατηρήσει την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, οι συναλλαγές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αντίθετα παραμένουν εξαιρετικά ενεργά τα μετοχικά ΣΜΕ Alpha Bank και Εθνικής.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με σχετικά μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,30%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8962, τιμή εκκαθάρισης 328,25), κινήθηκαν μεταξύ 319 και 341 μονάδων. Απολύτως τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, σκαρφάλωσε στο 78%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 1012 δικαιώματα.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (23997), Alpha Bank (25144), ΟΤΕ (1240), Ταχ. Ταμιευτήριο (703), ΟΠΑΠ (838), Πειραιώς (3180), ΔΕΗ (2627), Κύπρου (3145), Μυτιληναίο (687), MPB (335), MIG (583), ΓΕΚ (1636), Intralot (302), Ελλάκτωρα (366), Αγροτική (164), ΕΧΑΕ (174), Βιοχάλκο (123), Μέτκα (166), Motor Oil (125), Coca-Cola (187).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (12577219 τεμ.), MIG (4142761 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4912387 τεμ.), Κύπρου (4125953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v