ΧΑ: Στον αστερισμό της (πολιτικής) ασάφειας

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για Ελλάδα, οικονομία και προφανώς τη Σοφοκλέους η οποία θα "φιλτράρει" τα πεπραγμένα από Δευτέρα. Εβδομαδιαία άνοδος 4,62% για το ΓΔ και 5,38% για τις τράπεζες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το πολιτικό ΧΑος εντείνει τις πιέσεις αναφερόταν σε χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο του euro2day.gr.

Η κορύφωση της αβεβαιότητας (κυρίως) στο πολιτικό μέτωπο, οι ραγδαίες εξελίξεις και οι υπόγειες διεργασίες σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση των δανειστών δημιούργησαν ένα έντονα πτωτικό… κοκτέιλ.

Εως τις 319,58 μονάδες υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ο FTSE 20, έχασε τις 800 ο Γενικός Δείκτης καθώς οι πωλητές έσπευδαν σε εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων. Στην πλειονότητα τους βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι είχαν κάθε εύλογο συμφέρον και δικαίωμα να "κάνουν ταμείο" μετρώντας μέχρι και τριψήφιες αποδόσεις.

Αλλωστε από τις καλές ακόμη συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αρκετοί μετέφεραν μέρος των θέσεών τους, της ρευστότητάς τους σε μη τραπεζικές μετοχές που είχαν υποαποδώσει.

Ετσι εξηγήθηκε η ενίσχυση συναλλαγών και τιμών σε μετοχές των Τιτάν, Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελλάκτωρ, MIG αλλά και άλλων από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση. Σε μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, Ιντρακάτ, Μέτκα κ.λ.π έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις και μέχρι και τη συνεδρίαση της 9/2 καταγράφηκαν ικανοποιητικές αποδόσεις.
 
Στην αγορά ήταν κοινό μυστικό, πως στις τράπεζες επιχειρείτο η απορρόφηση της προσφοράς λόγω των υψηλότατων βραχυχρόνιων κερδών που είχαν σημειωθεί από την αρχή του έτους.

Ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ενδεικτικό, πως για την Alpha Bank έφθανε στο 165% από την αρχή του έτους και 238% σε διάστημα μηνός.

Τα όσα διαδραματίστηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης στο Eurogroup η τροπή, που έλαβαν οι ραγδαίες εξελίξεις από το πρωί της επομένης στην πολιτική σκηνή και οι εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις ορισμένων ευρωπαίων έφεραν τα πάνω- κάτω.

Ενδεικτικό του παραλογισμού, που επικρατεί είναι η εκτίμηση 3-4 ευρωπαίων πως στην πίεση της υπογραφής θα πρέπει να μπουν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της αριστεράς.

Προσπαθώντας να μείνουμε όσο γίνεται ψυχραιμότεροι παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά τα όσα γίνονται, με αυξημένη προσοχή χωρίς ωστόσο να χάνουμε τον στόχο. Και αυτός παραμένει στο πλαίσιο μίας "τελικής συμφωνίας". Σε κάθε περίπτωση θα δούμε, καθώς το Σ.Κ προμηνύεται…θερμότατο από πολλές απόψεις.

Την ώρα λοιπόν, που λαμβάνει χώρα αυτή η… φαρσοκωμωδία -της υποτιθέμενης προσπάθειας διάσωσης της χώρας- από την χρεοκοπία οδηγώντας την σε μία ανείπωτη εξαθλίωση οι δανειστές επιμένουν γνωρίζοντας πως το Σχέδιο που παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2011 δεν επαρκεί.
 
Και πως θα χρειαστεί ένα Μνημόνιο 3 και ποιος ξέρει τι ακόμη. Ενδεικτική η δήλωση του επικεφαλής της Pimco, πως το νέο μνημόνιο είναι αναποτελεσματικό. Είναι αρκετά πιθανό το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης να μην επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα και να απαιτηθεί και άλλο και άλλο… Είναι επίσης απίθανο να οδηγήσει σε ανάπτυξη, σε νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις.

Είμαστε, όμως πλέον, πεπεισμένοι πως το Βερολίνο ξέρει πολύ καλά πως η αποτυχία του Μνημονίου ΙΙ είναι το πιθανότερο σενάριο. Επιμένει όμως όχι ΤΟΣΟ για την εφαρμογή του ΟΣΟ για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Η δανειακή σύμβαση "καίει" τους γερμανούς και τους συμμάχους τους. Γιατί, όπως εύστοχα σημειώνει η eZMarket ο στρατηγικός σχεδιασμός του Βερολίνου αποσκοπεί στην πρόσβαση στον πλούτο της Ελλάδας.

Και των επόμενων χωρών- θυμάτων, σημειώνουμε εμείς, των μελών της Νέας Ευρώπης που θα λειτουργούν ως περιοχές φθηνότατου εργατικού κόστους, ελαστικής εργασίας, ειδικών φορολογικών & νομικών προνομίων για τους ισχυρούς (της Λέσχης των Τριών Αλφα).

Γίνεται όλο και πιο σαφές στους ευρωπαικούς λαούς, πως η Γερμανία και οι σύμμαχοι της "διψούν" για ενέργεια και φθηνά- όσο πιο φθηνά γίνεται- εργατικά χέρια. Και βέβαια πρόσβαση- συνταγματικά και εμπράγματα κατοχυρωμένη στον πλούτο της Ελλάδας σήμερα, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας αύριο και ποιος ξέρει πότε της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Σε αυτό το εξοντωτικό περιβάλλον και αφού το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει στην κυριολεξία "στερέψει" οδηγώντας σε "στραγγαλισμό" ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις είναι πολύ πιο εύκολο για το Βερολίνο να επιβάλλει τους τελειωτικούς όρους του.

Αυτό το γνωρίζει το ΧΑ, το προεξοφλεί η προσπάθεια απεγκλωβισμού του από τα ελάχιστα του καθώς το έξυπνο χρήμα ποντάρει σε αυτούς που θα επιβιώσουν στην "επόμενη ημέρα".

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική για τις αμέσως επόμενες- καθώς η διόρθωση συντελέστηκε με συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές (περί τα 80- 85 εκατ. ευρώ) και βρήκε σε κλείσιμο τον 20άρη πάνω από το όριο που εξ΄ αρχής είχε τεθεί.

Αδιαμφισβήτητα τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κριθούν σχεδόν τα πάντα… για να δούμε.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,35 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,62%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 4,3%, ο Mid 30 με κέρδη 8,11% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,07%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η πλειοψηφία των κλάδων του ΧΑ, εκ των οποίων: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (+15,94%), Τεχνολογία (+11,65%), Πρώτες Ύλες (+6,77%), Ακίνητης Περιουσίας (+6,23%) και Τράπεζες (+5,38%)

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μόνο ο κλάδος των Ταξιδιών-Αναψυχή (-0,91%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεγόπουλος (70,27%), Alapis (53,33%), ΠΕΡΣΕΥΣ (41,94%), Audiovisual (37,25%), Intrakat (27,62%), ETEM (26,67%), ΕΥΔΑΠ (23,89%), ΕΛΥΧΘ (23,53%), ΕΛΓΕΚΑ (22,76%), Σωλ. Κορίνθου (20,85%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Imberio (-35.71%), Τεχνικές Εκδόσεις (-35%), Κούμπας (-33,13%), Avenir (-33,08%), Τζιρακιάν (-26,93%), Compucon (-19,32%), Ακρίτας (-16,24%), Ιντεάλ (-15,97%), Hellas Online (-15,82%) και AΝΕΚ (ΠΟ) (-15,61%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v