Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αήττητοι οι πωλητές στη νέα χρονιά!

Το 3 στα 3 έκαναν οι πωλητές στη νέα χρονιά, παρά το θετικό ξεκίνημα στη Σοφοκλέους. Πιέσεις σε MPB, Alpha, Πειραιώς, ΤΤ, ΜOH. Θετική κίνηση για Τιτάνα, ΕΤΕ, Folli, ΟΤΕ. Επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη.

Οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 την νέα χρονιά, παρά το γεγονός ότι το πρώτο μισό της συνεδρίασης προϊδέαζε για πιθανή ανακωχή πωλήσεων, έστω και αν ο Γενικός και πολύ περισσότερο ο Τραπεζικός δείκτης, έδειχναν ιδιαίτερη δυσκολία στο να διακρατήσουν τα αρχικά τους κέρδη.

Μάλιστα μετά τις 14.15 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, αν κάποιος παρατηρήσει την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Τα χειρότερα απεφεύχθησαν με το γύρισμα της Εθνικής εκ νέου σε θετικό πρόσημο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τελικές απώλειες του Γενικού Δείκτη να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που έγραφε στα χαμηλά ημέρας, ενώ βοήθειες έδωσε και το κλείσιμο των ΟΤΕ και Folli Follie Group σε θετικό πρόσημο.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, η σημερινή δεν αποκλείεται να δημιούργησε και κάποιους νέους εγκλωβισμούς, καθώς ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 673,22 μονάδες (+1,14%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 243,46 μονάδες (+2,83%), η μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 1,51 ευρώ (+3,42%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,2410 ευρώ (+2,12%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,4780 ευρώ (+4,37%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3300 ευρώ (+5,43%).

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, όπου μόνο ο τίτλος του Τιτάνα κινήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο.

Η μετοχή συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ελπίζει να αναμετρηθεί με την επόμενη τεχνική αντίσταση που οριοθετείται στα 12,60 ευρώ.

Επιφυλακτική η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τον ενθουσιασμό του “January effect” να κοπάζει γρήγορα, παρά τα ικανοποιητικά μηνύματα που έδωσαν οι Αγορές ομολόγων στις τελευταίες δημοπρασίες Γαλλίας, Πορτογαλίας και Γερμανίας, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά.

Οι πιέσεις στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερες (κινείται σε νέα χαμηλά 11 μηνών και χαμηλότερα των 1,2950 δολαρίων) και αυτή η ζήτηση έχει δημιουργήσει ένα παράλογο ράλι στην τιμή του δολαρίου και στα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, παρόλο που οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για επερχόμενες υποβαθμίσεις της οικονομίας των Η.Π.Α.

“Μετά από μια αρχική αύξηση, το δολάριο των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκτεταμένη πίεση καθώς οι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια”, τονίζουν “διορατικοί” αναλυτές.

“Όταν καταρρεύσει η παγκόσμια παντοδυναμία του Αμερικανικού δολαρίου, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι πολλές και σκληρές στην καθημερινή πραγματικότητα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιστροφή του χρυσού και του αργύρου ως αξιόπιστα μέσα χρηματικών συναλλαγών θα γίνει ευρέως αποδεκτή”, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Το μεγάλο βαρόμετρο στις αποφάσεις των επενδυτών στις Ευρωπαϊκές Αγορές αποτελεί το μέγεθος της γενικευμένης αβεβαιότητας και της κρίσης του χρέους στην περιοχή.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο καθώς ένα αξιοσέβαστο ποσό του χρέους της Ευρωζώνης πρόκειται να λήξει το 2012. Συγκεκριμένα, πάνω από € 1,2 τρισ ($ 1,57 τρισ) του Ευρωπαϊκού Δημόσιου χρέους θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί το νέο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC, η Ιταλία αντιπροσωπεύει από μόνη της πάνω από το 25% αυτού του ποσού.

Η αύξηση του έκτακτου δανεισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την ΕΚΤ καταδεικνύει τις σοβαρές εντάσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Ευρωζώνης, εκτιμούν σε άρθρο τους οι F.T. Τη Δευτέρα αντλήθηκαν συνολικά 14,8 δισ. ευρώ από την ειδική πιστωτική γραμμή της ΕΚΤ (marginal lending facility), ποσό που είναι υπερβολικά υψηλό ακόμα και σε περιόδους έντονης αναταραχής. Την Πέμπτη οι Τράπεζες δανείστηκαν 17,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιούνιο 2009.

H Eυρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά απέναντι στην οικονομική επιβράδυνση, δηλώνει ο Ζ. Κλ. Γιούργκερ προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Ο επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά η λύση στο πρόβλημα είναι εφικτή. “Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή”, υποστήριξε ο κ. Γιουργκερ, ενώ σημείωσε πως οι συζητήσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, προτείνοντας ως "τη λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση".

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα Δημόσια οικονομικά της, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα έλλειψης ανταγωνιστικότητας και αυτό μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, υποστηρίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η έξοδος από το ευρώ θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, καθώς θα προκαλούσε μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις Ελληνικές Τράπεζες. Επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι Έλληνες οφειλέτες θα εξακολουθούν να χρωστούν σε ευρώ στους ξένους δανειστές. "Επειδή η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, οι οφειλέτες θα έχουν μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτές, προκαλώντας νέο κύμα πτωχεύσεων”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διορθωτική εικόνα στο ξεκίνημα της Wall Street, με αρκετούς από τους διεθνείς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα πρακτικά της Fed υποδηλώνουν, επερχόμενη, νέα ποσοτική χαλάρωση.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ βελτιώθηκαν αισθητά εμφανίζοντας αύξηση 1,8% τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο 2011. Τον Οκτώβριο οι παραγγελίες των Αμερικανικών εργοστασίων είχαν δείξει μείωση 0,2%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,8% στις βιομηχανικές παραγγελίες Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός 20αρη, ακόμα μία θετική συνεδρίαση για την Γενική που όμως υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ αθόρυβα η Profile συμπλήρωσε 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη 5η συνεχόμενη έντονα πτωτική συνεδρίαση για την Dionic με αθροιστικές απώλειες 73,04%, ενώ έμεινε ανεκτέλεστο προς πώληση, υπόλοιπο 4211007 τεμ. (!)

Παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση και για τον τίτλο της ΕΛΙΝΟΪΛ που έχει ξεκινήσει από τα 1,07 ευρώ και οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο 60,1% (!)

Τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (+0,71%), Εθνική (+1,37%), Folli Follie Group (+1,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Τιτάν (+3,21%). Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρα και Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-5,24%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ακολούθησαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Στην περίπτωση της δεύτερης, αξίζει να σημειωθεί η παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική διάθεση που επιδεικνύει ο τίτλος από τα 8,6815 ευρώ (26/5/2011) με αθροιστικές απώλειες 35,26%, ενώ κάθε προσπάθεια αντίδρασης εκτονώνεται χαμηλότερα από την αμέσως προηγούμενη.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις (!), αναρριχήθηκε μέχρι τις 673,22 μονάδες (12.33), όμως γρήγορα έμεινε από δυνάμεις.

Ακολούθησε υποχώρηση μέχρι τις 655,14 μονάδες (16.42) και τελικό κλείσιμο στις 662,29 με απώλειες 0,5%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 19,4 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 25,81% και άλλοι 26 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το διευρυμένο PSI αναστέλλουν κάθε σοβαρή επενδυτική διάθεση, καθώς αρχίζουν να εξυφαίνονται σενάρια για “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερο του 50%, κάτι που επανέφερε του πωλητές στον Τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων είναι η πιο δύσκολη εξίσωση για τον Τραπεζικό κλάδο των τελευταίων ετών. Οι ζημιές εξαιτίας της απομείωσης είναι τεράστιες.

Σημαντικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις είχαν και οι δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών που έλεγαν ότι η παραμονή της Χώρας στο ευρώ συνδέεται με τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η Ελληνική Αγορά μέσα στο δυσμενές περιβάλλον που βρίσκεται είναι δύσκολο να βρει ανοδικό βηματισμό. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με το σενάριο που θέλει τις τιμές να υποχωρούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα νέα κύματα απαισιοδοξίας και αρνητικών σεναρίων, τροχιοδρομούν το Χ.Α. σε νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση, διαλύοντας ότι έχει απομείνει από τις κατεστραμμένες αποτιμήσεις, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

Οι επικείμενες ανακοινώσεις του PSI έχουν αυξήσει την νευρικότητα και τις διακυμάνσεις στους Τραπεζικούς τίτλους χωρίς να επιβεβαιώνεται επί του παρόντος κάποια αλλαγή στο βαθμό του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Σε μια Αγορά που βρίσκεται σε σύγχυση αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα την στιγμή που η επενδυτική ψυχολογία παραμένει σταθερά αρνητικά φορτισμένη, είναι λογικό να υπερισχύει “η αρχή της συντηρητικότητας”, η αποτύπωση δηλαδή του πιο δυσμενούς ενδεχόμενου ως πιθανότερο στην τιμολόγηση των επιπτώσεων στην αξία των Τραπεζικών τίτλων.
 
Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό για τους όρους ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων στο νέο PSI αναμένονται και άλλες νευρικές συνεδριάσεις για τις Τραπεζικές μετοχές χωρίς να αποκλείεται, όμως και το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης ανοδικής αντίδρασης διορθωτικού χαρακτήρα.

“Άνοιγμα χαμηλότερα των 650 μονάδων θα μας έβρισκε θετικούς για κάποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις αγορών ακόμα και σε Τραπεζικούς τίτλους με έμφαση στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προς την περιοχή 1,45 – 1,42 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η καθιέρωση της αξίας συναλλαγών χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ, καθιστά άμεσα ζητούμενο την μείωση του ωραρίου συναλλαγών, προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχειώδες ενδιαφέρον (!)

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,75%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4889, τιμή εκκαθάρισης 252,5) κινήθηκαν μεταξύ 249 και 257,5 μονάδων. Λίγες αγορές στην αρχή της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 470 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (428 δικαιώματα αγοράς και 42 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (48900 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7149), Alpha Bank (1494), Κύπρου (334), ΟΤΕ (218), MIG (133), Ταχ. Ταμιευτήριο (295), Τιτάνα (150), ΟΠΑΠ (516).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18767916 τεμ.), ΟΤΕ (4508422 τεμ.), MIG (4315233 τεμ.), Eurobank (10680785 τεμ.), Alpha Bank (4020855 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v