Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος ταλαιπωρίας στη Σοφοκλέους

Η διακύμανση των τραπεζών παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις για το PSI. Κρατά τη στήριξή της η ΕΤΕ, υπεραποδίδουν Τιτάν, ΟΤΕ. Νέος γύρος απωλειών σε Alpha-Eurobank, Πειραιώς, MPB, ΤΤ. Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές

Νέος γύρος πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι πωλητές αποκτούν προβάδισμα μετά τις 13:40-13:45. Σχεδόν κάθετη η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί από τις 670 στις 664,82 μονάδες. Ανάλογη διακύμανση και για τον FTSE20, που από τις 255,3 υποχώρησε έως τις 254,87 μονάδες.

Η αλλαγή κλίματος και στάσης αποδίδεται στη διόρθωση της μετοχής της Alpha Bank προς το 0,456 ευρώ αλλά και της Eurobank, της Πειραιώς, του Τ.Τ. και της Marfin Popular. Αλλαγή τάσης παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που υπήρξαν από τις δύο κρίσιμες δημοπρασίες κρατικών τίτλων στην Πορτογαλία και στη Γερμανία.

Επιφυλακτικές παραμένουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX χαμηλότερα στις 6.130 μονάδες, τον CAC40 προς τις 3.220, ενώ σε τροχιά χαμηλότερα του 1,30 δολαρίου βρίσκεται το ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η πορεία των τραπεζών σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με την έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, όσο παραμένει αδιευκρίνιστο το ύψος του κουρέματος για το ελληνικό χρέος (αν θα είναι 50%, 60%, 70% ή...). Οι ίδιες πηγές εστιάζουν στην προοπτική ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και στη μετοχική συμπεριφορά των Alpha - Eurobank. Μερίδα παικτών εκτιμά πως αρκετά θα ξεκαθαρίσουν στον νέο γύρο συναντήσεων των Μέρκελ - Σαρκοζί (στις 9 Ιανουαρίου), όπου πιθανόν θα καθοριστούν κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Νευρικότητα και αναμονή, που αποτυπώνεται και στα spreads αλλά και στα CDSs. Να σημειωθεί πως για το ελληνικό ομόλογο λήξης στις 23 Μαρτίου η απόδοση έφτασε στο 498,2% ή στις 47,5 - 49,5 μονάδες βάσης.

Προσώρας, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κρατά ως χαμηλό ημέρας το 1,45 ευρώ, η Πειραιώς διορθώνει κατά 2,54%, η Marfin Popular κατά 3,75%, ενώ οι μετοχές των Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, MIG και Folli Follie υποχωρούν από την κατηγορία των μη τραπεζικών τίτλων.

Αντιθέτως, ξαφνιάζει θετικά η υπεραπόδοση της Τιτάν χάρη στο +5,64%, που φέρει την τιμή και πάλι πάνω από τα 12 ευρώ, και μάλιστα με συναλλαγές που πλησιάζουν τα 40.000 τεμάχια.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, παραμένει κολλημένη στο -30% η Dionic, κατά 5,83% διορθώνει η μετοχή των Ευρωσυμβούλων, κατά 5,66% της Creta Farm και κατά 3,38%, με αυξημένες συναλλαγές, ο τίτλος των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Από την ίδια κατηγορία, ξεχωρίζει η Trastor στο 0,64 ευρώ και ο Στέφανος Κοτζαμάνης συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη μετοχή μεταξύ των 17 φαβορί για τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται άλλα 16 φαβορί και 7 outsiders για τους κυνηγούς μερισμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v