Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ασφυκτική PιεSI στις τραπεζικές μετοχές

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το PSI και τα σενάρια για μεγαλύτερο “κούρεμα” επαναφέρουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Νέα πολυετή χαμηλά για ΕΤΕ, πτώση άνω του 10% για Alpha, Eurobank. Πράσινη εξαίρεση η Γενική (+14,8%).

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το διευρυμένο PSI, τα νέα σενάρια για μεγαλύτερο “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων και τα νέα δημοσιεύματα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την Κυβερνητική απραξία, ενισχύουν τις τάξεις των πωλητών και επαναφέρουν δριμύτερες τις πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι συζητήσεις περί αδυναμίας εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους και οι προοπτικές της Ελληνικής ξαναγίνονται πρωτοσέλιδα από μερίδα του σημερινού Γερμανικού τύπου.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι επαγγελματίες που εκτιμούν ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες τα δημοσιεύματα και οι πιέσεις θα ενταθούν, με την Γερμανία (μέσω διαρροών για υποχρεωτικό υψηλότερο “κούρεμα”) να εκβιάζει τους ομολογιούχους να υποχωρήσουν στις εγγυήσεις που απαιτούν προκειμένου να αποδεχτούν το PSI+, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το οποίο πλην εξαιρετικού απροόπτου ετοιμάζεται να δεχθεί ένα ακόμα αποφασιστικό χτύπημα.

Μάλιστα οι περισσότερο “υποψιασμένοι” εκτιμούν πως όσο καθυστερεί η εφαρμογή του PSI+, τόσο θα προετοιμάζονται οι κερδοσκόποι για το επόμενο τους χτύπημα και ένας νέος κύκλος καταστροφολογίας για τη Χώρα θα ανοίξει με αφορμή την επόμενη δόση- μαμούθ των 88 δισ ευρώ.

Πιθανότητες 99% δίνει στο σενάριο της διάλυσης της Ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το έγκυρο think tank Centre for Economics and Business Research (CEBR). “Φαίνεται ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται”, αναφέρει μελέτη του. Σύμφωνα με το CEBR, είναι αρκετά σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με την Γερμανία να επιμένει στο “January effect” και την Αγγλία να επανέρχεται κεφάτη από τις διακοπές, ενώ αντίθετα με αρνητικό πρόσημο κινείται ο CAC 40, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας από την Standard & Poor΄s.

Η Γαλλία δεν έχει ενημερωθεί για επικείμενη αφαίρεση της πιστοληπτικής της διαβάθμισης "ΑΑΑ" από τον οίκο Standard & Poor΄s, είπε αξιωματούχος της Γαλλικής Κυβέρνησης, υποδηλώνοντας πως ο οίκος διατηρεί υπό αναθεώρηση την κορυφαία αξιολόγηση της Χώρας. Τυπικά, η Standard & Poor΄s ειδοποιεί τουλάχιστον 12 ώρες νωρίτερα την Κυβέρνηση ενός Κράτους για ενδεχόμενη μεταβολή στην διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας που θα ακολουθήσει, σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Σημαντική κινητικότητα και στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, όπου πετρέλαιο, χρυσός και ασήμι πιθανολογείται ότι θα δεχθούν σημαντικά “πονταρίσματα”.

Σύμφωνα με αναλυτές και όσον αφορά το πετρέλαιο, η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη οριοθετείται στα 98,79 δολάρια, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 101,8 δολαρίων ανοίγουν τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Ο χρυσός αντέδρασε από την στήριξη των 1.532 δολαρίων και πάρα πολλά θα κριθούν από τις προσδοκίες που θα δημιουργήσει (ή όχι) η Fed για ένα QE3.

Από τα πρακτικά της Fed θα εξαρτηθεί και η πορεία του αργύρου. Πάντως ένα κλείσιμο υψηλότερα των 28,41 δολαρίων εκθέτει το μέταλλο στα 29,78 δολάρια. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται στα 26,05 δολάρια, το χαμηλό στις 26 Σεπτεμβρίου.

Έντονα ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street, εν μέσω θετικών μηνυμάτων.

Σε υψηλό έξι μηνών σκαρφάλωσε το Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης αναρριχήθηκε στις 53,9 μονάδες από 52,7 μονάδες το Νοέμβριο όπως ανακοίνωσε σήμερα το Institute for Supply Management. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,5 μονάδες.

Επίσης ο Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total SA υπέγραψε συμφωνία αξίας 2,3 δισ. δολαρίων με την Chesapeake και την EnerVest, ενισχύοντας την τάση των Ευρωπαϊκών και Ασιατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να αγοράζουν σχιστολιθικά κοιτάσματα (shale) των ΗΠΑ.

Όμως, πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις τους για την Αμερικανική Κεφαλαιαγορά απ' ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο του δείκτη Standard & Poor’s το 2012 στις 1.348 μονάδες μετά από ελάχιστη διαφοροποίηση το 2011. Η Wall Street αναμένεται να ξεπεράσει όλα τα Χρηματιστήρια στις ανεπτυγμένες οικονομίες, πλην της Ιρλανδίας. Πρόκειται, ωστόσο, για τη χαμηλότερη εκτίμηση για άνοδο από το 2005.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Adam Parker της Morgan Stanley, που έκανε και τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις για το 2011, προβλέπει απώλειες πάνω από 7% στη Wall φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα συνεχίσει να δημιουργεί ιστορικά υψηλή αστάθεια στις Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Eurobank, με τον πρώτο να προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς δεν είναι Τραπεζικός τίτλος και έχασε μάλλον εύκολα το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ. Αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις ζώνες 2,90 – 2,82 και 2,74 – 2,72 ευρώ.

Εξαιρετικά κακή η τεχνική εικόνα της Εθνικής που έκλεισε σε νέα πολυετή χαμηλά και μέσα στην “διακεκαυμένη ζώνη” 1,47 – 1,44 ευρώ, καθοδική διάσπαση της οποίας ανοίγει την “καταπακτή” προς την επόμενη ζώνη 1,22 – 1,21 ευρώ.

Για τον Γενικό Δείκτη επόμενες στηρίξεις στις 650 και 600 μονάδες, για τον Τραπεζικό τελευταία στήριξη στις 225 μονάδες και για τον FTSE τελευταία τεχνική στήριξη στην ζώνη 250 – 245 και η αμέσως επόμενη (απόλυτα θεωρητική) στην ζώνη 210 – 200 μονάδες.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η στήλη είχε προϊδεάσει εγκαίρως για τις πιθανές εξελίξεις στην Γενική Τράπεζα και η κίνηση της μετοχής κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνει τα σενάρια.

Με ανοδικές διαθέσεις και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την Sciens, μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης στα 0,21 ευρώ από την Sciens International Acquisistion.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Dionic με αθροιστικές απώλειες 61,48% και ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 3003101 τεμ. (!)

Όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-10,2%), Eurobank (-11,08%), MPB (-9,18%), Κύπρου (-7,54%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-7,27%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, περισσότεροι ήταν οι τίτλοι με θετικό κλείσιμο.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-3,36%) και Μυτιληναίο (-3,65%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola και ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο ΟΤΕ.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα και μικρότερα κέρδη για Motor Oil και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά () φθάνοντας μέχρι τις 679,19 μονάδες (10.33). Όμως από τις 10.52 γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 662,15 μονάδες (15.52) και έκλεισε τελικά στις 665,63 με απώλειες 1,2%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 19 εκατ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 29,92%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν έχει αλλάξει κάτι, επί το θετικότερον, στο Χ.Α., με την δυσπιστία των επενδυτών και την επιφυλακτικότητα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, για τις επικείμενες εξελίξεις, κάτι που επιβεβαιώνεται από την εγκαθιδρυμένη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, τονίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Με την επενδυτική ψυχολογία και την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου στο ναδίρ, μειώνονται σημαντικότατα οι πιθανότητες για κάποιας μορφής “January effect”, ενώ οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το PSI plus και την νομική μορφή των νέων ομολόγων έχουν επαναφέρει τις πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη, οι πρωτοβουλίες – αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολλές και θα χαρακτηρίσουν την πορεία της οικονομίας της Χώρας (και ίσως κατ΄ επέκταση και της Ευρώπης) για τις επόμενες 10ετίες.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, συνεχίζει να δυσπιστεί για την ωριμότητα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, στο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και να διαχειριστεί άμεσα τα τρέχοντα απαιτητικά ζητήματα.

Από την άλλη, οι Αγορές γενικότερα, περιμένουν ρηξικέλευθες λύσεις στο ζήτημα της κρίσης χρέους και οποιαδήποτε μη πειστική απόφαση θα σημάνει άμεση επίθεση των πωλητών, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,8%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3728, τιμή εκκαθάρισης 253) κινήθηκαν μεταξύ 249,75 και 261 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 54% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 692 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (280 δικαιώματα αγοράς και 412 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (125900 Alpha Bank, 5000 Τιτάν, 9000 ΟΠΑΠ, 58200 Coca-Cola, 23000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6132), Alpha Bank (2452), Κύπρου (463), ΟΤΕ (317), ΔΕΗ (156), MIG (247), Ταχ. Ταμιευτήριο (212), MPB (487).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18787916 τεμ.), ΟΤΕ (4518422 τεμ.), MIG (4315233 τεμ.), Eurobank (10968785 τεμ.), Alpha Bank (4010225 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v