Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ χτυπημάτων για τον τραπεζικό κλάδο

Οι συζητήσεις για το PSI και το νομικό καθεστώς των ομολόγων εντείνουν τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών. Σε κίνδυνο τα ελάχιστα της ΕΤΕ. Σημαντική πτώση για Alpha-Eurobank. Κέρδη στην Ευρώπη. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών πως το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα «για το πρόγραμμα PSI» βρίσκεται σε συζήτηση αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την ένταση των πιέσεων κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού δείκτη. Η ανταλλαγή των ομολόγων βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς οι πωλήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12:10-12:20, όταν δηλαδή γινόταν ευρύτερα γνωστή η θέση του Φίλιππου Σαχινίδη.

Οι πιέσεις εντάθηκαν κυρίως στις μετοχές της Εθνικής αλλά και των Alpha-Eurobank, για να προστεθούν μέχρι τις 13:10 νέες εντολές πωλήσεων, καθώς απειλούνταν πλέον ελάχιστα επίπεδα τιμών-στήριξης.

Νωρίτερα, ο FTSE-20 είχε διορθώσει έως τις 255 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης έως τις 664,61 μονάδες, με την Εθνική να δοκιμάζεται έως το 1,47 ευρώ.

Έχουμε κατ’ επανάληψη σημειώσει, και μάλιστα στα σημερινά σχόλιά μας το αναφέραμε, πως ο κίνδυνος καθοδικής διάσπασης της ελάχιστης τιμής του 1,44 ευρώ θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Κοινό μυστικό στην αγορά είναι πως συγκεκριμένες θέσεις στην αγορά παραγώγων ποντάρουν εδώ και μέρες στη διόρθωση της Alpha Bank χαμηλότερα του 0,418 ευρώ και χαμηλότερα του 0,290 ευρώ για τη Eurobank.

Από χθες, όμως, έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου συμβόλαια, που ποντάρουν στην πιθανότητα διόρθωσης και της ΕΤΕ έως τα ελάχιστα της 1ης/11/11. Ενδεχόμενη επιβάρυνση και της Εθνικής θα ενεργοποιούσε αυτόματα ΣΜΕ του FTSE20 προς τις 245,08 μονάδες και ίσως χαμηλότερα.

Η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών συντελείται με μετριότατο τζίρο (δεν ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ) και σε απόκλιση από τη διακύμανση των περισσότερων ευρωπαϊκών δεικτών. Την ώρα όπου ο FTSE20 διόρθωνε προς τις 255 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κυμαινόταν έως 1,2% υψηλότερα προς τις 6.150 μονάδες.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εδώ και λίγη ώρα υποχώρηση του CAC40 (-0,45%), καθώς αρκετοί παίκτες φαίνεται πως επαναφέρουν τη γαλλική παράμετρο στο προσκήνιο. Η υποχώρηση, μάλιστα, του CAC40 αποτυπώθηκε στην πτώση οριακά χαμηλότερα του 1,30 δολ. για το ευρώ.

Στα 101 δολάρια το βαρέλι ανέβηκε το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ στα 110 δολάρια έχει σκαρφαλώσει το brent.

Απώλειες έως 7,48% για μετοχές του τραπεζικού κλάδου και πιέσεις σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, MIG, ΟΤΕ εντείνουν την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών. Όσον αφορά την παρατεταμένη αδυναμία της Ελλάκτωρ (αποτιμάται πλέον μόλις στα 203,5 εκατ. ευρώ), πολλά εξηγούνται με βάση όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας σε σχετικό του θέμα για «Μάχη επιβίωσης για τους μεγάλους των υποδομών το 2012».

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν αρνητικά το νέο πτωτικό τριαντάρι για την Dionic (ο Χαμαιλέων αναφέρεται σχετικά), οι πιέσεις στη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, το -3,96% του Σαράντη, το -5,59% του Ικτίνου και το -3,32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υποχωρεί προς το ελάχιστο του 0,558 ευρώ.

Από τις εξαιρέσεις της κατηγορίας η ΕΛΓΕΚΑ, η J&P Άβαξ καθώς συνεχίζονται οι αγορές τίτλων από τους βασικούς μετόχους, η Trastor, ο Κλουκίνας - Λάππας και η ΕΧΑΕ στα 2,81 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v