Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κάηκαν" 28 δισ. ευρώ στο ΧΑ το 2011

Με συντριπτικές απώλειες 51,8% κλείνει το έτος ο ΓΔ, με 78,99% ο τραπεζικός δείκτης. Μετοχή της χρονιάς η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ με κέρδη 410%. Πρώτη σε πτώση η Alapis με ετήσιες απώλειες άνω του 99%.  

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η χρηματιστηριακή χρονιά, αφήνοντας πίσω της ερείπια και αρνητικότατες παρακαταθήκες για την συνέχεια, τόσο για τους επενδυτές όσο και τους επαγγελματίες του χώρου που διαπιστώνουν με τρόμο ότι οι τζίροι απελπισίας για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είναι πλέον καθεστώς και θα χρειαστεί εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Το 2011 συνέτριψε τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, κατέδειξε με τον πλέον επώδυνο τρόπο τις αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας, έστειλε στο ναδίρ την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και έσβησε το Χ.Α. από τα μόνιτορς των ξένων επενδυτών.

Για όσους αντέχουν τα στατιστικά της συντριβής, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τον χρόνο με απώλειες 51,88%, ο Τραπεζικός με απώλειες 78,99%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε περισσότερο από 28 δισ ευρώ.

Σε μηνιαία βάση, ο Δεκέμβριος αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,26% και από τον Τραπεζικό 10,15%.

Μετοχή της χρονιάς η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ με κέρδη που πλησίασαν το 410%, ενώ από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, που ήταν σαφώς οι περισσότεροι, στην πρώτη θέση η Alapis με ετήσιες απώλειες που ξεπέρασαν το 99% (!!!)

Συμπερασματικά, το "θρίλερ" διαχείρισης του Ελληνικού χρέους κράτησε εγκλωβισμένο το Χ.Α. ολόκληρο το 2011 και απ΄ ότι φαίνεται η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα απεγκλωβιστεί και τους πρώτους μήνες του 2012.

Μάλιστα, η πλαγιοκαθοδική πορεία του Χ.Α. συντηρήθηκε ολόκληρο το έτος με ελάχιστες απόπειρες ανοδικής κίνησης που ολοκλήρωσαν το κύκλο τους σε μία μόνο ή λίγο περισσότερες συνεδριάσεις.

Δυστυχώς στις τάξεις τόσο των εγχώριων επενδυτών (τα σοβαρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάψει να ασχολούνται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο), όσο και των επαγγελματιών του χώρου, η απαισιοδοξία περισσεύει, κάτι που επιβεβαιώνεται από την "τσουβαληδόν" αρνητική συμπεριφορά των περισσότερων μετοχών, δικαίως ή αδίκως και από την δραματική συρρίκνωση του τζίρου που αναμένεται να φέρει σημαντικότατες ανακατατάξεις στον χώρο των ΑΧΕ, την νέα χρονιά.

Δυστυχώς, το εδραιωμένο αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη ύφεση έχουν διαμορφώσει ένα πρωτοφανή βαθμό συνολικής αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο.

Από την άλλη όλα τα μέτωπα που φαίνεται να "βασανίζουν" τις σκέψεις των επενδυτών παραμένουν ανοιχτά, όπως οι συνομιλίες για το PSI plus, οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις που αν και συνεχίζουν να εξαγγέλονται δεν τις πιστεύει κανείς και μάλιστα εν όψει εκλογών και βέβαια η διαμόρφωση συναινετικών πρακτικών από το πολιτικό σύστημα που μόνο εύκολη δεν φαίνεται.

Όσον αφορά την σημερινή εικόνα του ταμπλώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου συνεχίστηκαν οι απαράδεκτοι τζίροι, από την αρχή ήταν εμφανής η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με δήθεν αγοραστικό ενδιαφέρον στους περισσότερους τίτλους του 20αρη.

Ίσως η κίνηση του ΟΤΕ να είχε κάποια βάση, μετά την ανακοίνωση ότι υπέγραψε σήμερα Σύμβαση Πώλησης Μετοχών με την PREDUZECE ZA TELEKOMUNIKACIJE "TELEKOM SRBIJA" AKCIONARSKO DRUSTVO (“Telekom Serbia”) για την πώληση του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στην Telecom Serbia, ύψους 20%, υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων προϋποθέσεων. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €380 εκατομμύρια. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα λάβει για τη χρήση 2011 μέρισμα που δεν θα είναι μικρότερο των €17 εκατομμυρίων. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012.

Από εκεί και χαμηλότερα, μόνη πειστική κίνηση από τον τίτλο της Γενικής Τράπεζας, για τις εξελίξεις της οποίας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η στήλη. Θεωρείται βέβαιο ότι τα σενάρια για υποβολή δημόσιας πρότασης από τον βασικό μέτοχο, που μετά την ΑΜΚ υπολογίζεται να κατέχει περίπου το 99% του μετοχικού κεφαλαίου, κάθε μέρα που θα περνάει θα ακούγονται και εντονότερα (!)

Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις των "ειδικών", για την Ελληνική υπόθεση, επιμένουν να δείχνουν τουλάχιστον γκρίζες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε προσφάτως την Ελληνική κυβέρνηση ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος υποδεικνύει πως το Ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι πλέον βιώσιμο, ακόμη και με "κούρεμα" 50%, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Σε αποτυχία είναι καταδικασμένη κάθε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, διαπιστώνουν οι αναλυτές των Financial Times, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.

Στη σημερινή τους ανάλυση οι FT θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα, για την ίδια την Ευρωζώνη μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη. Άλλωστε η Ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα θα μπορεί να ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις.

Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της Χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Παράλληλα, οι FT θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις σωτηρίας της Ιταλίας. Το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν Ιταλικούς Κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλυτών, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η Ιταλία για την Ευρωζώνη.

Αν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η Ευρωζώνη. Αλλά αν σωθεί η Ιταλία δε θα σημάνει αυτόματα και τη σωτηρία του ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, και επιφυλακτικό ξεκίνημα στην Wall Street, είναι τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά των κυριότερων ξένων Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2/1 έχουν αργία οι Αγορές σε Ιαπωνία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Βρετανία και Αμερική.

Από τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας το έλλειμμα της Ισπανίας το 2011 που διαμορφώθηκε στο 8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 6%, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών, “κόκκινη” παραφωνία από Βιοχάλκο και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ απογοήτευσε και η Εθνική που έκλεισε αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας, όπως και οι δύο τίτλοι που προαναφέρθηκαν.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός, ότι μέσω των δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group, Eurobank.

Όπως προαναφέρθηκε μόνο οι Βιοχάλκο (-2,89%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,25%) (από το ταμπλώ του 20αρη) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητη η μετοχή της Εθνικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+8,27%) και Eurobank (+7,06). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΔΕΗ και Μυτιληναίο, του 3% για τηνAlpha Bank, του 2% για Ελ. Πετρέλαια Τιτάνα και Πειραιώς και σαφώς μικρότερα για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 680,42 μονάδες με κέρδη 1,97%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 19,4 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 30%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Την δεύτερη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας πέτυχε το 2011 το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 700 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ήταν η χρονιά όπου τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονταν το ένα το άλλο είτε σε επίπεδο τιμών είτε σε επίπεδο συναλλαγών.

Η εγχώρια Αγορά κατάφερε να απωλέσει περίπου το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της, που είχε στις 31/12/2010 και να εμφανίσει ανάλογη συρρίκνωση σε τζίρους σε μια χρονιά που επηρεάστηκε από τα μακροοικονομικά δεδομένα, ενώ απώλεσε σχεδόν πλήρως την επαφή με τις ξένες Αγορές.

Το προϊόν του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχασε την ελκυστικότητα του λόγω των μεγάλων αστοχιών που παρατηρήθηκαν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, την μηδαμινή παραγωγή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και την μεγάλη αστάθεια που προξενούσαν οι πολιτικοί χειρισμοί.

Σε αυτό το περιβάλλον η φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση της κατανάλωσης δημιούργησαν ένα συστημένο μπαράζ επισφαλειών που οδήγησαν πολλές εταιρείες εκτός Αγοράς, περιόρισαν την ικανότητα άλλων να παράγουν και ανέστειλαν την πιστοδοτική ικανότητα των Τραπεζών οι οποίες είδαν τις καταθέσεις να μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Αν το 2008 μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά σε επίπεδο αποδόσεων το 2011 θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη –μέχρι στιγμής- χρονιά για την οικονομία της Χώρας.

Ο απολογισμός των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς δεν αφήνει πολλά περιθώρια θετικών επισημάνσεων αφού και οι λίγες υγιείς και κερδοφόρες εξαιρέσεις βρίσκονται σε διαρκή πίεση προκειμένου να διατηρηθούν σε βιώσιμη κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, η ήπια κίνηση των τελευταίων ημερών έχει εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική δίνοντας περισσότερο χρόνο εξέτασης κάποιων τεχνικών και θεμελιωδών δεδομένων στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την γρήγορη συρρίκνωση των αποτιμήσεων.

Όμως ο παραδοσιακός, επιλεκτικός, "καλλωπισμός" της τελευταίας στιγμής, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την συνέχεια, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μικρής σημασίας και μεγέθους άνοδο παρατηρήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στο Χ.Α. Ελλείψει σημαντικών γεγονότων αυτήν την περίοδο η μικρή αντίδραση από τα χαμηλά 19 ετών σχετίζεται με το φαινόμενο "window dressing" λόγω κλεισίματος του έτους. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι αυξημένη και μάλιστα οι συνεδριάσεις πριν και μετά τα Χριστούγεννα είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα μιας και σημειώθηκαν σε αυτές οι χαμηλότεροι τζίροι του έτους, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον αυτής της περιόδου εστιάστηκε στους Τραπεζικούς τίτλους που κλείνουν μάλλον ομαλά ένα πολύ άσχημο 2011. Χωρίς κάποιο συνταρακτικό γεγονός κλείνει ο Δεκέμβρης που πιθανότατα θα είναι ο 100ς πτωτικός μήνας του 2011. Παρά τις νέες σημαντικές απώλειες των Τραπεζών (με εξαίρεση τις 2 κυπριακές) ο μήνας θα κλείσει με μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη, λόγω της θετικής πορείας συγκεκριμένων μετοχών.

Σημαντικά κέρδη μέσα στο μήνα παρατηρήσαμε για τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρα, Marfin Popular (+12%) κ.α., ενώ σταθερότητα επέδειξαν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, Τιτάνα, Μυτιληναίου, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α.

Η ικανοποιητική αντίδραση των Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου από τα ιστορικά χαμηλά της σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ανακοινώσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, αξίας όπως ανακοινώθηκε περίπου 100 δισ. USD.

Προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει στη διάσπαση των 700 μονάδων. Η στήριξη των 650 μονάδων θα δοκιμαστεί όπως φαίνεται ξανά τον Ιανουάριο, καθώς μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος για την Ελληνική οικονομία όπου μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI+ και να έχει ψηφισθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν η εκτιμώμενη συμμετοχή στο PSI+ απέχει αρκετά από το επιθυμητό ποσοστό και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των CDS.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο έφτασε τα €20,5 δισ αυξημένο κατά 4,75% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οδηγεί όπως όλα δείχνουν το έλλειμμα του 2011 τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v