ΧΑ: Να φύγει και να μην… ξανάρθει το 2011

Με συντριπτικές απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές μας…αποχαιρετά το 2011. Με τον Γενικό Δείκτη στις 667 μονάδες, τον FTSE 20 στις 259 μονάδες και την Εθνική να αποτιμάται στα μόλις 1,55 δισ. ευρώ.

Καλή μας μέρα. Και φτάνουμε στην τελευταία συνεδρίαση του 2011, μίας χρονιάς που κατά πως φαίνεται χαράσσεται ανεξίτηλα στο θυμικό της κοινωνίας, του τόπου. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε μία μεθοδευμένη διαδικασία, που σηματοδοτήθηκε τον Μάιο του 2010 με την δημοσιοποίηση των «πρώτων όρων» του Βερολίνου (των δανειστών) προς την Αθήνα.

Τα όσα έχουν διαδραματισθεί- και συνεχίζονται στην κοινωνία, την οικονομία- λίγο ως πολύ τα βιώνουμε όλοι μας, με τον κόσμο περισσότερο υποψιασμένο από ποτέ.

Θα περιοριστούμε στα καθαρώς χρηματιστηριακά είτε στο πως αποτυπώνονται στην δραματική απαξίωση δεικτών, μετοχών είτε στην προσπάθεια προεξόφλησης των όσων εκτυλίσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Απώλειες 52,5% για τον Γενικό Δείκτη, περίπου 61% για τον FTSE 20, εξουθενωτικές για τον τραπεζικό κλάδο που υφίσταται τις συνέπειες μίας… πρόσκρουσης αδιανόητης για τους περισσότερους, πέρυσι τέτοια εποχή.

Το 2011 μας αφήνει με καθημαγμένη την αγορά, σε διάλυση την οικονομία, ακόμη και σοβαρούς επιχειρηματίες σε απόγνωση, νουνεχείς γνωστούς μας σε απόγνωση και με το πολιτικό προσωπικό παντελώς αναξιόπιστο και περιθωριοποιημένο (τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου).

Στις 667,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 259,19 ο 20άρης, στα 1,55 δις. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής, στα μόλις 195,7 εκατ. ευρώ της Eurobank, πολύ κοντά και πάλι στα ιστορικά χαμηλά τους ΟΤΕ και ΔΕΗ, δυσλειτουργικός ο Ελλάκτωρ αλλά και αρκετές ισχυρές επιχειρήσεις που στενάζουν υπό το βάρος της εξυπηρέτησης του κόστους λειτουργίας (αλλά και των υποχρεώσεων τους).

Άραγε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο για το 2012; Υπό προϋποθέσεις- και χωρίς να είμαστε γνωστοί για την άκριτη αισιοδοξία μας- απαντούμε καταφατικά.

Υπό προϋποθέσεις βέβαια, πως σε αυτόν τον τόπο λειτουργούν στοιχειωδώς φυσικοί νόμοι και κανόνες, πως το πολυμήχανο του Έλληνα μπορεί όντως να βρει διέξοδο. Υποστηρίζαμε και εχθές (από τον Εκηβόλο), πως με αφορμή την παραίτηση Γρ.Πεπόνη-Σπ. Μουζακίτη δίνεται μία χρυσή ευκαιρία στον μη πολιτικό Λ. Παπαδήμονα μείνει στην νεότερη ιστορία- όπως (τηρουμένων των αναλογιών) ο … Χρ. Σαρτζετάκης λειτουργώντας ως καταλύτης των αναπόφευκτων μεταβολών, που γνωρίζει ο τόπος.

Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα δηλώνουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς και μακάρι να διαλευκανθεί (στο βαθμό του εφικτού) η υπόθεση. Πιθανόν σε μία τέτοια περίπτωση η εκ βάθρων αναδιάταξη δυνάμεων (σε κάθε επίπεδο) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συνολικότερη διέξοδο. Από την πολιτική, την επιχειρηματικότητα, τις τράπεζες, το ίδιο το Σύστημα, που πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει με όρους τελείως διαφορετικούς απ΄ ότι είχε μάθει τα τελευταία 30-35 χρόνια.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Θα δείξει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εξελίξεις (σε πολλαπλά επίπεδα) θα μπορούσαν να αποτυπωθούν, προεξοφληθούν και χρηματιστηριακά.

Αλλωστε ως στήλη- αλλά και προσωπικά- έχουμε θέσει τον πήχη αρκετά ψηλά για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ποντάροντας σε σταδιακή διέξοδο επί μέρους κλάδων, δραστηριοτήτων και ανοδικής διαδρομής του FTSE 20 αρκετά πάνω από τις 500 μονάδες.
Θα με πείτε αισιόδοξο. Ας είναι…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v