Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ιταλικό ...αέρα η άνοδος στο ΧΑ

«Ξεκουνήθηκε» το ΧΑ θυμίζοντας κάτι από την γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών, μετά την επιτυχημένη ιταλική δημοπρασία. Άνοδος και στην Ευρώπη. Πάνω από τις 678 μονάδες ο FT20, με αιχμή τις τράπεζες και την ΕΤΕ προς τα 1,7 €.

Ευτυχώς που έχουμε και την ιταλική αγορά για να… ξεκουνηθούμε και λίγο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημαντική αντίδραση, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη προς τις 680 μονάδες και τον FTSE20 πάνω από τις 265 μονάδες σημειώθηκε με αφορμή τα ενθαρρυντικά νέα από την ιταλική αγορά.

Η ανακοίνωση επιτοκίων σαφώς ελκυστικότερων των όσων είχαν διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου παρασύροντας περισσότερο το ΧΑ παρά τα ισχυρά αναπτυγμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτό γιατί αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως το ΧΑ συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας που επηρεάζονται ανάλογα από τις όποιες εξελίξεις στην αγορά κρατικών τίτλων, κόστους δανεισμού αλλά και τις ίδιες τις οικονομίες των χωρών – μελών.

Η δημοπρασία "έστειλε" το ιταλικό χρηματιστήριο στο +1,3-1,4%, διευρύνθηκαν τα κέρδη σε Παρίσι και Λονδίνο, ενώ πέρασε σε θετικό έδαφος και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 1,80% και ο FTSE20 κατά 2,35% με υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη.

Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον κλαδικό δείκτη έχει διαμορφωθεί άλλωστε από χθες και σήμερα με την κατάλληλη αφορμή από την γειτονική αγορά ενισχύεται περισσότερο.

Είναι ενδεικτική η απόδοση μετοχών του κλάδου, που ωστόσο έχουν παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων του FTSE20. Συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση- υπεραπόδοση για Alpha, Eurobank, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται προς τα 1,70 ευρώ ενώ ανάλογη διακύμανση σημειώνεται για Πειραιώς αλλά και Marfin Popular, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της ΕΤΕ η πρώτη ουσιαστική βραχυπρόθεσμη αντίσταση είναι στα 1,80 ενώ τα κρίσιμα σημεία που οδηγούν σε αλλαγή τάσης θυμίζουμε πως έχουν διαμορφωθεί στα 2,20- 2,30 ευρώ. Ωστόσο μένουμε στην παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης κίνησης που θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να ωθήσει τη μετοχή της ΕΤΕ έως τα 1,80 ευρώ. Τηρουμένων των αναλογιών, μία τέτοια κίνηση θα ήταν εφικτή και για τις Alpha – Eurobank.

Θυμίζουμε επίσης πως τόσο για τη μετοχή της Εθνικής όσο και για αυτήν της Πειραιώς επιχειρείται σχηματισμός αναστροφής, καθώς αμφότερες δεν υποχώρησαν τελευταία σε νέες ιστορικά χαμηλές τιμές. Πρόκειται για τεχνική ένδειξη, λεπτομέρεια θα λέγαμε, που ακόμη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αναδεικνύει όμως μια προσπάθεια αναστροφής και ως τέτοια την καταγράφουμε από τεχνικής πλευράς.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη σημειώνουμε τον ΟΠΑΠ, τον Τιτάν, την Coca Cola Τρία Έψιλον και τη ΔΕΗ.

Η αξιοποίηση της αφορμής, που δόθηκε νωρίτερα ελέω Ιταλίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική τόσο των υπερπουλημένων περιοχών που έχουν υποχωρήσει οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων όσο και του περιθωρίου άμεσης αντίδρασης. Πρόκειται κατά την εκτίμησή μας για καθαρά… δοκιμαστικές βολές στην περίπτωση που δύο-τρεις ουσιαστικές παράμετροι μεταστραφούν υπέρ της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v