Χριστούγεννα χωρίς... μποναμά για το ΧΑ

Διακυμάνσεις χωρίς σημαντικές εξάρσεις αναμένονται στο ΧΑ την προσεχή εβδομάδα. Στις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις για το PSI η προσοχή. Τι εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Κέρδη αλλά με τζίρο χαμηλότερο και των 20 εκατ. ευρώ σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις για το 2011.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο το ΧΑ βρίσκεται σε αναμονή εστιάζοντας περισσότερο στις εξελίξεις από το PSI και λιγότερο στις διεθνείς αγορές. Σκηνικό, που δύσκολα θα αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους και πάντως δεν θα μεταβληθεί θεαματικά το επίπεδο διαπραγμάτευσης της εγχώριας αγοράς.

Θα συμπληρώναμε, πως στο ΧΑ αποτυπώνονται παράλληλα οι πολιτικές εξελίξεις και επιχειρείται η προεξόφληση των πρώτων βημάτων της επόμενης χρονιάς. Με απώλειες 52,9% για τον Γενικό Δείκτη- από την αρχή του έτους- και 61,4% για τον Ftse20 το ΧΑ έχει ενσωματώσει και αφομοιώσει με το παραπάνω τα όσα διαδραματίζονται εδώ και μήνες στην κοινωνία, την οικονομία.

Για…χωρίς αρχή, μέση και τέλος κυβέρνηση έκανε λόγο σχετικό θέμα του euro2day και πράγματι είναι μία παράμετρος, που επίσης αποτυπώνεται στα μεγέθη των εταιρειών και τους δείκτες του ΧΑ. Δεδομένης της σοβαρότητας του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων σχεδόν όλα τα υπόλοιπα… μέτωπα μένουν ή έχουν αφεθεί ανοιχτά.

Η ακόμη χειρότερα δεν συμφωνούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Οι συνέπειες πολλαπλές από το μέτωπο των…μη αποκρατικοποιήσεων, της μη…απορρόφησης πολύτιμων πόρων του ΕΣΠΑ, της…μη προώθησης επιχειρηματικών σχεδιασμών, της…μη τελεσφόρησης αυτονόητων ενεργειών. Έτσι όμως ΔΕΝ πάμε πουθενά με συνέπεια να διευρύνονται ελλείμματα, μαύρες τρύπες, να επικρέμαται ο κίνδυνος επιβολής και άλλων (πόσων πια) μέτρων σε μία κοινωνία, οικονομία εξουθενωμένη.

Ας προχωρήσει έστω το PSI- αφού σε αυτό έχει εστιασθεί σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του. Και το πιθανότερο είναι, πως θα ολοκληρωθεί αφ΄ης στιγμής η ελληνική πλευρά ΄΄παραδίδει΄΄ στους δανειστές το τελευταίο όπλο, που είχε στα χέρια της, το νομικό πλαίσιο που θα διέπει από τούδε και στο εξής το ελληνικό χρέος.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το ΧΑ δείχνει να έχει ξεπεράσει τα όρια του με τις τράπεζες να έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης.

Είναι ενδεικτικό, πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας- μόνο για το 2011- μετρά απώλειες 73,3%, η Eurobank 91,5%, περίπου 87% η Πειραιώς. Στον αντίποδα αντιδιαστέλλεται η συγκριτικά καλύτερη πορεία μη τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών από αρκετές δραστηριότητες και τομείς.

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε μετοχές των Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, Τιτάν, Folli Follie κ.α. ενδεικτικές της διαφοροποίησης, που εμφανώς διαμορφώνεται στην οικονομία, το ΧΑ εδώ και μήνες. Δεν είναι τυχαίο, πως για τις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές οι ελάχιστες τιμές έχουν καταγραφεί πολύ πριν τα χαμηλά των τραπεζών με τις τελευταίες να μην έχουν ολοκληρώσει εισέτι τον μακροπρόθεσμο κύκλο διόρθωσης τους.

Μερίδα αναλυτών & παικτών εκτιμά, πως ο πυθμένας του τραπεζικού κλάδου θα καταγραφεί την περίοδο που θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Black Rock (σε πρώτη φάση μέσα στο πρώτο 10-15νθήμερο του Ιανουαρίου ) και σε δεύτερη φάση (και μάλλον καθοριστικότερη ) με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI στα τέλη του ίδιου μήνα.

Για να δούμε, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χρήζει δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης το θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη σχετικό με τις top 20 επενδυτικές επιλογές για το 2012.

Ακόμη και εάν δεχθούμε, πως ο 20άρης έχει και… άλλη κατηφόρα (μέχρι τις 220-225 μονάδες, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές) και ό τι η Εθνική δεν έχει δέσει οριστικά και αμετάκλητα τα ελάχιστα των 1,44 ευρώ.

Θα επιμείνουμε στην αναφορά της eZMarket, πως ο Ftse20 βρίσκεται εντός του χαμηλότατου επιπέδου του ιστορικού πυθμένα του ΧΑ.

-------------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Βeta ΑΕΠΕΥ:  Περισσότερο προσανατολισμένη στις εξελίξεις μετά την δημοπρασία ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες έμεινε η επενδυτική κοινότητα την εβδομάδα που πέρασε καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο στις ήδη γνωστές πληροφορίες για το PSI και την έκθεση της Blackrock.

Η στάση αναμονής είναι κάτι παραπάνω από προφανής καθώς οι εγχώριες διακυμάνσεις ήταν περιορισμένες και συνοδευτήκαν από τους χαμηλότερους τζίρους των τελευταίων 15 ετών.

Εστιάζοντας στην κίνηση της ΕΚΤ να αποδεσμεύσει σημαντικά ποσά ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλό κόστος, επισημαίνεται η αλλαγή στάσης σε ότι αφορά την μέχρι πρότινος συντηρητική πολιτική της ΕΚΤ καθώς πλέον διαπιστώνεται μια μερική χαλάρωση στο κόστος και την παροχή νέων πιστώσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Οι ενέργειες αυτές ενδεχομένως να περιορίσουν τις μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του χρήματος εφόσον διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία ή τέλος να θέσουν σε λειτουργία την διατραπεζική αγορά η οποία έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή το 2011.

Είναι μια καλή αρχή, η οποία μπορεί να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχονται τα τραπεζικά ιδρύματα ενόψει και των μεγάλων επανακεφαλαιοποίησεων που έχουν μπροστά τους το 2012 και εφόσον το πείραμα πετύχει να σταθεροποιήσει τις αγορές μετοχών και κρατικού χρέους.

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά η αποκατάσταση της ισορροπίας στο εξωτερικό ενδεχομένως να βοηθήσει σε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση κάποιων κεφαλαίων αφού το ζητούμενο των υπεραποδόσεων στις περιφερειακές χώρες έρχεται σε δεύτερο χρόνο και αφού έχουν διαμορφωθεί μεγάλες αποκλίσεις αποτιμήσεων που συνιστούν εξόφθαλμες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτό όμως αποτελεί μια διαδικασία που θα απαιτήσει πρωτίστως κάποιο χρόνο και δευτερευόντως καλή έξωθεν μαρτυρία από τις ενέργειες του κυβερνητικού επιτελείου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και συνέχισε να καταγράφει νέα χαμηλά έτους (641,85 μονάδες) διατηρήθηκε στα επίπεδα διαπραγμάτευσης της προηγούμενης εβδομάδας με αντίρροπες διακυμάνσεις από τράπεζες και εμποροβιομηχανικούς τίτλους.
 
Η εικόνα αυτή ενδέχεται να διατηρηθεί και στο υπόλοιπο των τεσσάρων συνεδριάσεων έως το τέλος του έτους με μικρή ίσως ανοδική αναλαμπή στην τελευταία συνεδρίαση όπου παραδοσιακά λαμβάνονται κάποιες θέσεις ενόψει της νέας χρονιάς.
 
Πέρα πάντως από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει πέντε μήνες παραμονής σε υποτιμημένες τεχνικές ζώνες με βάση τα εβδομαδιαία κλεισίματα, γεγονός το οποίο συνιστά ένα μοναδικό αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του.

Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα το πότε και κυρίως από πιο επίπεδο, η άνοδος που θα διορθώσει την φετινή υποτιμητική υπερβολή θα είναι ανάλογη με αυτή που ακολούθησε το 2008 μετά την κατάρρευση της αγοράς από τις 5.200 μονάδες έως τις 1.450 και η οποία ξεκίνησε ως τοπική αντίδραση και κορυφώθηκε στις 2.932 μονάδες.

Προς το παρόν η αγορά έχει ανακόψει την έντονη δυναμική της φετινής πτώσης, έχει περιορίσει τους συναλλακτικούς τζίρους και έχει ουδετεροποιήσει την ισχύ των τεχνικών πτωτικών σημάτων, βρίσκεται δηλαδή σε μια αναμονή, η εκτόνωση της οποία θα δώσει ίσως το έναυσμα για την κίνηση την οποία αναμένουμε ως διόρθωση στην μεγάλη φετινή πτώση.

Σε αυτό το ενδεχόμενο ανόδου είναι προτιμότερο να αναμένει κανείς κάποια ισχυρά τεχνικά σήματα παρά να προδικάσει κάποιες πρόωρες ενδείξεις που θα στερούνται κάποιων πολύ στιβαρών ποιοτικών και τεχνικών δεδομένων.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα στις 28 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής και Γενικής Τράπεζας


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665,06 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,40%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,26%, ο Mid 30 με πτώση 1,31% και ο Small Cap 80 με κέρδη 1,06%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-7,51%), οι Κατασκευές & Υλικά (-6,28%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-5,76%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία κέρδη 8,2% για τις Τράπεζες, 6,94% για τις Πρώτες Ύλες και 5,22% για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.


Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: CPI 67,89%, Compucon 55%, Alsinco 50%, Sciens 43,65%, Νεώριον 40%, Τράπεζα Κύπρου 26,92%, Χαιδεμένος 26,01%, Βιοκαρπέτ 23,55%, Γ.Ε. Δημητρίου 21,65%, Κρέκα 21,51%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ακρίτας (-41,37%), Τεγόπουλος (-39,13%), Elbisco (-37,71%), Spider (-35,43%), Κούμπας (-35%), Hellas OnLine (-32,94%), Αττικές Εκδόσεις (-30%), ΕΛΙΝΟΪΛ (-29,91%), ΝΕΛ (-29,67%) και Σάνυο (-26,92%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v