Πτώση με τζίρο για... κλάματα στο ΧΑ

Νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου στη Σοφοκλέους, πέντε μόλις συνεδριάσεις πριν ολοκληρωθεί μια καταστροφική χρονιά. Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των ΔΕΗ (€3,55) και ΟΤΕ (€2,59). Άνοδος για Τράπεζα Κύπρου (7,21%). 

Συνεδρίαση που δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν ούτε ισοβίτες η σημερινή, σε μία Αγορά που όχι μόνο έχει χάσει κάθε αντανακλαστικό που θα μπορούσε να θυμίζει Αγορά, αλλά πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων δεν έχει το κουράγιο να τηρήσει ούτε το παραδοσιακό “window dressing”, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί μία καταστροφική χρονιά, από κάθε άποψη.

Παρά ταύτα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τηρώντας την παράδοση των τελευταίων συνεδριάσεων, έδωσε ένα ακόμα ρεκόρ και αυτό δεν είναι άλλο από το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου.

Ακόμα και αν δεχθούμε την επιφυλακτική στάση των επενδυτών, όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο όπου η όποια ανοδική αντίδραση συντελείται υπό την “ανοχή” των εν δυνάμει πωλητών, η εικόνα που παρουσιάζει το υπόλοιπο ταμπλώ, σε 20αρη και χαμηλότερα, είναι περισσότερο και από απαράδεκτη και προϊδεάζει με τον πλέον αρνητικό τρόπο για το τι πρόκειται να συμβεί και στις πρώτες συνεδριάσεις του 2012.

Άλλωστε, με τζίρο και ψυχολογία στο ναδίρ, μία Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα (!)

Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, οι εντολές πώλησης σημαντικού “ειδικού βάρους” που μπήκαν προς το τέλος στην μετοχή της Εθνικής από τα 1,59 έως τα 1,63 ευρώ, έδειξαν ότι οι πωλητές μπορεί να έχουν προχωρήσει σε πρόσκαιρη “ανακωχή”, αλλά παρακολουθούν και κάποια στιγμή θα ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους (!)

Απογοητευμένοι δηλώνουν όσοι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν μπροστά στις οθόνες και δεν τις έχουν κλείσει για να μην καταναλώνουν και ηλεκτρικό, τονίζοντας ότι η Αγορά παραμένει σε φάση πτωτικής αναμονής αναμένοντας περισσότερο τις εξελίξεις από το PSI και παρακολουθόντας λιγότερο τις εξελίξεις στις ξένες Αγορές.

Το σκηνικό αυτό δύσκολα θα αλλάξει έως το τέλος του έτους και πάντως δεν θα μεταβληθεί θεματικά. Σύμφωνα με την πιο συντηρητική άποψη, τα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αρνούνται να επενδύσουν σε μία Αγορά, μίας Χώρας με αβέβαιο περιβάλλον, ενώ η νέα χρηματιστηριακή χρονιά θα είναι εξ΄ ίσου δύσκολη αφού θα “κληρονομήσει” τα προβλήματα και τα βάρη της χρονιάς που φεύγει (!)

Η Ελλάδα έπρεπε ήδη να έχει χρεοκοπήσει, δηλώνει ο γνωστός αναλυτής Mark Faber, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο σήριαλ της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορείς να αναβάλλεις τα προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν μπορείς να τα επιλύσεις.

Στο πλαίσιο των εκτιμήσεών του για το τι μέλλει γενέσθαι το 2012, ο Faber προβλέπει ότι η Αγορά Παραγώγων θα σταματήσει να υφίσταται, θα σταματήσει να υπάρχει και όλα θα επιστρέψουν στο... μηδέν. "Εάν η Ελλάδα είχε ήδη χρεοκοπήσει, τότε θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν είναι όλα τα Παράγωγα ίδια... ", σχολιάζει.

Ο Faber εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την πορεία των διεθνών Χρηματιστηρίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. "Όσοι επενδυτές έχουν σε 5 χρόνια από τώρα το 50% των χρημάτων τους, τότε θα είναι πολύ τυχεροί", δηλώνει και προσθέτει "Όσον αφορά στην πορεία των μετοχών οι επενδυτές δεν θα χάσουν όλα τους χρήματα. Αυτό θα συμβεί αν στραφούν μόνο σε μια εταιρεία, η οποία οδηγηθεί στη χρεοκοπία".

Αν και πλησιάζει η εορταστική ραστώνη, οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν ιδιαίτερα δραστήριοι. Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ουγγαρίας σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“, με αρνητικό outlook. Παράλληλα, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“. Σημειώνεται ότι στις 25 Νοεμβρίου η Moody’s είχε τοποθετήσει την Ουγγαρία στην κατηγορία "junk".

Ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ το … 2013 άφησε με έκθεσή της η Fitch, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος της Xώρας. Επιπλέον στην έκθεσή της επισημαίνει ότι το μεγάλο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ δεν συνάδει με πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ” που έχει σήμερα η Χώρα.

Σε περίπου 35% εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος και σε μείωση των τιμών ακόμα και κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να γίνει η οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Ωστόσο, απαιτείται περίοδος προσαρμογής 15 ετών για να καταστεί βιώσιμη η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας, όπως σημειώνει σε σημερινή της έκθεση η επενδυτική Τράπεζα. Τεχνική υποτίμηση, μαζί με προσαρμογή των τιμών, προτείνει και στις υπόλοιπες προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές με τις μεγάλες Χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Goldman, η Πορτογαλία χρειάζεται εσωτερική υποτίμηση του ευρώ κατά 45% και αντίστοιχη προσαρμογή 20 χρόνων, η Ισπανία 35% όπως η Ελλάδα, αλλά προσαρμογή ''μόλις'' 8 ετών και η Ιταλία λίγο λιγότερο από 20% με 8 χρόνια προσαρμογής. Για την περίπτωση της Ιρλανδίας, η έκθεση τονίζει πως η προσαρμογή έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε αντίθεση με το απόλυτα απονευρωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι διεθνείς Αγορές δείχνουν να τηρούν την παράδοση “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, ενώ με θετικά πρόσημα των δεικτών ξεκίνησε και η συνεδρίαση στο NYSE, εν μέσω μικτών μηνυμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το Q3 αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 1,8% από 2% πριν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Θετικά ήταν τα νέα από το μέτωπο της εργασίας, με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο σημείο από το 2008. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έπεσαν κατά 4.000 στις 364.000.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων το Νοέμβριο υποδεικνύονται ότι η Αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα μετά το άλμα του 0,9% που σημείωσε τον Οκτώβριο. Ήταν η έβδομη διαδοχική άνοδος του δείκτη. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% του δείκτη.

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 69.9 μονάδες από 67,7 μονάδες στα μέσα του ίδιου μήνα και από 64,1 μονάδες στο τέλος Νοεμβρίου ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 68 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., μάλλον δεν πρέπει, πλέον, να αποτελεί είδηση το ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) για ΔΕΗ και ΟΤΕ (!)

Οι Κύπρου και Πειραιώς συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις συνεχόμενες ανοδικές ο Μυτιληναίος.

Στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μέτκα και τρίτη για την Sciens.

Όμως ασφαλώς και σήμερα την “παράσταση έκλεψαν” κάποιες από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΛΒΑΛ, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ και Ελ. Καλώδια, δίνοντας την εντύπωση ότι τα σημερινά κέρδη μπορεί να έχουν και συνέχεια, τηρώντας την παράδοση του “year end rally”.

Έξι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-3,53%), Ελ. Πετρέλαια (-0,62%), ΟΤΕ (-5,47%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-1,3%), Coca-Cola (-1,67%), Motor Oil (-0,7%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Εθνική.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+7,21%), Jumbo (+3,74%), MIG (+3,46%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Πειραιώς, Folli Follie Group, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των 9 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 664,34 και χαμηλό τις 655,83 μονάδες, άλλαξε 19 φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 656,45 με απώλειες 0,44%, ενώ ο “εντυπωσιακός” τζίρος έφθασε τα 20,7 εκατ. (!)

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 29,15%, λίγοι από αυτούς με “πειστικές” συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, με χαμηλούς τζίρους και παλινδρομήσεις στην περιοχή των 640-670 μονάδων κύλησαν οι τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Αγορά με εξαίρεση την περασμένη Παρασκευή όπου μετά την λήξη της σειράς Παραγώγων του Δεκέμβρη και την διαγραφή 3 Ελληνικών μετοχών από το δείκτη Eurostoxx 600 υπήρξε μια σχετική αύξηση των συναλλαγών, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Τα κύρια θέματα της οικονομικής επικαιρότητας στην Ελλάδα είναι η προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής που προχωρεί με αργούς ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις για το PSI+.

Στις 16 Ιανουαρίου έρχεται ξανά η τρόικα στην Ελλάδα για τις μεταβολές στον προϋπολογισμό του 2012 λόγω της απόκλισης από τους στόχους του 2011 (το έλλειμμα ίσως ξεπεράσει το 10%) και της αναθεωρημένης ύφεσης για το 2012 για την οποία οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα να κινηθεί άνω του 3%.
 
Επίσης, η οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση 89 δισ ευρώ την άνοιξη από μέρους της τρόικας, πράγμα που θα απομακρύνει πολλές αμφιβολίες σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, ως προς τη δομή των νέων ομολόγων. Οι ιδιώτες δανειστές για κάθε 100 ευρώ χρέος που κατέχουν θα χάσουν τα 50 ευρώ ως αποτέλεσµα του “haircut” και για τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα πάρουν 15 ευρώ σε µετρητά και 35 ευρώ σε νέα οµόλογα.

Παράλληλα, τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό status με το δάνειο των 30 δισ ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το EFSF για χορήγηση μετρητών στους ομολογιούχους ενώ οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν με βάση το Βρετανικό δίκαιο, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πιστωτές.

Η διάρκεια των νέων ομολόγων και περισσότερο το επιτόκιο είναι θέμα διαφωνιών και θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο νέο γύρο συνομιλιών και μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό συμμετοχής των πιστωτών.

O Γενικός Δείκτης κρατά τις 650 μονάδες στο κλείσιμο λόγω της καλής πορείας της Coca Cola που πλέον αποτελεί περίπου το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, τη στιγμή που σημαντικές μετοχές υποχώρησαν σε νέα χαμηλά.

Η αύξηση συμμετοχής κάποιων funds σε ορισμένες μετοχές (π.χ, Silchester-ΔΕΗ) δε φαίνεται να μπορεί να μεταβάλλει έστω βραχυπρόθεσμα την τάση σε θετική. Η διάσπαση των 700 μονάδων στις επόμενες 2-3 εβδομάδες δε θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως, λόγω του January effect και εφ’ όσον βοηθήσουν και οι ξένες Αγορές.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους και στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά κάθε άλλο παρά υπάρχει εφησυχασμός λόγω της εορταστικής περιόδου.

Ανεξαρτήτως με το εάν ο Δεκέμβριος κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ο μήνας αυτός θα ολοκληρώσει μια χρονιά που θα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα και η 2η συνεχόμενη χρονιά σημαντικής πτώσης για την Ελληνική Αγορά.
 
Η χρονιά αυτή θα είναι η 2η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας μετά το 2008 (πτώση κατά 65,5%), με χαρακτηριστικότερα σημεία τα χαμηλά 19 ετών για το Γενικό Δείκτη, τα ιστορικά χαμηλά για το FTSE 20 και για τον Τραπεζικό δείκτη στη σημερινή μορφή του.
 
Ο συστημικός κίνδυνος έχει σαν αποτέλεσμα 2 μόνο μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν θετική απόδοση μέσα στο 2011 και συγκεκριμένα η ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΠΕ, παρά το ότι δεν έλειψαν τα σημαντικά εταιρικά νέα μέσα στο έτος. Στις Τράπεζες συνεχίζονται σταδιακά οι ειδήσεις σχετικά με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Πρόσφατα είχαμε την απόφαση για έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών υπέρ του δημοσίου από ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το ΤΤ απορροφά τελικά μόνο τα καθαρά στοιχεία της T-Bank η οποία τίθεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και απελπιστικού τζίρου.

Το συμβόλαιο Μαρτίου υποαπέδωσε ελαφρώς από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,70%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 964, τιμή εκκαθάρισης 251) κινήθηκαν μεταξύ 249 και 254 μονάδων. Απολύτως τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 300 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (145 δικαιώματα αγοράς και 155 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (210000 Εθνική, 20000 Κύπρου, 12000 ΔΕΗ, 83700 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2016), Alpha Bank (465), Κύπρου (624), ΓΕΚ (482), ΔΕΗ (227), ΟΤΕ (269), Μυτιληναίο (314), Ταχ. Ταμιευτήριο (260).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19872252 τεμ.), ΟΤΕ (4659648 τεμ.), MIG (4356233 τεμ.), Eurobank (9173953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v