Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ίδιο μήκος κύματος ΧΑ και αγορές

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές. Διευρύνονται τα spreads των ομολόγων. Νέα πτώση για τη Σοφοκλέους. Απώλειες για ΟΤΕ (4,2%), ΔΕΗ (2,65%), 3Ε (0,76%). Κέρδη για MPB (5,37%), Kύπρου (5,34%). Αμετάβλητη η ΕΤΕ.

Τίποτα, πλέον, δεν κάνει εντύπωση στην εγκαταλελειμμένη Αγορά της Σοφοκλέους. Ούτε τα συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ του τζίρου, ούτε τα πολυετή χαμηλά για τους περισσότερους δείκτες, ακόμα και η μηδαμινή προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενου τέλους χρόνου.

Τα πάντα έχουν εγκαταλειφθεί στην “φθορά του χρόνου” και των συνεχόμενων “margin calls” και δυστυχώς τίποτα απολύτως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, που θα μπορούσε να αλλάξει τάση και ψυχολογία (!)

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που διαβλέπουν ρίσκο ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο, όμως και αυτοί αναρωτιούνται για την απόλυτη εγκατάλειψη και του υπόλοιπου Χρηματιστηριακού ταμπλώ (!)

PSI plus και BlackRock ασφαλώς και είναι “σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες”, όμως το σεληνιακό τοπίο το οποίο εμφανίζει το υπόλοιπο ταμπλώ, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί έως και αδικαιολόγητο.

Επίσης, αξίζει αναφοράς οι ξαφνικές επιθέσεις που εμφανίζονται, από πλευράς πωλητών και σε άλλους μη Τραπεζικούς τίτλους του 20αρη, αλλά και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και αυτό ίσως κάτι να λέει …

“Πάντως το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπο με την εκταμίευση της 7η δόσης. Το ποσό των 80 δισ. ευρώ θα προδιαγράψει το μέλλον της Αγοράς για αρκετούς μήνες”, τόνιζε παλαιότατος παράγων της Αγοράς.

Ακούραστα και τα Ελληνικά spreads, με το 10ετές να σημειώνει σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ (!)
Στην πρώτη θέση στη λίστα των πιο “επικίνδυνων” Χωρών για επενδύσεις που κατάρτισε Credit Suisse βρίσκεται η Ελλάδα με 56 βαθμούς.

Τη 10η θέση καταλαμβάνει η Ρουμανία με 39,1 βαθμούς, ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται στην 16η θέση της ίδιας λίστας με 35,6 βαθμούς.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Πορτογαλία (54,5 βαθμοί) και ακολουθούν η Ισλανδία (53,8 βαθμοί), η Ιρλανδία (49,6 βαθμοί), η Ουγγαρία (45,6 βαθμοί), η Ισπανία (43,8 βαθμοί), η Ιταλία (41,6 βαθμοί) και η Λετονία (41,1 βαθμοί).

Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αναταραχή στις Αγορές προκάλεσε σήμερα το αποτέλεσμα των πολυαναμενόμενων πράξεων δανεισμού της ΕΚΤ. Οι Αγορές αν και αντέδρασαν θετικά σε πρώτη ανάγνωση από την ισχυρή ζήτηση - ρεκόρ των Τραπεζών για ρευστότητα από την ΕΚΤ, στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, περισσότερο επιφυλακτικές, με το ευρώ να βυθίζεται κάτω από τα 1,31 δολάρια.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης 3ετούς διάρκειας με τα κεφάλαια που χορήγησε η ΕΚΤ να ανέρχονται στα 489 δισ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 310 δισ. ευρώ. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,0% για το σύνολο της χρονικής διάρκειας του δανεισμού, ενώ 523 Τράπεζες ήταν ο αριθμός που ζήτησαν κεφάλαια.

Οι περισσότερο επιφυλακτικοί των αναλυτών περιορίστηκαν στο να τονίσουν ότι ο σημερινός δανεισμός και η τρομερή ζήτηση, κατέδειξαν την τεράστια ανάγκη των Τραπεζών για κεφάλαια, σημαντικά περισσότερη από ότι είχε μέχρι τώρα εκτιμηθεί (!)

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ακόμη ένα "εξοντωτικά αργό κι επώδυνο'' έτος, το 2012, με τεράστια ανομοιογένεια στις επιδόσεις των Χωρών-Μελών της, δήλωσε ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Societe Generale.

Μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Nixon τόνισε πως ''υπάρχει ακόμα τεράστιο πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη. Μετά από δύο ή τρία χρόνια εξουθενωτικής λιτότητας, είναι πιθανό ότι κάποιο λαοί θα γυρίσουν και θα πουν: Αρκετά.'' (!)

"Τρία είναι τα βασικά προβλήματα: υψηλά επίπεδα χρέους, έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ένα Τραπεζικό σύστημα πολύ εκτεθειμένο στα Κρατικά ομόλογα. Κανένα από αυτά δεν έχει λυθεί οριστικά", επεσήμανε.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας προβλέπει επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά το 2012 και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο κραχ της Ευρώπης θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Αυστραλιανή οικονομία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επίσημα επιτόκια πριν δυο εβδομάδες.

Πιθανότητα 1 στις 3 για διάλυση της Ευρωζώνης, που θα πυροδοτήσει οικονομική κρίση παρόμοια με αυτήν που έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008, βλέπει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως (Pimco) Mohamed El-Erian.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα -με πιθανότητα 1 στις 2- είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συμμαζευτούν και θα διαχειριστούν τη μετάβαση σε μια μικρότερη νομισματική ένωση. Το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα είναι η Ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη, κι αυτό υπολογίζεται σε ποσοστό μόλις 15%.

Κατά τον ίδιο, εάν οι πολιτικοί αποφασίσουν να περιορίσουν το μέγεθος της Ευρωζώνης, εννέα Κράτη είναι πιθανόν να παραμείνουν σε αυτήν -η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ισπανία. “Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία και η Ισπανία”, τόνισε.

Οι επιπτώσεις από τη στασιμότητα της Ευρωζώνης θα είναι παγκόσμιες, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Masaaki Shirakawa δήλωσε πως ο αντίκτυπος ήδη γίνεται αισθητός στην Ιαπωνία με αποδυνάμωση του εμπορίου.

Την ίδια ώρα, ο Ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Rating and Investment Information Inc. προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε “ΑΑ+” από “ΑΑΑ”, με σταθερό outlook. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Ιαπωνικής οικονομίας από εγχώριο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επίσης, ο οίκος Moody's προειδοποίησε τη Βρετανία ότι μπορεί να χάσει την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση “ΑΑΑ”, αναφέροντας ως λόγους την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των προοπτικών ανάπτυξής της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Πειραιώς και Αττικής και δύο οι Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank και MPB.

Αντίθετα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις για την Τρ. Ελλάδος που σήμερα αύξησε και συναλλαγές (!)

Από τον υπόλοιπο 20αρη, νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για την ΔΕΗ, τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα και δύο συνεχόμενες θετικές για τον Μυτιληναίο.

Επίσης ίσως πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακά ασθενική αντίδραση της Motor Oil, μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο συμπλήρωσε ο Μυτιληναίος.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, εξέπληξε η επίθεση πωλητών στην ΕΛΙΝΟΪΛ, φαίνεται ότι πήγαν “τζάμπα” τα καλά αποτελέσματα για την AS Company, ενώ προσπάθεια αντίδρασης από το πρόσφατο “σφυροκόπημα” έδειξαν Forthnet και Fourlis (ο δεύτερος είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, πριν δώσει την σημερινή αντίδραση).

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE.

Από την “κόκκινη” πλευρά οι ΔΕΗ (-2,65%), ΟΤΕ (-4,2%), Τιτάν (-2,94%), Coca-Cola (-0,76%) και Folli Follie Group (-1,6%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Κύπρου, MPB, MIG, του 2% ΓΙΑ Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Ταχ. Ταμιευτήριο και με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και στην συνέχεια αναρριχήθηκε μέχρι τις 670,83 μονάδες (12.30). Από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση, υποχώρησε μέχρι τις 657,07 μονάδες (15.50) και έκλεισε τελικά στις 659,34 με απώλειες 0,11%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 23,5 εκατ. από τα οποία τα 0,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών, 29 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 30% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 4 έως 29,91%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αν οι 670 μονάδες έχουν γίνει “ταβάνι” για την Αγορά, τότε κάθε επιπλέον σχόλιο μάλλον περισσεύει, τονίζει με έμφαση και έκδηλη απογοήτευση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ακόμα και αν σημειωθεί κάποια αντίδραση της “τελευταίας στιγμής”, αυτής θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε ανοδικό περιθώριο και χρονικό ορίζοντα, καθώς οι τζίροι απελπισίας δεν μπορούν να υποστηρίξουν κάποια μεγαλύτερης ισχύος κίνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, θα είχε νόημα να εξεταστεί ένα περιορισμένο μέγεθος τοποθετήσεων σε μετοχές όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα, ο Μυτιληναίος τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil.

Διαχειριστική πειθαρχία και αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων συνεχίζουν να διέπουν κατά κύριο λόγο την τακτική μας καθώς η μεταβλητότητα μπορεί να παρασύρει σε λανθασμένες εντυπώσεις που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει σε εγκλωβισμούς και καταγραφή αρνητικών αποδόσεων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., ο “επιτόπιος βηματισμός” αναμένεται να συνεχιστεί, όπως και οι συνεδριάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις προσπάθειες εξορθολογισμού κάποιων αποτιμήσεων (χωρίς εξάρσεις), αλλά και κινήσεις αποεπένδυσης από άλλους τίτλους.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις εξαιρετικά χαμηλών τζίρων και μειωμένου ενδιαφέροντος.
Το συμβόλαιο Μαρτίου πήγε λίγο καλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,64%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3376, τιμή εκκαθάρισης 251,5) κινήθηκαν μεταξύ 249,25 και 257,75 μονάδων. Απολύτως τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Χαμηλότερα από το 50%, έπειτα από πολλές συνεδριάσεις, βρέθηκε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, με την ημερήσια δραστηριότητα να υποχωρεί στα 334 δικαιώματα (254 δικαιώματα αγοράς και 80 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (101100 Εθνική, 16200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 440900 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7083), Alpha Bank (2042), Κύπρου (443), ΓΕΚ (416), ΟΠΑΠ (343), ΔΕΗ (489), Πειραιώς (177), MIG (699), ΟΤΕ (361), Μυτιληναίο (530), Ταχ. Ταμιευτήριο (344).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19720652 τεμ.), Πειραιώς (5047861 τεμ.), ΟΤΕ (4671048 τεμ.), MIG (4485433 τεμ.), Eurobank (9154953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v