Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το κακό στο χειρότερο το ΧΑ

Σε νέο χαμηλό 228 μηνών ο ΓΔ. Αρνητικό ρεκόρ 13ετίας για τον τζίρο στο ΧΑ. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ (-2,5%), ΟΤΕ (-6,12%). Άνοδος 5,2% για Πειραιώς. Μικτές τάσεις για ευρωαγορές και spreads ομολόγων.

Αυτή η Αγορά, κυριολεκτικά δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, καθώς η σημερινή συνεδρίαση μηδένισε και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές” της Σοφοκλέους.

Ο τζίρος συνεχώς μειούμενος και λόγω επερχόμενης εορταστικής ραστώνης, σημείωσε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ 13ετίας και πλέον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέο χαμηλό 228 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 10/12/1992 (635,53 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης σε νέα χαμηλά 268 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 30/8/1989 (224,12 μονάδες).

Μάλιστα ο τελευταίος έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι οι πωλητές στον εν λόγω κλάδο και κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρουν και ότι οι πωλήσεις δεν προέρχονται από απλούς κωδικούς λιανικής (!)

Τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE να δεν έδινε κάποια “contrarian” κίνηση η Coca – Cola και λίγες βοήθειες οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΟΤΕ (έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), ενώ επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, με την πρώτη να εντείνει εντυπωσιακά τις ανησυχίες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η συνεδρίαση, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 669,35 μονάδες (+2,05%), ο Τραπεζικός στις 236,99 μονάδες (+2,89%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4590 ευρώ (+4,08%), αυτή της Εθνικής μέχρι τα 1,62 ευρώ (+1,89%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3200 ευρώ (+5,61%).

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον τίτλο της Πειραιώς (μετά τις καταστροφικές απώλειες της Παρασκευής), που αν και υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,2380 ευρώ, τουλάχιστον διακράτησε μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών της.

Από τις μετοχές του FTSE μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Ελλάκτωρ, κλείνοντας όμως σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα, η Eldorado Gold συμφώνησε να εξαγοράσει τη European Goldfields έναντι τιμήματος 1,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επέκταση των βασικών στοιχείων του ενεργητικού της στην Ελλάδα. Η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ ο οποίος θα κατέχει περί το 5% στο νέο σχήμα συμφωνεί με την πρόταση της Eldorado Gold για την εξαγορά της European Goldfields. Όσο για το Κατάρ, ο κ. Wright τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, όπου θα διαπιστωθεί και η στάση του Εμιράτου. Εκτός 20αρη, υπό ασφυκτική πίεση ο τίτλος της Forthnet, ενώ ακόμα εντονότερες ανησυχίες δημιουργεί η συμπεριφορά της μετοχής της Fourlis που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα κάτι προσπαθούν να κάνουν Σαράντης και Επίλεκτος.

Από την άλλη είναι πασιφανές ότι και οι διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να κινούνται υπό την “βαριά σκιά” των οίκων αξιολόγησης.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, στον προθάλαμο υποβάθμισης έβαλε ο οίκος Fitch τόσο τη Γαλλία, όσο και έξι ακόμη οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αρνητικό outlook, επισημαίνει, υποδηλώνει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% για υποβάθμιση της Γαλλίας εντός χρονικού ορίζοντα δυο ετών. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Γαλλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση σε σχέση με τις υπόλοιπες Χώρες της Ε.Ε. με αξιολόγηση “ΑΑΑ”.

Ακόμη, ο οίκος έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση (rating watch negative), τις Ευρωπαϊκές Χώρες Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρο.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου κατά δύο βαθμίδες, σε “Aa3” από “Aa1”, θέτοντας την αξιολόγηση του Βέλγιου σε αρνητική προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί παράλληλα η “καμπάνα” του οίκου S&P, που εξετάζει το αν η Γαλλία μπορεί να διατηρήσει τα “AAΑ” της αξιολόγησής της. Κλίμα αστάθειας και νευρικότητας στις Ευρωπαϊκές Αγορές και από τον αιφνίδιο θάνατο του ηγέτη της Β. Κορέας, Kim Jong-il. Ο θάνατός του ανοίγει πολλές συζητήσεις για τη διαδοχή τόσο στο Κράτος, όσο και στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιπλέον, με μικτές τάσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να κινούνται στην πλειονότητά τους ανοδικά.

Το επόμενο εξάμηνο θα είναι και το πιο καθοριστικό για την επιβίωση της ευρωζώνης, εκτιμούν οι αναλυτές. Όπως δήλωσε στο CNBC ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, ''το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα είναι η περίοδος που θα αποκτήσουμε μια καλύτερη αίσθηση για το αν το ευρώ πρόκειται να επιβιώσει''.

Ο Mayer πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα 'βουτήξει' σε βαθιά ύφεση την περίοδο αυτή, ενώ οι Αγορές θα κινηθούν σε πολύ αρνητικό κλίμα. "Όλα εξαρτώνται από το αν η Κυβέρνηση Μόντι μπορεί να σταθεροποιήσει την Ιταλική οικονομία και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις'', σημειώνει.

Ο Sean Corrigan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Diapason Commodities Management επισημαίνει: “Πρέπει να διορθωθούν οι υπερβολές της Ευρωζώνης. Κάποια στιγμή στο μέλλον, αν γίνει αυτό, με ένα κατάλληλο ‘χώρο για να παίξουν’ οι Έλληνες θα μπορέσουν τελικά να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους.

Αν μπορούν να το κάνουν ή όχι, με όλο το βάρος των προσδοκιών και της κληρονομιάς που κουβαλούν, είναι πολύ αμφίβολο''. Ο Corrigan προτείνει, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, πως η Ελλάδα θα έπρεπε να τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για να μειώσει το χρέος και να αποφύγει να 'ξεπουλήσει όσο όσο' τα Κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, έξι τίτλοι από τον 20αρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,77%), Ελλάκτωρ (+3,64%), Ελ. Πετρέλαια (+0,48%), Κύπρου (+3,16%), Πειραιώς (+5,21%), Coca-Cola (+3,49%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Μυτιληναίος και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-8,87%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για ΟΤΕ και MIG, του 5% για την Εθνική και του 4% για τον Τιτάνα. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 669,35 (11.40) και χαμηλό τις 649,92 (16.51) για να κλείσει τελικά στις 650,5 μονάδες με απώλειες 0,82%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 23,8 εκατ.

Ακόμα μία κακή τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 27,56%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα απογοητευμένος δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μία ακόμα αντίδραση που διαψεύστηκε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ότι θα ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις σε όλες τις Χώρες της Ευρωζώνης (και τις τράπεζές τους), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι ισχυρές (Γερμανία, Γαλλία). Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στις Αγορές, αλλά και τις οικονομίες των Κρατών-Μελών που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα.

Στα καθ' ημάς, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σχεδόν μηδαμινό, όπως άλλωστε συμβαίνει και για το γενικότερο Ελληνικό Επιχειρείν.

Σε πτωτικούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο μεγάλες εντάσεις διακυμάνσεων θα κυλίσουν και οι επόμενες συνεδριάσεις διατηρώντας την δυναμική των τελευταίων ημερών που θέλει την Αγορά να διολισθαίνει με χαμηλούς σχετικά συναλλακτικούς όγκους ελλείψει άλλων εγχώριων καταλυτών, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η απειλούμενη απώλεια της μέγιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας ενδεχομένως να διατηρήσει το κλίμα πωλήσεων και στις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς επιβεβαιώνεται και επίσημα η απαισιόδοξη οπτική των οίκων αξιολόγησης για την δυνατότητα δανεισμού της μιας εκ των δύο πιο Εύρωστων Χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλά επιτόκια.
 
Η καταγραφή νέων χαμηλών λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς είναι ενδεικτικό φαινόμενο της ψυχολογίας που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα καθώς τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 20 ετών. Η εποχική εορταστική ύφεση του ενδιαφέροντος για τοποθετήσεις σε μετοχές ενδεχομένως να αποτελέσει άλλο ένα ανασταλτικό παράγοντα ισορροπίας της Αγοράς.

Δυστυχώς από μία χρονιά που αποδείχθηκε καταστροφική, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τις εντυπώσεις στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν. Επικρατέστερο σενάριο η πλάγια κίνηση στο μέτρο του αναμενομένου και κάθε ανοδική αντίδραση θα είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων, είναι οι εκτιμήσεις του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ενώ σημαντικά μειωμένες ήταν οι συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υποτίμηση στο 1%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3632, τιμή εκκαθάρισης 244,75) κινήθηκαν μεταξύ 243,5 και 255,5 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Έντονη πτώση καταγράφηκε στην τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 (54%) ενώ μειωμένη υπήρξε και η ημερήσια δραστηριότητα με μόλις 386 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να αλλάζουν χέρια (281 δικαιώματα αγοράς και 105 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (116000 Alpha Bank, 5700 ΔΕΗ, 27500 ΕΧΑΕ, 37200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 13500 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4038), Alpha Bank (2882), Κύπρου (187), ΓΕΚ (246), ΟΠΑΠ (356), ΔΕΗ (1140), Πειραιώς (1289), MIG (418), ΟΤΕ (567), Μυτιληναίο (105), Ελ. Πετρέλαια (255), Coca-Cola (121).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19638565 τεμ.), Πειραιώς (5067193 τεμ.), ΟΤΕ (4671048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (9054953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v