ΧΑ: Στην... πρίζα οι αγορές

Η συνάντηση Λ. Παπαδήμου με τη διοίκηση της Εθνικής θα μπορούσε να βγάλει είδηση. Σε μέγκενη οι αγορές, σε κατάσταση νευρικής κρίσης (και λόγω PSI) η Αθήνα. Προσπάθειες να αποφευχθούν νέα χαμηλά της ΕΤΕ και του FT20.

Με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Απόστολο Ταμβακάκη συναντάται στις 15:00 ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Με τις αγορές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και τους ξένους οίκους να προειδοποιούν αμεσότερα τη Γαλλία, και ενώ στην Αθήνα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Το PSI είναι το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ η αυριανή μικρή έκδοση εντόκων αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερο άγχος από το οικονομικό επιτελείο. Αναμφίβολα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες (της ΕΤΕ) θεωρείται καθοριστική, γιατί εκτός των άλλων θα τεθεί το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου.

Στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου καταγράφονται οι τέσσερις κινήσεις που θα γίνουν από την ΕΤΕ προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο όμιλος και να αποφύγει την κρατικοποίηση. Στόχος που όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε ενημέρωση στελεχών της Εθνικής από τον κ. Ταμβακάκη θα πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας.

Κοινό μυστικό στην πιάτσα είναι πως εδώ και καιρό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης ή μη της Εθνικής Τράπεζας και η τελεσφόρηση της συνένωσης δυνάμεων των Alpha - Eurobank είναι τα δύο ισχυρότερα στοιχήματα για τον κλάδο, και όχι μόνο. Στο 1,59 ευρώ η Εθνική, με αποτίμηση 1,52 δισ. ευρώ και ελάχιστη τιμή στο 1,44 ευρώ, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Ειδάλλως…

Όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής (το κλείσιμο των θέσεων στα παράγωγα, η έξοδος ελληνικών εταιριών από τον δείκτη Euronext) και στη συνέχεια η προειδοποίηση υποβάθμισης της Γαλλίας από τη Fitch εκτιμάται πως έχουν αφήσει ουρά πωλήσεων (τουλάχιστον) για την αρχή της συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη στις 655,9 μονάδες, τον FTSE 20 στις 250,5, τις τράπεζες υπό νέα πίεση και εμφανή την απουσία καταλυτών ικανών να αναστρέψουν το κλίμα και την τάση.

Στον χώρο των επιχειρήσεων, η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη αναφέρεται πως δυνατούς πονοκεφάλους έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων η σύνταξη του προϋπολογισμού τους για το 2012, καθώς -όπως ομολογούν- τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε! Και δεν είναι μόνο η μείωση της ζήτησης που αναμένουν όσες εταιρίες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά (εκτιμήσεις για νέα υποχώρηση του ΑΕΠ από 4% έως και 7%, προβλέψεις για μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις κ.λπ.), ούτε οι φόβοι για κόπωση των ελληνικών εξαγωγών λόγω της ύφεσης στις χώρες της Ευρώπης.

Εάν αναζητούσαμε μία…αχτίδα αισιοδοξίας, αυτή θα μπορούσε να προέλθει από την προσπάθεια (κυρίως  των Γερμανών) να ενεργοποιηθούν κεφάλαια (μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ), προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου τουλάχιστον ένα - δύο μεγάλα έργα. Κατατοπιστικά όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, ενώ ο κλάδος βρίσκεται σε… ασφυξία. Ενδεικτική η συρρίκνωση της αποτίμησης της Ελλάκτωρ στα 194,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v