Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Έρμαιο των ορέξεων των οίκων αξιολόγησης παραμένουν οι αγορές -και δη οι ευρωπαϊκές. Χωρίς κίνητρα και με τις τράπεζες στη… μέγγενη πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναστραφεί η πτωτική τάση και στο ΧΑ.

Εννέα συνεδριάσεις έμειναν για να φύγει και το 2011, μία εξαιρετικά περιπετειώδης χρονιά και το ΧΑ…ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην ανάδειξη του…χειρότερου.

Με απώλειες 53,6% από την αρχή της χρονιάς (για τον Γενικό Δείκτη) και με νέες απώλειες 2,94% μέσα στην εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στο καθοδικό κανάλι (με την τελευταία φάση της διόρθωσης να ξεκινά σχεδόν από τα μέσα Ιανουαρίου ) συνεχίζοντας την προεξόφληση της δραματικής απομείωσης οικονομικών θέσεων και στοιχείων στους περισσότερους κλάδους και τομείς δραστηριότητας.

Στα χαμηλά του 1992 επέστρεψε το ΧΑ, μετά τη νέα «βουτιά» της Παρασκευής.
Νέα ιστορικά χαμηλές τιμές για ΟΤΕ (στα 2,76 ευρώ), για Eurobank (0,303), Alpha Bank (0,441), Κύπρου (0,436) αλλά και για τον Ftse20, που την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε δύο συνεχόμενα ελάχιστα (στις 250,8 και 247,7 μονάδες).

Οι συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές στις 16/12 (49 εκατ. ευρώ έναντι 25,7 εκατ. ευρώ της 15/12) οφείλονται στις εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, που σημειώθηκαν από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Πωλήσεις, που αποδόθηκαν αρχικά στην εικοτολογία για άμεση υποβάθμιση της Γαλλίας, στις ανώνυμες προειδοποιήσεις αξιωματούχου της τρόικας πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το κλείσιμο της τελευταίας σειράς Παραγώγων (τριών σειρών προϊόντων- triple witching) αλλά και η έξοδος ελληνικών μετοχών από τον Euronext 600, επέτειναν την διόρθωση.

Μάλιστα οι πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς και AlphaBank (λόγω Euronext 600) ήταν επιθετικές με 9,5 και 6,4 εκατομμύρια τεμάχια αντίστοιχα. Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για ρευστοποιήσεις των τελευταίων ξένων, που…πέταξαν τις μετοχές από το…παράθυρο με αφορμή την έξοδο τους από τον διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket ο τραπεζικός δείκτης εγκατέλειψε πρόσφατα την περιοχή πλάγιας κίνησης του και βρίσκεται πλέον κάτω από αυτή. Κατά την εκτίμηση μας η συντήρηση του κλαδικού δείκτη (τραπεζών) χαμηλότερα των 250 μονάδων (230,3 μονάδες στη συνεδρίαση της 16/12) θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης.

Δηλαδή μέχρι το «έξυπνο χρήμα» να κατανοήσει την τελική μορφή που θα δοθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την ευρωζώνη (κυρίως από το Βερολίνο). Οι τελευταίες κινήσεις της Εθνικής (χρήση κεφαλαίων ελέω…νόμου Αλογοσκούφη, Finansbank), της Πειραιώς φέρεται να είναι η απαρχή ενεργειών απαραίτητων για την αναπόφευκτη αναδιάταξη δυνάμεων στις τράπεζες και την οικονομία. Η απαρχή όμως ενός τελευταίου πτωτικού κύκλου, που σε επίπεδο Ftse20 δείχνει να αναζητά τις ισορροπίες τους και το σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια προς τις 220 (ορισμένοι βλέπουν ακόμη και τις 200 ) μονάδες.

Για τις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως για τις ευρωπαϊκές, αυτός ο κύκλος θα συγχρονισθεί (κατά την εκτίμηση μας) με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, με την απώλεια του τρίτου Α να σηματοδοτεί ιστορικές αλλαγές και σε πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικά των εκτιμήσεων μας τα σχόλια, που αναρτήθηκαν και τελευταία στον Εκηβόλο (στις 5/12, 8-9/12).

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο οίκος Fitch έθεσε τη Γαλλία στον "προθάλαμο" υποβάθμισης, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό εντός των επόμενων δυο ετών είναι μεγαλύτερη του 50%.

Στη συνεδρίαση της 16/12 και στα παράγωγα, μετά το κλείσιμο της τέταρτης σειράς- και τελευταίας για φέτος- μικρός αριθμός παικτών ανανέωσε τις θέσεις του κυρίως σε Συμβόλαια του Ftse20 και ΣΜΕ της Εθνικής. Για τον 20άρη προεξοφλούν, πως θα υποχωρήσει προς την χαμηλότερη περιοχή στήριξης (στις 240 μονάδες), ενώ για την ΕΤΕ το στοίχημα παίζεται στο αν θα διορθώσει κάτω από τα 1,44 ευρώ ( ελάχιστη τιμή 19- 20ετίας).

Χωρίς κίνητρα οι διεθνείς αγορές και με τις τράπεζες στη…μέγγενη πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναστραφεί η πτωτική τάση.

Αυτά!

-------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Βeta ΑΕΠΕΥ: "Συνεχίστηκε για μια ακόμα εβδομάδα ο πολεμική ατμόσφαιρα στις ξένες αγορές, καθώς η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας της 9ης Δεκεμβρίου άφησε πάλι μια αίσθηση ανεπάρκειας σε ότι αφορά την ικανότητα των αποφάσεων να περιορίσουν την δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

Υπό την απειλή των προειδοποιήσεων μιας νέας υποβάθμισης της Γαλλίας, η νευρικότητα ήταν διάχυτη σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας επηρεάζοντας όλες τις διαπραγματευόμενες αξίες. Το ευρώ κατέγραψε χαμηλή τιμή κάτω από το 1,30, οι διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα –ακόμα και στο χρυσό- έδωσαν μεγάλες και γρήγορες πτωτικές κινήσεις και η επενδυτική ψυχολογία φορτίστηκε αρνητικά επαναφέροντας την επιφυλακτικότητα και τις κινήσεις αμυντικού προσανατολισμού στο προσκήνιο.

Εννέα συνεδριάσεις πριν το τέλος μιας αρκετά επεισοδιακής χρονιάς, η εποχική χρηματιστηριακή ραστώνη των Χριστουγέννων δεν φαίνεται στον ορίζοντα παρά μόνο στην Ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά στεγνών συναλλακτικά συνεδριάσεων και της παντελούς έλλειψης κάποιου εγχώριου αρνητικού ή θετικού καταλύτη.

Οι όποιες θετικές προσδοκίες, έχουν μετατεθεί πλέον για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πρώτη ευρωπαική σύνοδος κορυφής της χρονιάς με βασικό θέμα της ατζέντας την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μέχρι τότε, η βασική εστίαση των αγορών θα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών καθώς και την πορεία εκτέλεσης των διαρθρωτικών αλλαγών των αδύναμων χωρών της Ευρωπαικής περιφέρειας.

Τεχνικά, ο Γενικός κατέγραψε νέα χαμηλά έτους (650 μονάδες) με ιδιαίτερη ευκολία και με έντονες διακυμάνσεις σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων. Επίσης, νέο χαμηλό σε συναλλακτικό όγκο σημειώθηκε και στην συνεδρίαση της Πέμπτης όπου οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω από τα 26 εκ. ευρώ.

Η υποχώρηση της αγοράς, ακόμα και με μικρούς τζίρους, στο τέλος του έτους σε χαμηλά 19 ετών είναι αντιπροσωπευτική του που βρίσκεται η επενδυτική ψυχολογία και οι προσδοκίες ανάκαμψης για την εγχώρια αγορά δημιουργώντας αρκετό σκεπτικισμό για την συνέχεια. Οι τεχνικές υποτιμητικές υπερβολές στην διαπραγμάτευση των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών της αγοράς, ήταν ο κανόνας και δημιούργησαν νέα ιστορικά τεχνικά προηγούμενα.

Οι επόμενες συνεδριάσεις το πιθανότερο είναι να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς η αγορά θα παραμείνει σε φάση συσσώρευσης αποκομμένη από την τάση και τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, απόφαση η οποία θα εγκριθεί σε μεταγενέστερη συνέλευση. Ακόμα, στις 20 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ με την οποία θα κλείσουν οι προγραμματισμένες εκδόσεις εντοκων για το 2011.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v