Μίνι Βατερλό στο ΧΑ μετά το triple witching

Σε νέο χαμηλό 228 μηνών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, που ξεκίνησε ανοδικά. "Βαρίδι" το triple witching Δεκεμβρίου. Βουτιά για Πειραιώς (-21%), Alpha (-10%), ΔΕΗ λόγω εξόδου από STOXX 600. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Οι αγοραστές είχαν σήμερα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης μικρή περίοδο χάριτος, μέχρι την ολοκλήρωση του triple witching Δεκεμβρίου, όμως μετά τις 14.00 και ενώ είχαν διαβρωθεί σε σημαντικό βαθμό τα αρχικά κέρδη, οι πωλητές πήραν εντυπωσιακά εύκολα τον πρώτο λόγο και με την βοήθεια των “ξεχασμένων” ρευστοποιήσεων σε ΔΕΗ, Alpha Bank Τράπεζα Πειραιώς, (λόγω εξόδου και από τον Eurostoxx 600) επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 668,14 μονάδες (+1,21%) για να κλείσει τελικά σε νέα χαμηλά 228 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/12/1992 (635,53 μονάδες), παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα, κοντά σε αυτό τον ΟΠΑΠ και γύρισαν σε θετικό πρόσημο τον τίτλο της Εθνικής.

Ο Τραπεζικός δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τις 248,8 μονάδες (+3,88%) για να κλείσει τελικά σε νέα χαμηλά 267 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/9/1989 (229,8 μονάδες)

Επίσης στα υψηλά ημέρας η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στα 0,5030 ευρώ (+2,65%), της Εθνικής στα 1,68 ευρώ (+7%) και της Πειραιώς στα 0,2830 ευρώ (+5,6%).

Ασφαλώς σε αυτό το ιδιότυπο “παιχνίδι του μουτζούρη” που “παίζεται” σχεδόν επί καθημερινής βάσεως στο ταμπλώ της Σοφοκλέους, οι σημερινοί εγκλωβισμένοι δεν έχουν τα παραμικρό άλλοθι, καθώς τουλάχιστον η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για την ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης και λόγω λήξης της σειράς των συμβολαίων Δεκεμβρίου και λόγω των πιθανών “ξεχασμένων” πωλήσεων λόγω Eurostoxx 600.

Αυτά όλα βέβαια είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μεταβλητότητα και την σχετική αύξηση του ημερήσιου τζίρου.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν έπαιρναν κάποιες “contrarian” πρωτοβουλίες οι Coca-Cola και Ελ. Πετρέλαια, ενώ από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, η τελική εικόνα δείχνει την σχεδόν απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου”.

Ο τίτλος της ΔΕΗ, εκτός από τις “καθυστερημένες” πωλήσεις που προέκυψαν λόγω της εξόδου του από ακόμα έναν Ευρωπαϊκό δείκτη, είχε σήμερα να αντιμετωπίσει και την έκθεση “γκιλοτίνα” από την JP Morgan που μείωσε την τιμή – στόχο κατά 80%, από 20 ευρώ στα 4,9 ευρώ (!!!)

Συγκεκριμένα, σε σημερινή της ανάλυση η JP Morgan επισημαίνει πως παραμένει “neutral” για τη ΔΕΗ καθώς εκτιμά ότι στο τρέχον περιβάλλον, η δυναμική της μελλοντικής κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα αβέβαιη.

Η μετοχή έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ και σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Εκείνος που δεν “προβλημάτισε” καθόλου ήταν ο τίτλος του ΟΤΕ.

Κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και έκλεισε με συντριπτικές απώλειες και σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Οι Ελληνικές Τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια μέσω ενός παλαιού σχεδίου, σχολιάζει σε σημερινή της ανάλυση η UBS. Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, στις αρχές της εβδομάδας οι Εθνική (“neutral”) και Πειραιώς (“sell”) ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων στις 22 και 23 Δεκεμβρίου.

Τα κύρια θέματα στην ατζέντα, είναι η έκδοση προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου στην κυβέρνηση, ύψους μέχρι και 1 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Εθνικής και 0,4 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Πειραιώς.

”Εκτιμούμε πως η απόφαση των Τραπεζών να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης είναι έγκαιρη, ωστόσο θα εξισορροπήσει εν μέρει μόνο τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το PSI και την έρευνα της BlackRock. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο α΄ τρίμηνο του 2012”.

Επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ προσπαθεί να επανέλθει εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολαρίων.

Την Παρασκευή το απόγευμα, κατά πάσα πιθανότητα και μετά το κλείσιμο των Χρηματαγορών στην Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινώσει ο Αμερικανικός οίκος Standard & Poor΄s την υποβάθμιση της Γαλλίας κατά δύο μονάδες κάτω από το “ΑΑΑ”, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα “Les Echos”.

Ανάλογες εκτιμήσεις αναλυτών φιλοξενεί από την Πέμπτη και η εφημερίδα “Le Monde”, σημειώνοντας ότι ο ίδιος οίκος θα υποβαθμίσει ταυτόχρονα και τη Γερμανία (κατά μία μονάδα), η οποία βρίσκεται επίσης στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης.

Από την άλλη, ακόμα και όσοι είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο το μηχανισμό που υποτίθεται ότι θα σώσει το ευρώ, δεν πιστεύουν πια ότι το έργο τους θα στεφθεί από επιτυχία.

Το προσχέδιο του επίσημου ενημερωτικού για τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times, προειδοποιεί τους υποψήφιους επενδυτές του fund ότι το ευρώ μπορεί να διασπαστεί ή ακόμα και να πάψει εντελώς να υφίσταται ως νόμιμο νόμισμα. Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν τελικά να μην συμπεριλάβουν την προειδοποίηση για το ρίσκο του ευρώ στην επίσημη έκδοση του ενημερωτικού.

Από εκεί και πέρα οι οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν την δραστηριότητά τους. Tην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 6 Τραπεζικών ομίλων ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Συγκεκριμένα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των:

BNP Paribas σε “Α+” από “ΑΑ-“
Goldman Sachs σε “Α” από “Α+”
Credit Suisse σε “Α” από “ΑΑ”
Deutsche Bank σε “Α+” από “ΑΑ-“
Bank of America σε “Α” από “Α+”
Barclays σε “Α” από “ΑΑ-“

Επιπλέον, υποβάθμισε τη Societe Generale και τη Morgan Stanley στον δείκτη βιωσιμότητας που καταρτίζει. Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της UBS.

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης δέκα Ισπανικών Τραπεζών προχώρησε η S&P την Πέμπτη, ενώ, όπως σχολίασε, είναι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα μείωση - αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του Ισπανικού Εθνικού χρέους. Στις Τράπεζες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, περιλαμβάνονται οι Bankia, Caixabank, Ibercaja, Bankinter, Sabadell και Popular.

Σχετική νηνεμία στην Αγορά ομολόγων, ενώ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 23 Μαρτίου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στην εβδομάδα που έληξε, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 2,94% και ο Τραπεζικός 15,66%. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο -53,51% και -81,59% αντίστοιχα (!)

Μόλις έξι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,32%), Jumbo (+1,35%), Ελ. Πετρέλαια (+2,61%), ΟΠΑΠ (+0,6%), Τιτάν (+7,01%) και Εθνική (+1,27%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-21,27%), Alpha Bank (-10%), Eurobank (-9,28%), MIG (-7,47%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Κύπρου και ΟΤΕ και του 4% για Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 668,14 μονάδες (12.55). Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η διάβρωση των αρχικών κερδών, ενώ μετά τις 14.00 η πτωτική κίνηση ανέβασε στροφές και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 649,8 μονάδες (15.43) για να κλείσει τελικά και εν μέσω διακυμάνσεων, στις 655,91 με απώλειες 0,64%, ενώ ο τζίρος αξιοπρόσεκτα ανεβασμένος έφθασε τα 49 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 24,44%.

Εκτός 20αρη κάποια κίνηση (που πρέπει να επιδείξει συνέπεια) συντελείται σε Επίλεκτο, Κορρέ και Σαράντη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είναι πιο ενδιαφέρον να παρατηρεί κάποιος σε ένα τοίχο την μπογιά να στεγνώνει, παρά το ταμπλώ, εν ώρα συνεδρίασης, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζει απόλυτα απογοητευμένος ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οδεύουμε σε ένα κλείσιμο χρονιάς χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις για την Αγορά, καθώς δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την γενικότερη τάση.
Ελλείψει κάποιων ισχυρών “καταλυτών”, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011 λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών δεν άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι ξένες Αγορές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ δείχνει ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη είναι μεγάλα και ίσως να προμηνύει την υποβάθμιση κάποιας ισχυρής οικονομίας της περιοχής.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη ωστόσο θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν την πορεία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και των ξένων Αγορών γενικότερα. Για τις επόμενες συνεδριάσεις του 2011 θα συστήναμε στάση αναμονής, καθώς το “τοπίο” είναι θολό όχι μόνο για τις προοπτικές της Ελληνικής αλλά γενικότερα της Παγκόσμιας οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η εντυπωσιακά εύκολη παράδοση των αρχικών κερδών έδειξε ότι οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η Αγορά θα παραμείνει σε φάση ταλαιπωρίας που δεν αποκλείεται να “διαβρώσει” και άλλο τις αποτιμήσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v