Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιτόπια στα χαμηλά, το βλέμμα στο… πουθενά

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 και βάλε χρόνων το ΧΑ δεν μπορεί να πάει πουθενά, ούτε καν με νέα διόρθωση του FTSE 20 προς τις 220-225 μονάδες. Χωρίς κατεύθυνση και η χθεσινή προσπάθεια τραπεζικής αντίδρασης.

Με αντίδραση τραπεζών, αλλά στα τάρταρα ο τζίρος, η χθεσινή διαδικαστική αντίδραση, που κράτησε τον FTSE 20 στην περιοχή των 250 μονάδων. Ενδεικτικός, πάντως, της απαξίας ο τζίρος των μόλις 25,7 εκατομμυρίων ευρώ (ο Θανάσης Σταυρόπουλος τον υπολογίζει τον χαμηλότερο των τελευταίων 13 και βάλε ετών).

Για το τι και ποιοι έφταιξαν στο να αποστεοθεί από επενδυτές το Χ.Α. (και όχι μόνο λόγω της δραματικής διόρθωσης) μπορεί να μην είναι της παρούσης, αλλά χρήσιμο θα ήταν για την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα να ασχοληθεί με τους λόγους αυτής της απαράδεκτης εικόνας. Ίσως είναι η πρώτη φορά, και σταματώ εδώ την κουβέντα…, όπου μετά από 24 χρόνια ενασχόλησής μου με την αγορά διαπιστώνω τέτοια ένδεια και αδιαφορία, που ούτε την περίοδο του Λαυρίου ή του Μαγρίζου δεν με είχε ανησυχήσει.

Ας είναι...

Μερίδιο ευθύνης προφανώς και έχουμε και εμείς του σιναφιού, πολλές και η αφεντιά μου προσωπικά, αλλά κατά την ταπεινή εκτίμησή μου μεγαλύτερο μερίδιο φέρει η λεγόμενη «ελληνική πλουτοκρατία» (τρομάρα της!), που ορθά θεωρεί για… κλάματα ο φίλτατος Στέφανος Κοτζαμάνης. Ουδεμία σχέση με την εθνική αστική τάξη παρελθουσών δεκαετιών, που στο κάτω-κάτω της γραφής έβγαλαν νουνεχείς ευεργέτες, διανοούμενους, καινοτόμους επιχειρηματίες, πατριώτες οραματιστές, σκαπανείς.

Τραπεζική αντίδραση χθες, με την ΕΤΕ στο 1,57 ευρώ (3,29%), προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης για Alpha - Eurobank, επαναφορά του Τ.Τ. πάνω από το 0,40 ευρώ και κινήσεις σταθεροποίησης για Marfin Popular, Κύπρου.

Αρκούν όσα έγιναν χθες στις τράπεζες, προφανώς και όχι καθώς το στοίχημα που διακυβεύεται αφορά στο κατά πόσον είναι ανοιχτός ένας ακόμη τελειωτικός γύρος ξεπουλήματος κι υποχώρησης, που θα έφερνε τον 20άρη στην περιοχή των 220-225 μονάδων, όπως προεξοφλούν αρκετοί παίκτες και αναλυτές.

Η συμπεριφορά ορισμένων παικτών στα παράγωγα επιβεβαιώνει τα αρκετά πονταρίσματα, που επιχειρούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθαρρυντική η κινητικότητα που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επανεκκινήσουν τουλάχιστον 2-3 μεγάλα έργα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δημιουργούνταν μόχλευση σε κάποιους κλάδους και συναφείς δραστηριότητες, θα μπορούσε να εισρεύσει χρήμα σε ένα μέρος της αγοράς και να δημιουργηθούν μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Όμως, και αυτή η προοπτική φαίνεται να μπλέκεται στη μέγκενη της πολιτικολογίας, όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (ενδεικτικές της Alco και της MRB) καταγράφουν θεαματική υποχώρηση της δημοφιλίας του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και του ετερόκλητου, πολυμελούς κυβερνητικού σχήματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v