Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Αθήνα - κρατούν οι ευρωαγορές

Αφορμή για διόρθωση φαίνεται πως έψαχναν στο ΧΑ και τη βρήκαν στον…Σηκουάνα. Απώλειες έως 1,8% για τον FΤ20, που υποχωρεί κάτω από τις 250 μονάδες. Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις, εικόνα απαξίωσης για ΟΤΕ.

Έπρεπε να φτάσουμε στις 13:30 για να… αποκτήσει σχετικό ενδιαφέρον η συνεδρίαση.

Έστω και με τις συντονισμένες ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του…ταμπλό και του Ftse-20.

Σε λιγότερο από 10 λεπτά ο μεν Γ.Δ. διόρθωσε έως τις 652,5 μονάδες κι ο Ftse-20 έως τις 250,3.

Εντονότερες οι πιέσεις σε Alpha-Eurobank, ενώ η καταγραφή νωρίτερα νέας ιστορικής ελάχιστης τιμής για τον ΟΤΕ άνοιξε την κατηφόρα για χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Απώλειες της τάξης του 4,2% μέτρησε η μετοχή του Οργανισμού, που υποχώρησε εκ νέου προς τα 2,77 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν τη βουτιά στην εντεινόμενη φημολογία περί υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας -και μάλιστα μετά το πέρας της συνεδρίασης και στη Φρανκφούρτη-, εικοτολογία που σερνόταν από νωρίς το πρωί στην αγορά. Ωστόσο, η εικόνα τόσο της γαλλικής αγοράς όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, αλλά και του ευρώ και του δείκτη Euronext δεν παρέπεμπε σε τόσο ανησυχητική εξέλιξη.

Πάγια εκτίμησή μας είναι πως αργά ή γρήγορα η Γαλλία θα χάσει το τρίτο Α της και αρκετοί ποντάρουν ακόμα και για μέσα στο 2011. Όμως, ούτε τα γαλλικά ομόλογα ούτε τα ασφάλιστρα κινδύνου έδειχναν να προεξοφλούν κάτι τέτοιο, άμεσα, για σήμερα.

Στο Χ.Α. σημαντικές απώλειες σημειώνονταν πριν από λίγο για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, με τον ΟΤΕ σε πλήρη… απαξία, αλλά την Εθνική να αντέχει ακόμη και στο επίμαχο διάστημα (13:30 - 14:30) όπου πιεζόταν ο τραπεζικός κλάδος.

Λίγο μετά τις 14:50 αναπαράχθηκαν φήμες και σενάρια που αφορούσαν όμως στον προβληματισμό ξένων αξιωματούχων για τη συνέχιση του δανεισμού στη χώρα μας.
Τα ίδια ξανά, θα πείτε, αλλά η αναφορά του Reuters με τις δηλώσεις αξιωματούχου της τρόικας (μα, δεν πρωτοτυπούν καθόλου, οι άνθρωποι!) έκανε τον γύρο της αγοράς.

Πράγματι, ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με μία δήλωση, που αναμένεται να δημιουργήσει νέο γύρο αναταραχής στην Αθήνα, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό των δανειστών για το κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει αμέσως τις δεσμεύσεις της. Το νέο πακέτο βοήθειας-δανεισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο (sic), σημείωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθετε ότι "οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα".

Αναφορικά με το Χ.Α. (λίγο μετά τις 15:10), ο μεν Γ.Δ. υποχωρούσε κατά 0,52% στις 656 μονάδες, ο 20άρης στις 251, με την ΕΤΕ στο 1,60 ευρώ (1,91%). Από το Παρίσι, τα νεότερα συνέχιζαν να είναι σχετικά ήρεμα και σε καμία περίπτωση δεν προδιέθεταν για κάτι δραματικό σύντομα. Μάλιστα, ο CAC 40 ενισχυόταν ελαφρώς προς τις 3.000 μονάδες, το δε ευρώ ενισχυόταν πάνω από το 1,31$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v